Olympisch kampioen triatlon Kristian Blummenfelt in beeld bij Jayco AlUla
Ter illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 19 juni 2024 om 08:22

Olympisch kampioen triatlon Kristian Blummenfelt in beeld bij Jayco AlUla

Kristian Blummenfelt, de Olympisch kampioen triatlon, is in beeld bij het WorldTeam Jayco AlUla. De Noorse triatleet met een bizar hoge VO2max zou na de Olympische Spelen in Parijs de overstap willen maken naar het profwielrennen. Dat meldde The Triatlon Hour en is bevestigd aan WielerFlits.

Blummenfelt staat te kennen als een van de beste triatleten ter wereld. De afgelopen seizoenen won hij prijs na prijs, met Olympisch goud in Tokio en twee wereldtitels – eentje op de middellange en eentje op de lange afstand – als hoogtepunten. Dit seizoen staat bij de 30-jarige Blummenfelt alles in het teken van de Olympische Spelen in Parijs, waar hij zijn Olympische titel wil verlengen.

Na de Spelen in Parijs wil de triatleet, die gekend is om zijn hyper-wetenschappelijke benadering van de sport, definitief de overstap maken naar de lange afstand (op de Olympische Spelen moeten de atleten een kwarttriatlon afleggen). Dat niet alleen, want hij wil zich ook toeleggen op het wielrennen. Dat heeft de Noor al meerdere keren zelf te kennen gegeven. Het nieuws dat hij in beeld zou zijn bij een wegploeg, is dan ook geen grote verrassing.

Wordt Blummenfelt ploeggenoot van Groenewegen en co? – foto: Cor Vos

Dat Blummenfelt bij Jayco AlUla uitkomt, is ook niet onlogisch. De Noor wordt al jaren gesponsord door het fietsenmerk Giant. En laat dat nu net het fietsenmerk zijn waar Dylan Groenewegen, Michael Matthews en anderen op rijden bij Jayco AlUla. Het is ook de enige ploeg in de WorldTour die op deze fietsen rijdt.

Wurf als voorbeeld
Het is echter niet het geval dat Blummenfelt de triatlon vanaf volgend jaar achter zich zal laten. Er wordt verwacht dat de atleet uit Bergen het wielrennen zal combineren met triatlon. Die combinatie hebben we al eerder gezien. In het huidige wielerpeloton fietst namelijk ook Cameron Wurf rond. De Australiër ligt onder contract bij INEOS Grenadiers, maar doet elk jaar ook meerdere triatlons.

Wurf focust zich elk jaar op de legendarische Ironman-triatlon in Kona, Hawaï. Voor die wedstrijd moet je je kwalificeren, waardoor Wurf doorheen het seizoen verschillende triatlons moet afwerken. Dat zorgt soms voor bizar drukke schema’s. Zo reed hij een tijdje geleden in zeven dagen tijd de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl (in hondenweer) en de Ironman in Zuid-Afrika (3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer lopen). Vorig jaar haalde Wurf het nieuws door na het uitrijden van Parijs-Roubaix nog een halve marathon te lopen.

De 40-jarige Wurf in beeld – foto: Cor Vos

Waanzinnige VO2max
De rol van Wurf bij INEOS Grenadiers is louter in steun rijden van de kopmannen. Hij wordt steeds ingezet in de eerste uren van de koers, waarna hij vaak al snel opgeeft. Blummenfelt zal hogere ambities hebben. Door zijn zeer sterke prestaties in de triatlon, maar ook door zijn testen in het laboratorium. Daar heeft Blummenfelt, volgens zijn coach Olav Aleksander Bu, een waanzinnige VO2max (meting van het maximale volume aan zuurstof (O2) dat je lichaam kan opnemen) gehaald van meer dan 100ml/kg/min.

103ml/kg/min om precies te zijn, wat de hoogst gemeten VO2max ooit is. Bu, een betrouwbare trainer met een grote wetenschappelijke kennis, bleef wel wat geheimzinnig over het resultaat, maar dit is wel te vertrouwen. Ter vergelijking, Chris Froome haalde in topvorm ooit 88,2ml/kg/min. De test van Blummenfelt zegt zeker niet alles, maar het toont wel zijn enorme potentieel, ook in het wielrennen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.