Oersterke Aranburu soleert naar Spaanse titel, Lazkano maakt Movistar-feestje compleet
foto: Cor Vos (archief)
zondag 23 juni 2024 om 14:22

Oersterke Aranburu soleert naar Spaanse titel, Lazkano maakt Movistar-feestje compleet

Alex Aranburu is de nieuwe wegkampioen van Spanje. De 28-jarige renner van Movistar wist een lange solo met succes af te ronden. Zijn ploeggenoot en uittredend kampioen Oier Lazkano werd dit keer tweede, Jesús Herrada eindigde als derde.

Het Spaans kampioenschap op de weg werd dit jaar verreden rond El Escorial, een gigantisch paleis en kloostercomplex op 45 kilometer ten noordwesten van Madrid in de stad San Lorenzo de El Escorial. De deelnemers kregen een lastige wedstrijd voorgeschoteld, met onderweg de hellingen en dus hoogtemeters. Het venijn zat hem bovendien in de staart, want de laatste kilometer liep nog flink omhoog, over kasseien.

Het zorgde voor een spectaculair koersverloop. De grote namen waren al snel op zichzelf aangewezen en van controle was amper sprake. De enige ploeg die kon rekenen op een overtalsituatie was – niet geheel verrassend – Movistar. De telecombrigade wist dit ook perfect uit te spelen. In de eerste koersuren maakte een omvangrijke en bovenal sterke kopgroep nog de dienst uit. Na de samensmelting sprong Pelayo Sánchez weg uit de eerste groep.

Movistar speelt overtal perfect uit
De renner van Movistar zat na een zeer sterke Giro d’Italia en Ronde van Zwitserland nog niet door zijn beste krachten heen en reed een tijdje alleen vooruit. Hij nam zo ook de druk weg bij zijn ploeggenoten, die niet hoefden te rijden in de achtervolging. Dit kwam Movistar zeer goed uit, want op het moment dat Sánchez weer werd ingerekend, bleek Aranburu fris genoeg om het stokje over te nemen.

De Bask – die vorige week nog de beste was in de koninginnenrit van de Baloise Belgium Tour – koos het ruime sop en sloeg meteen een mooi gaatje. Bij de achtervolgers kwam er maar geen goede samenwerking tot stand, ook al omdat enkele ploeggenoten van Aranburu – met uittredend kampioen Lazkano en Carlos Canal – de boel wisten te verstoren.

Hierdoor kon Aranburu alleen maar verder uitlopen. Met nog goed vijftien kilometer te gaan bedroeg zijn voorsprong al anderhalve minuut en dit bleek meer dan genoeg om uit de greep te blijven van de eerste achtervolgers. Aranburu veroverde zo voor de allereerste keer in zijn loopbaan de Spaanse kampioenstrui.

Een minuut na zijn glorieuze binnenkomst zorgde Lazkano voor een 1-2’tje voor Movistar. Jesús Herrada – de kampioen van 2013 en 2017 – kwam als derde over de streep en stond zo voor een achtste keer op het podium. Canal en Mikel Landa vervolledigden de top-5.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.