Oliver Naesen: “Niemand rijdt Muur en Bosberg sneller op dan ik”
vrijdag 1 maart 2019 om 17:23

Oliver Naesen: “Niemand rijdt Muur en Bosberg sneller op dan ik”

Interview Oliver Naesen (28) staat te popelen om het klassieke voorjaar aan te vatten. Hij wil het pechvoorjaar 2018 achter zich laten en meespelen voor de overwinning in de klassiekers. “Goed begonnen is half gewonnen”, vertelt Naesen op de persconferentie. “Dus mag het morgen al.”

Naesen leeft ontspannen naar het openingsweekend toe. “Vroeger panikeerde ik als ik zag dat mijn concurrenten al koersen gewonnen hadden. Nu maakt mij dat niets meer uit. Ik ben meer op mijn gemak. Ook al omdat ik niet ziek ben geweest en geen last gehad van kleine blessures. Ook sportief liep het vooralsnog prima: in de Ronde van Oman kon ik bergop mee met de beteren. Dat was twee jaar geleden niet het geval.”

Niet wachten
De kopman van AG2R reed vorig seizoen een regelmatig voorjaar, maar een uitschieter bleef uit. Dit seizoen wil hij wel meespelen voor de overwinning. En liefst zo snel mogelijk. Wat hem betreft morgen al. ”Ik ben nu in vorm, dus ik moet er van profiteren. Voor hetzelfde geld word ik volgende week ziek en is het voorjaar voorbij. Als je goed bent moet je pakken wat je kan.”

Dat hij het parcours grondig heeft bestudeerd, vertelt Naesen. “De wijzigingen kunnen een rol spelen. Zo rijden we na de Molenberg sneller richting Haaghoek. En na de Berendries is er met de Elverenberg een helling toegevoegd. Anderzijds is dat allemaal nog een eind weg van de de Muur, dus kan het zomaar opnieuw samenkomen.” Maar ook dan zal Naesen niet panikeren. “Niemand rijdt sneller de Muur en de Bosberg op dan ik”, klinkt het ferm.

Simpel coureurke
Naesen schat zichzelf naar waarde. “Ik heb mezelf altijd een goede klassieke renner gevonden. Maar dat resulteerde nog niet in resultaten. Ik eindig dan wel vijftiende op de UCI-ranking. Niet slecht voor een simpel coureurke als ik, maar dat betekent niet dat ik tevreden ben van 2018. Een jaar eerder was alles wat ik deed goed, vorig jaar was een toptienplaats gewoon onvoldoende. De verwachtingen lagen hoger. Ook voor mezelf. Al werd ik wel een paar keer afgeremd door pech.”

Als de Oost-Vlaming de Omloop wil winnen, zal hij het verstandig moeten aanpakken.” Ik heb de koers van vorig jaar bekeken en ik zie mezelf daar voortdurend aanvallen. Iedereen sprong direct op het wiel. Dat waren verloren krachten. Valgren bijvoorbeeld kwam nooit op kop, maar had aan één cartouche voldoende om iedereen te verschalken.”

Crashen of winnen
Naesen rekent ook niet meteen op zijn spurt. “In een grotere groep is er altijd minstens een renner die sneller is. Ik zou liefst in een klein groepje naar de aankomst gaan. Het is een lelijke finish waar je het spel vuil kan spelen. Eens ik in die laatste 500 meter kom dan zal ik mij in die laatste twee bochten smijten: Crashen of winnen. Dat heb ik wel over voor die eerste plaats over”, besluit Naesen met de glimlach.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.