Parijs 2024: Nederlandse mountainbikers gaan met twee vrouwen voor de medailles
Pieterse pakte brons op het jongste WK - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 19 juni 2024 om 10:00

Parijs 2024: Nederlandse mountainbikers gaan met twee vrouwen voor de medailles

Puck Pieterse en Anne Terpstra zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens het mountainbiken op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Zij hadden de beste kwalificatie. Ook Anne Tauber voldeed aan die eisen, maar valt buiten de boot. Nederland mag – zoals alle toplanden – maar met maximaal twee mountainbikesters starten.

Bondscoach Gerben de Knegt ziet veel kansen voor zowel Pieterse als Terpstra. “Het parcours in Elancourt is vergelijkbaar met die van Tokio qua lay-out. Het grootse verschil is dat er nu veel gravel ligt. Iets wat absoluut in Puck haar straatje past. Als regerend Europees kampioene en titelverdediger in de Wereldbeker, strijdt Puck komende zomer mee voor het eremetaal, zo simpel is het. Dat heeft ze ruimschoots bewezen en die rol pakt ze ook.”

Pieterse heeft zich in iets meer dan een jaar tijd opgewerkt van toptalent naar wereldtopper binnen het mountainbiken. Ze is op dit moment de nummer drie van de wereld op de UCI Ranking. Afgelopen weekend was Pieterse nog tweede op de olympische cross-country in de Wereldbeker van Val di Sole, achter Pauline Ferrand-Prévot. De Française meervoudig wereldkampioen geldt straks tijdens de Spelen als absolute topfavoriet.

De laatste anderhalf jaar vecht PFP prachtige duels uit met Puck Pieterse op de MTB – foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

De 33-jarige Terpstra geldt als een outsider voor de prijzen. In 2022 was ze hard op weg om als eerste Nederlandse ooit de Wereldbeker (waarvan ze al meerdere manches won) te winnen, maar ziekte in de slotmanche strooide roet in het eten. Op de Spelen in 2021 werd ze vijfde en sindsdien pakte ze ook medailles op het EK en WK. “Anne kan met haar Olympische ervaring slim gebruikmaken van haar outsidersrol. Dat kan ze omzetten in iets heel moois.”

Geen man afgevaardigd
Ondanks een veroverde startplek op het WK in Glasgow afgelopen augustus, zal er geen mannelijke mountainbiker op de Spelen actief zijn. Mathieu van der Poel was daarvoor beoogd, maar hij besloot in mei vol voor de olympische wegwedstrijd te gaan. Niemand – MVDP overigens ook niet – voldeed aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF. Die laatste instantie maakt alleen een uitzondering voor medaillekandidaten, maar die zijn er op dit moment niet.

“Helaas hebben we op dit moment geen elite renners die aan de NOC*NSF kwalificatie-eisen voldoen, ondanks onze inspanningen om hier een weg in te vinden. Uiteraard vind ik dat jammer”, zegt De Knegt. “Tegelijkertijd zie ik binnen de groep onder 23 jaar heel veel potentie, waarmee we de weg richting Los Angeles 2028 gaan inzetten.” De bondscoach heeft zijn contract met de bond onlangs verlengd tot die volgende Olympische Spelen.

Anne Terpstra, hier in actie op de Olympische Spelen 2021 – foto: Cor Vos

Technisch directeur van de KNWU Wilbert Broekhuizen vult De Knegt aan. “We kijken er enorm naar uit om de rensters in Parijs in actie te zien. Het is een mooi voorbeeld van hoe jong talent zich echt kan meten met het hoogste niveau. Puck en Anne maken de gehele TeamNL wielerselectie compleet. We reizen met veel vertrouwen af naar Parijs om te gaan vlammen in Oranje!” De weg-, baan- en BMX-selecties waren eerder al bekendgemaakt door de KNWU.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.