Olympische Spelen: Kenny De Ketele dertiende op omnium, Walls grijpt goud

donderdag 5 augustus 2021 om 11:44
Olympische Spelen: Kenny De Ketele dertiende op omnium, Walls grijpt goud

Matthew Walls, rechts - foto: Cor Vos

Jan-Willem van Schip is er niet in geslaagd om een medaille te winnen op het omnium van de Olympische Spelen. De Nederlander begon als tweede aan de afsluitende puntenkoers, maar hij zakte weg naar de zesde plaats. Kenny De Ketele strandde op een dertiende plaats en zag de Brit Matthew Walls de gouden medaille pakken.

Van Schip reed vanaf het begin van de puntenkoers achter de feiten aan. Leider Walls wist een ronde voorsprong, en 20 punten, te pakken en zo een geruststellende voorsprong te nemen in de tussenstand. Daarna controleerde de wegrenner van BORA-hansgrohe zijn concurrenten en mocht hij met 153 punten het goud in ontvangst nemen.

Het zilver ging uiteindelijk verrassend naar Campbell Stewart uit Nieuw-Zeeland, die liefst twee keer het peloton wist te ‘lappen’ en daardoor 40 punten mocht bijschrijven. Met zijn tweede ronde sprong hij in extremis nog naar 129 punten en het zilver. Daarmee verwees hij uittredend kampioen Elia Viviani naar het brons. De Italiaan begon de dag slecht, maar pakte onderweg 22 punten én een ronde voorsprong, waardoor hij alsnog derde werd met 124 punten.

De Fransman Benjamin Thomas eindigde op de vierde plaats, op zes punten van het brons. Niklas Larsen uit Denemarken werd vijfde met 113 punten, vlak voor Van Schip. De Nederlandse favoriet pakte slechts twee punten in de hele puntenkoers en eindigde daardoor met 112 punten als zesde. De Belgische troef was Kenny De Ketele, maar hij kwam niet verder dan 70 punten en een dertiende plek.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.