Ochowicz: “Porte kan grote ronde winnen”
Richie Porte - Foto: Sirotti
donderdag 3 december 2015 om 15:48

Ochowicz: “Porte kan grote ronde winnen”

Richie Porte gaat komend seizoen samen met Tejay van Garderen als kopman aantreden in de Tour de France. BMC-teammanager Jim Ochowicz is ervan overtuigd dat zijn nieuwste aanwinst een grote ronde kan winnen. “Wat gebeurd is, is verleden tijd”, doelt de Amerikaan tegen VeloNews op de eerdere pogingen van de Australiër.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
‘Hij heeft alles voor de Tour’
“Als we kijken naar zijn prestaties, is hij zowel winnaar als verliezer geweest”, gaat Ochowicz verder. “Hij heeft vaak pech gehad; het lag nooit aan een slechte voorbereiding of conditie. Ik heb het hem nooit slecht zien doen zonder aanwijsbare reden. Richie kan daarom een grote ronde winnen, omdat hij drie weken lang een hoog niveau kan halen. Daar heeft hij de kwaliteiten en capaciteiten voor. Hij kan klimmen en tijdrijden, waar kort samengevat de Tour van 2016 over gaat.”

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
3 december 2015 15:50
Neen ik geloof er niet meer in maar hij mag ons verrassen.
3 december 2015 15:56
denk dat het best wel kan. als hij niet zoveel pech had in de giro was hij heel ver gekomen denk ik.
3 december 2015 15:56
Nah ik weet het nooit zo met Porte. Waar hij als kopman start zit het nooit mee om wat voor een reden dan ook, geen ideale voorbereiding (was ziek in de aanloop naar de Giro), tijdstraf en of pech. En waar hij niet als kopman start kan, mag en laat hij zich vaak afzakken om krachten te sparen. Lang verhaal kort heb ik nog niet gezien of hij daadwerkelijk 3 weken lang op hoog niveau zijn ding kan doen. Qua klim vermogen en tijdrijden heeft hij zeker de potentie!
3 december 2015 15:57
Dacht dat Porte terug naar de Giro wilde, voor revanche?

Ik geloof nog steeds heilig in Porte, en blijf het kortzichtig vinden dat mensen hem niet als grote ronderenner zien terwijl ie pas één keer als kopman gestart is (en door pech geteisterd werd, na duidelijk erg goed te zijn).
3 december 2015 16:08
Ik vind winnen wel erg hoog gegrepen. Ik geloof best dat hij hoog kan eindigen, met een goede voorbereiding en uitgespeeld worden als kopman. Maar winnen is een ander verhaal. Als knecht heeft hij toch ook vaak goede en mindere dagen in een grote ronde. Als je van een (meester)knecht de uitspraak doet dat hij een grote ronde kan winnen, dan moet hij toch als knecht ook een keer een redelijk klassement hebben gereden, zoals Froome bijvoorbeeld deed met Wiggins of Ullrich bij Riis.
3 december 2015 16:08
ik denk dat hij nooit een grote ronde wint, hij heeft altijd wel 1 slechte dag ;)
3 december 2015 16:13
Hij mag verrassen in een grote ronde, maar Porte lijkt toch steeds meer een typische renner te worden voor de kleinere rondes van een week met een tijdrit erin.
3 december 2015 16:15
Ik kan Porte nooit goed inschatten, zo goed als hij is tijdens rondes van 1 week zou hij met zijn kwaliteiten inderdaad een mogelijke winnaar zijn. Maar toch geloof ik er niet in, elke keer lijkt hij wel iets te hebben en hij is ondertussen 30, bijna 31. En hij is pas 2x in de top-20 geëindigt in 9 pogingen... Als je dat vergelijkt met een grote rondespecialist als bijvoorbeeld Kruijswijk, die in 9 pogingen er 4 buiten de top-20 is geëindigt, dan lijkt het erop dat 3 weken niet zijn terrein is.
3 december 2015 16:25
er zijn er velen die een grote ronde kunnen winnen. Er zijn er echter maar een paar die het daadwerkelijk doen. Bij Porte denk ik dat hij afhankelijk is van welke grote ronderenners starten in de ronde die hij rijdt en welke evt. uitvallen.
3 december 2015 17:24
Hij is naar mijn mening inderdaad sterk genoeg, alleen die slechte dag van hem blijft toch wel een dingetje. Iedereen heeft wel eens een mindere etappe maar hij valt er dan gelijk behoorlijk doorheen. Sowieso lijkt de tour me iets te hoog gegrepen. Probeer eerst de Giro nog eens.
3 december 2015 17:25
@Netraam 9 pogingen ? Beginnen aan een ronde is niet hetzelfde als een poging doen om te winnen, heeft bijna altijd alles geknecht. Ik ben een fan maar zie hem geen grote ronde winnen, veelste onconstant. De ene dag owned hij Quintana op die Pierre Saint Martin ofzo en de dagen erop komt ie niet vooruit. Ook dat kan met de mentaliteit van knecht te maken hebben maar ik neem er vergif op in dat hij geen grote ronde gaat winnen.
3 december 2015 17:32
Voor de Tour in elk geval kansloos. Veel te veel betere renners.
Ook een van de andere grote rondes zie ik hem nooit winnen. Drie weken zonder een slechte dag, dat is nu juist de belangrijkste kwaliteit waarover je moet beschikken. Dat redt Porte niet
3 december 2015 17:52
Hij is beter dan Van Garderen. Dat is duidelijk. Maar een Tour winnen? Ik schat Quintana, Contador en Froome net een tikkie hoger in.

