Olympische Spelen 2024: Denemarken kiest voor Nederlandse variant met Mads Pedersen als kopman
Foto: Cor Vos
vrijdag 5 april 2024 om 13:03

Olympische Spelen 2024: Denemarken kiest voor Nederlandse variant met Mads Pedersen als kopman

Naar het voorbeeld van Nederland (in 2021 met Yoeri Havik), geeft nu ook Denemarken één van haar vier tickets voor de olympische wegrit aan een baanwielrenner. Astana Qazaqstan-renner Michael Mørkøv is de gelukkige van dienst, die mag knechten voor kopman Mads Pedersen.

De Denen hebben intussen drie van hun vier olympische tickets ingevuld. Naast Pedersen en Mørkøv, zal immers ook Mattias Skjelmose in actie komen in Parijs. Bondscoach Anders Lund ging bij zijn selectie niet over één nacht ijs.

“Ik was vorige week in Parijs om de route te inspecteren en was overdonderd. Er zijn tal van smalle straatjes op de lokale rondes, met een kasseienklim naar Montmartre kort voor de finish. Het parcours is gemaakt op maat van Mads en ik beschouw hem als een van de absolute favorieten voor de strijd. Mattias moet Mads dan weer helpen in de wegrit, maar kan ook zijn kans gaan in de tijdrit.”

De keuze voor Mørkøv is dan weer een strategische. “Hij wil zijn gouden medaille verdedigen in de koppelkoers. Echter mogen we maar vier renners selecteren voor alle events in het baanwielrennen – dus de ploegenachtervolging, koppelkoers en het omnium – samen. Landen mogen gelukkig ook renners ‘lenen’ van een andere discipline, dus als Mørkøv als wegrenner wordt geselecteerd, kan hij in beide disciplines uitkomen. Op die manier mogen we dan weer een extra baanrenner afvaardigen, waardoor onze renners fris genoeg blijven om alle events af te werken. Gelukkig kan Michael ook op de weg goed uit de voeten.”

Het vierde en laatste plekje wordt pas begin juni ingevuld. Uit de vier starters in de wegrit, moet Denemarken ook de twee tijdrijders selecteren. De wegrit in Parijs staat gepland op zaterdag 3 augustus.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.