Oleg Tinkov: “Ik verwacht twee klassiekers van Sagan”
donderdag 18 december 2014 om 13:51

Oleg Tinkov: “Ik verwacht twee klassiekers van Sagan”

Oleg Tinkov heeft de druk voor zijn nieuwe aanwinst Peter Sagan opgevoerd. In een interview met de Britse krant The Telegraph spreekt hij de verwachting uit dat de Slowaak in 2015 twee klassiekers gaat winnen. Voor Alberto Contador is hij milder.

Sagan moet volgens Tinkov in zijn eerste jaar direct presteren. “Sagan moet volgend jaar twee klassiekers winnen. We vragen hem niet om de Tour te winnen of zelfs de groene trui. Hij zal het proberen, maar het is geen doel. De doelen voor Sagan zijn Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Al zal hij uiteraard Alberto Contador moeten ondersteunen in de Tour. Wanneer hij het groen pakt, dan is dat een mooie bonus. We gaan het zien. Misschien pakken we ze wel alledrie: Rafal Majka de bolletjestrui, Peter het groen en Alberto het geel.”

Contador rijdt volgend jaar voorafgaand aan de Tour de Ronde van Italië. Daardoor is hij volgens Tinkov tijdens de Tour in het nadeel. “Zijn concurrenten gaan direct naar de Tour. Dat is niet eerlijk voor Alberto. Wanneer hij volgend jaar de Tour wint, dan is hij ontegenzeggelijk de beste renner. Dan snoert hij iedereen de mond. Maar wanneer hij als tweede of derde eindigt, is hij dan de tweede of derde sterkste renner? We zullen het nooit weten. Het is een stomme situatie. We moeten een systeem hebben zoals in het tennis, waarbij de nummers 1,2 en drie tegen elkaar strijden. De besten moeten tegen de besten rijden.”

Team Sky
Tinkov kon het niet laten de rivaliteit tussen zijn ploeg en Team Sky nog wat op te stoken. “Ik denk dat manager Dave Brailsford bang voor ons is. Dave domineerde de wielerwereld totdat ik kwam. We beginnen ze in te halen. Misschien dat we ze in 2015 passeren,” kondigt hij aan.

Met Sean Yates, Bobby Julich en Steven de Jongh heeft Tinkov drie oud Sky-medewerkers in zijn begeleidingsstaf. De drie moesten vertrekken bij Sky vanwege het zero-tolerance beleid van de ploeg. Tinkov heeft geen goed woord over voor deze handelswijze. “Het is hypocriet. Ik weet niet of het moest van de sponsor, maar dit is slechts marketing. Wanneer je zero tolerance gaat toepassen, dan mag je niemand van boven de dertig in je ploeg hebben. Iedereen boven die leeftijd is op een of andere manier betrokken, direct of indirect.”

De Rus is een voorstander van algehele kwijtschelding. “Waarbij iedereen met een schone lei begint. Maar iedereen die de regels in de toekomst zal overtreden moet levenslang uit de sport geweerd worden. Geen excuses.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.