Maar op goede dagen is het wel iemand die bij de absolute wereldtop hoort in het klimmen. Het is sowieso de gedroomde man voor rittenkoersen van een week, met zijn tijdrit.
3 december 2015 18:48
Ik zie Porte de tour iig nooit winnen maar ik vind hem wel zo'n goede renner dat podium moet kunnen. Een giro die op zijn lijf geschreven is kan hij zeker winnen.
3 december 2015 19:13
als het sky niet lukt lukt het toch zeker geen enkele ploeg hem een grote ronde te laten winnen. met wiggens is het ook gelukt als geen heel groot ronde renner
3 december 2015 19:20
@djoriana
Hij heeft bij Sky dan ook nauwelijks een kans gehad om zich te tonen als kopman in een ronde, door de aanwezigheid van Froome en Wiggo. Die kans zal hij bij BMC wel krijgen.

Wiggo was gewoon het uithangbord van Sky de eerste jaren, en alles werd in het werk gesteld om hem die Tour te laten winnen. Die luxe (en positie) heeft Porte nooit gehad binnen Sky. Maar hij is als klimmer sowieso al een klasse beter.
3 december 2015 19:41
Wat met Van Garderen? Gaat nooit een grote ronde winnen omdat er betere renners zijn. Quintana, Valverde, Froome, Contador, Aru, Nibali,...
3 december 2015 19:43
Ik gun het Porte op zich wel. Het is een sterke renner. Maar, die slecht dag(en) zit er altijd bij hem wel tussen. Als dat niet het geval is dan zou hij best ver kunnen komen in een Giro of Vuelta. De Tour zie ik hem niet snel winnen van al die andere grote mannen, die bewezen hebben veel constanter te zijn.
3 december 2015 21:09
Als je Porte vergelijk met een Hesjdahl, Cobo of Horner kan je nou niet zeggen dat het een mindere renner is. Dus op basis daarvan zou je kunnen zeggen dat die wel een kans zou moeten maken om een ronde te kunnen winnen
3 december 2015 21:19
Ik geloof wel dat hij het kan maar of het gaat lukken is een ander verhaal. Alles moet dan echt een keer meezitten. De potentie heeft hij in ieder geval.
3 december 2015 21:48
De beste voorspeller van de toekomst, is het verleden.
Een goede Porte, kan op ieder gebied de strijd aan met de 'grote vier'. Maar de grote vier hebben bewezen constant te kunnen zijn. Porte heeft dat niet bewezen.
Sommigen zeggen dan dat Porte af en toe bewust laat lopen, maar wanneer je potentie hebt toon je dat zodat je ooit zelf die kopman wordt. Dus in het zog van je kopman een goed klassement rijden (dat deden recent als knecht: Van Garderen bij Evans, Froome bij Wiggins, Kreuziger bij Contador, Ten Dam bij Mollema, Quintana bij Valverde, Bardet bij Péraud) en dan kijk ik nog enkel naar de Tour...
De kans dat Porte nooit drie weken op niveau is, is dus waarschijnlijker de aard van het beestje, dan toe te schrijven aan tactiek of pech.
3 december 2015 22:01
Ja, dat zou ik ook zeggen als ik net een paar miljoen in een renner had gestoken als nieuwe kopman voor de grote rondes. De realiteit is dat Porte een groot vraagteken is. Op een goede dag is hij een topklimmer, dat wel.
3 december 2015 22:07
@aero: het grote verschil is dat het bij Porte, itt die renners, na 2 weken gewoon op is.
4 december 2015 08:03
Hij lijkt me te grillig op zowel fysiek als mentaal vlak maar daarentegen heeft hij het nog nauwelijks echt geprobeerd.. On verra
4 december 2015 12:48
Deels eens met RV
Het lijkt me te makkelijk om te zeggen dat hij altijd pech heeft gehad.
Als hij zo'n klasbak is dat hij een grote ronde kan winnen was dat al wel een keer aan de oppervlakte gekomen. Hij is niet altijd uitgevallen door valpartijen, tijdstraf, enz.
Omdat hij vaak laat zien fysiek veel in zijn mars te hebben lijkt de meest logische verklaring dat hij mentaal niet erg sterk is.
Als hij vanaf de eerste week in de leiderstrui rijdt en vervolgens weinig tegenslag kent geef ik hem wel een kans maar favoriet voor een ronde te winnen is hij niet m.i.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.