Olympische MTB-deelname lijkt ver weg voor Peter Sagan
Peter Sagan in het tenue van zijn nieuwe ploeg - foto: Cor Vos
woensdag 8 mei 2024 om 10:28

Olympische MTB-deelname lijkt ver weg voor Peter Sagan

In Karcag begint vandaag de 45ste editie van de Ronde van Hongarije (8-12 mei). Met Wout Poels, Thibau Nys en Marc Hirschi staan er enkele interessante namen aan het vertrek, maar de man met de grootste erelijst is toch echt Peter Sagan. De inmiddels 34-jarige Slowaak keert deze week na twee hartoperaties terug in koers.

Het heeft even geduurd, maar vandaag is het dan zover: het debuut van Peter Sagan voor de continentale wielerformatie Pierre Baguette. Sagan beëindigde aan het einde van vorig jaar zijn carrière op het hoogste niveau op de weg, maar was wel nog geregeld op de mountainbike te vinden. Zijn grote doel is om zich nog te kwalificeren voor de komende Olympische Spelen.

In aanloop daar naartoe zou hij vanaf maart ook verschillende wegwedstrijden rijden voor het Slowaakse team Pierre Baguette, maar in februari kwamen er bij de coureur hartproblemen aan het licht. De drievoudig wereldkampioen is deze week – na twee hartoperaties – weer te zien in koers. Maar wat mogen we eigenlijk van hem verwachten? “Peter ga je komende week niet zien in de koers”, zegt vertrouwensman Gabriele Uboldi in gesprek met Het Nieuwsblad.

“Hij gaat niet mee sprinten, of voor een ritzege gaan. Hij is op dit moment niet in vorm. Het gevoel is dat van een trainingskamp. Peter vindt het geweldig om hier renners als Mark Cavendish en Elia Viviani terug te zien. Afgelopen weekend heeft hij voor het eerst opnieuw een wedstrijd gereden. Peter heeft meegedaan aan de marathonrace op het fietsfestival van Riva del Garda. Dat was heel fijn. En de hartslagen waren normaal.”

Olympische Spelen: als atleet of gast? 
Sagan wil de komende dagen vooral aan zijn conditie werken, met het oog op een eventuele deelname aan de Olympische Spelen. De gewezen winnaar hoopt in de zomer in Parijs af te sluiten op de mountainbike, in de discipline waar het allemaal begon. De vraag is alleen of Sagan überhaupt nog in aanmerking komt voor een Olympisch ticket. “Mathematisch is het niet meer mogelijk om nog genoeg punten te halen”, schetst Uboldi.

De laatste strohalm die Sagan heeft, zijn de zogenaamde ‘Universality Places’. Dit zijn wildcards die het IOC kan toekennen aan landen, omwille van de competitieve diversiteit. “Maar het wordt heel moeilijk”, aldus Uboldi. “Maar Peter zal er sowieso bij zijn op de Spelen. Is het niet als atleet, dan maar gewoon als gast.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.