donderdag 13 juni 2024 om 18:00

Olav Kooij houdt deur op kier voor Tour de France: “Het is aan mij om klaar te zijn”

Video Olav Kooij treedt deze week opnieuw in competitie in de Baloise Belgium Tour. De 22-jarige sprinter kwam niet meer in actie sinds zijn opgave in de Giro d’Italia, maar heeft een extra reden om zijn uiterste best te toen in de vijfdaagse. Misschien lonkt er namelijk nog een Tourselectie voor het Jachtluipaard van Numansdorp.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

U kent het verhaal nog wel: Kooij rekende in de Ronde van Italië in de negende etappe naar Napels af met Jonathan Milan. Een mijlpaal voor de Nederlandse sprinter, maar ook hij ontsnapte niet aan het pechverhaal dat Visma | Lease a Bike al het hele jaar treft. Kooij werd op de rustdag ziek en moest een dag later de ronde al verlaten.

“Het gaat op zich wel goed met mij. Het is mooi om weer te kunnen koersen”, zegt Kooij voor onze camera. “Ik ben na de Giro anderhalve week van de fiets gebleven. Ik wilde helemaal herstellen en vervolgens weer rustig opbouwen, vanwege de ziekte die in mijn lichaam zat. Het heeft best lang aangehouden vooraleer ik me terug fit voelde. Wat dat betreft hebben we geen haast gehad en gewacht tot ik me weer goed voelde.”

Het was diezelfde ziekte die ook een beetje het genot van de grootste zege in zijn carrière verbrodde. “Een rit winnen was vooraf natuurlijk een groot doel, maar helaas volgde daarna snel de teleurstelling. Het blijft een dag die ik me zal blijven herinneren, je hoopt er wel iets langer van te kunnen genieten. Als je jezelf zo ziek en zwakt voelt is de euforie wat sneller weg dan je normaal zou verwachten. Het was van de ene naar de andere emotie, maar zo gaat dat nu eenmaal.”

Kooij was sterk in de Giro – foto: Cor Vos

In de Baloise Belgium Tour liggen er op papier twee à drie kansen voor Kooij. Daarbij zal hij het wel moeten opnemen tegen onder andere Jasper Philipsen, Tim Merlier, Gerben Thijssen en Fabio Jakobsen. “Het is lastig om in te schatten waar ik nu sta. Op zich voel ik me de laatste dagen wel goed. Ik denk niet dat ik top-top ben, maar wel voldoende om mee te doen in de sprintkansen.”

Tour de France?
Als het van Tom Dumoulin afhangt, richt Kooij zich daarna op de Tour. Die stond eerst niet op zijn planning, maar nu Visma | Lease a Bike maar pionnen blijft verliezen is die gedachte niet eens zo gek. Mocht kopman Jonas Vingegaard niet op tijd klaar geraken, lijkt het weinig zin te hebben om een ploeg met alleen maar klimmers naar Frankrijk te sturen.

“Ik denk dat er andere scenario’s meer voor de hand liggen dan dat ik naar de Tour ga”, lacht Kooij. “Iedereen weet dat er rond de selectie van de ploeg nog vraagtekens staan. Aan de hand daarvan en de keuzes die worden gemaakt, zal misschien mijn naam ook nog eens vallen. Maar het is volgens mij niet het meest voor de hand liggende scenario. Je weet het nooit. Het is aan mij om weer fit te zijn en hier weer op niveau te zijn. Zodat, mocht het anders lopen, ik toch klaar zal zijn.”

De Nederlandse sprinter staat naar eigen zeggen dan ook helemaal niet weigerachtig tegenover een eerste deelname aan La Grande Boucle. “Ik denk dat elke renner graag in de Tour zou starten, ook ik”, legt de snelle man uit. “Mocht de ploeg me dus toch daarvoor bellen, dan is dat voor iedereen en voor mij wel supermooi.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.