Oliver Naesen breit Le Samyn aan openingsweekend: “Liever koersen dan trainen”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
maandag 28 februari 2022 om 18:07

Oliver Naesen breit Le Samyn aan openingsweekend: “Liever koersen dan trainen”

Interview Weinig grote namen die zich durven wagen aan het drieluik Omloop Het Nieuwsblad-Kuurne-Le Samyn, maar Oliver Naesen doet het dinsdag wel. In theorie is de Waalse seizoensopener, vanwege zijn 1.1-statuut, de minst belangrijke van de drie, maar dat maakt Naesen weinig uit. “Ik had gezegd dat ik er alles aan wou doen om top te zijn na Parijs-Nice, maar ook wat er op voorhand te pakken valt, moet je pakken”, zegt hij tegen WielerFlits aan de vooravond van de eerste manche van de Exterioo Cycling Cup. Exterioo Cycling Cup

De Grote Prijs Le Samyn stond al een tijdje op de verlanglijst van de AG2R-Citroën-kopman. “Het is een koers die ik altijd wijs vind om te zien op televisie. Andere jaren had ik al aan onze ploeg gevraagd: ‘zou het niet leuk zijn om mee te doen? Ik moet toch trainen.’ Maar ja, de ploeg bepaalt de programma’s en het is er nooit van gekomen. Er was altijd twijfel: wordt het niet té veel met drie koersen op vier dagen, en meteen erna Parijs-Nice? Nu zeiden ze: doe toch maar eens mee.”

Slechts tweede deelname
Het is al van 2015 geleden dat Naesen nog eens aan het vertrek stond in Quaregnon. Het verdict toen? Een tiende plaats, op tien tellen van winnaar Kris Boeckmans. “Dat was in mijn eerste jaar als prof bij Topsport Vlaanderen-Baloise. Ik weet nog goed: ik kwam op de bus na de koers, en heel de ploeg was al gewassen (lacht). Ik ben blij om er weer bij te zijn. Liever morgen koersen, dan overmorgen zes uur te moeten gaan trainen. En wie weet hangt er nog iets moois aan vast.”

Naesen krijgt echter geen ideale omstandigheden voor de wielen geschoven. Het belooft een windstille en droge editie te worden, wat in het voordeel van de snelle mannen speelt. “Andere jaren zie je hier soms een waaierkoers. Dat had voor mij gemakkelijker geweest om schifting te maken, maar dat kan nu ook. Het deelnemersveld is wat minder dan in het openingsweekend, waardoor je sowieso sneller schifting krijgt dan in een gecontroleerde Omloop Het Nieuwsblad.”

“Maar ik heb geen schrik om te sprinten”, vertelt de Waaslander nog. “Ik doe dat zelfs graag, na een zware koers en op een licht oplopende finish. We gaan de koers goed moeten aanvoelen. Ik weet dat veel ploegen op een sprint gaan mikken, dat is elk jaar zo. Maar meestal komen ze toch bedrogen uit, want die lokale ronde is toch best tricky. Voor mij maakt dat niet veel uit: in elk scenario zie ik kansen voor mezelf.”

Naesen beschikt dit voorjaar over een sterk blok bij AG2R-Citroën – foto: Cor Vos

Vertrouwen getankt
Naesen kan alleszins met de glimlach naar de Waalse seizoensopener toeleven. Met een derde en vierde plaats van AG2R Citroën in de Omloop, van Greg Van Avermaet en zichzelf, is de druk toch al een beetje van de ketel. Ook al moesten de twee passen toen het snel ging op de Berendries…

“Tja, de Berendries… Daar zat ik in de afdaling nog op de eerste lijn, maar aan de voet plots in dertigste positie. Ineens kwam er een hele golf mij voorbij. Vooraleer ik door kon, was de vogel gaan vliegen. Ik moest passen, maar aan 95 %, want ik wist: het is nog lang, er is tegenwind én geen enkele Quick Step- of Trek-renner mee. Ik keek eens rond en wist: dit is geen ramp. Als ik daar in het wiel zat, dan denk ik niet dat ik moet passen. Dat zie je ook op de Muur, waar ik vlotjes mee naar boven ging.”

Het geeft Naesen en co alleszins vertrouwen voor wat nog komen gaat. “Ik had op voorhand gezegd dat ik er alles aan wou doen om top te zijn na Parijs-Nice, maar ook wat er op voorhand te pakken valt, moet je pakken. Als je dan met z’n tweeën top 5 rijdt in de eerste WorldTour-eendagskoers van het jaar, is dat niet niets. Nu is het simpel: deze week gezond blijven, hard werken in Parijs-Nice en dan komen de koersen die mij nog beter liggen: de E3 en de Ronde.”

“Daar willen we weer zo dicht mogelijk tegen het podium aanzitten. Ik heb al bewezen dat ik in die koersen een podiumplaats in mij heb. Oké, in de Ronde van Vlaanderen is dat nog niet gelukt, maar ik heb wel al in situaties gezeten waarin het mogelijk was. We zullen zien of winnen voor mij is weggelegd of niet, maar voor mij is dat geen obsessie. Mijn voorjaar staat of valt daar niet mee. Als ik aan het einde van het voorjaar een podium gereden heb en een paar top 10 plaatsen met hoge regelmaat, dan is goed ook gewoon goed genoeg.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.