Omar Fraile wint in Eibar, Primož Roglič verstevigt leiding na tweede plek
foto: ASO/Alex Broadway (archief)
vrijdag 6 april 2018 om 17:11

Omar Fraile wint in Eibar, Primož Roglič verstevigt leiding na tweede plek

De vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland is een prooi geworden voor Omar Fraile. De Bask van Astana kwam na een bergachtige etappe van 165 kilometer als eerste over de meet in Eibar. Klassementsleider Primož Roglič kwam niet in de problemen. De Sloveen van LottoNL-Jumbo werd tweede achter Fraile en verstevigt zijn leiderstrui. Bauke Mollema verloor bijna anderhalve minuut.

Grote kopgroep
Het beloofde een eerste zware dag te worden voor kersvers leider Primoz Roglič. Liefst dertien renners kozen voor de vlucht, met daarbij niet de minste namen. Onder meer José Joaquin Rojas (Movistar), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Omar Fraile (Astana), José Herrada (Cofidis), ritwinnaar Jay McCarthy (BORA-hansgrohe), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Michael Albasini, Carlos Verona (beiden Mitchelton-Scott) en Jonathan Castroviejo (Sky) trokken ten aanval. Herrada was op 3.05 de bestgeklasseerde coureur.

Movistar schudt aan de boom
LottoNL-Jumbo voerde het peloton aan en liet het gat groeien tot meer dan vijf minuten, waardoor Herrada virtueel de leiding overnam. Op de eerste zware klim van de dag (Elosua Gaina) nam Movistar het commando over. Een elitegroep bleef over en Roglič werd geïsoleerd door het werk van de Spaanse armada. De Sloveen hield goed stand, evenals Bauke Mollema, die de etappe begon als nummer drie van het klassement. Na de afdaling kon een groot deel van het peloton terugkomen, waardoor met een goed gevuld peloton werd begonnen aan de laatste twee beklimmingen.

Roglič geeft geen krimp
De Endoia Gaina (7 km aan 5,1%) en de Azurki Gaina (5,5 km aan 7,6%) volgden elkaar in rap tempo op. Movistar nam op de Endoia andermaal de kop, wat resulteerde in een demarrage van Landa. Roglič pareerde zonder blikken of blozen, waarna Landa zijn benen weer stilhield. Een versnelling van Ion Izagirre had wel de nodige gevolgen, omdat enkel Landa en Roglič hem konden volgen. De groep van Julian Alaphilippe en Mollema verloor een halve minuut.

Alaphilippe lost
In de afdaling richting de voet van de Azurki was vroege vluchter Rojas een helpende hand in de groep van zijn kopman Landa. De drie wisten op het steile geitenpad de laatste koploper (Verona) te naderen tot een halve minuut. Roglič hoefde geen kopwerk te doen, omdat zijn medevluchters veel meer baat hadden bij tijdwinst in het klassement. Voor Alaphilippe ging het lampje uit op de Azurki; de Fransman kon de groep achtervolgers niet volgen. Hij zakte in het klassement naar de vierde plek.

Fraile pakte gewilde rit, Roglič loopt uit
De topfavorieten namen enkele vroege vluchters mee over de top (Herrada, Padun en Fraile) en haalden tijdens de razendsnelle afzink ook Verona in. De groep-Mollema volgde op meer dan een minuut. De laatste acht kilometer gingen vals plat richting de streep in Eibar. Izagirre probeerde nog op kousenvoeten weg te rijden, maar dat stonden Landa en Roglič niet toe. Uiteindelijk kwam het aan op een sprint met zeven, die gewonnen werd door thuisrijder Fraile. Roglič wist met een nieuwe tweede plaats zes extra bonificatieseconden te pakken, waardoor hij zijn voorsprong in het klassement nog groter maakte.

Roglič’ voorsprong in het klassement bedraagt 1.57 op Landa. Ion Izagirre is derde op 2.14. Bauke Mollema is gezakt naar de vijfde plaats en staat nu 3.06 achter de Sloveense leider. Morgen eindigt de Ronde van het Baskenland met een bergetappe.

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
6 april 2018 17:12
ROGLA!!!!!FOR THE WIN OF THE TOUR BASQUE
6 april 2018 17:13
Jammer dat Mollema niet beter kon.
6 april 2018 17:13
"Bauke Mollema verloor anderhalve minuut"

Dat deed bijna iedereen. Gaten in het AK zijn ongelooflijk
6 april 2018 17:14
Arghh.... voor de derde keer een tweede plaats voor Roglic...
6 april 2018 17:14
Primoz trapt echt door de boter dit rondje. Wat een talent!
6 april 2018 17:14
Roglic is absolute wereldtop in dit werk geworden. Ben heel benieuwd wat hij tegen Valverde kan uitrichten, want in dit soort koersen zijn ze elkaar nog weinig tegengekomen.
6 april 2018 17:16
Jammer dat Bauke Mollema niet beter kon; maar Rogla is de man, wat is die sterk bezig.
Nog een spannende dag morgen.
6 april 2018 17:16
Haha, TLJ met Roglic al 3 keer net niet. :p
Nee, erg sterke etappe van Roglic. Hij leek iets te veel in te houden voor de chicane op 300m van de finish, maar hij leek zich zelfs niet eens zo druk te maken om de etappezege. Zijn dat tegenwoordig kruimels voor Roglic?
6 april 2018 17:17
Roglic heeft een abonnement op de tweede plaats in etappes, maar als dat tot de eindoverwinning leidt zal het hem wel niks kunnen schelen.
6 april 2018 17:19
HAHHAHA niet normaal die Roglic in alle etappes tot nu top 2 op 1tje na ofzo?
6 april 2018 17:19
Morgen toch echt hooggebergte? Dat wordt dan wel de ultieme testcase voor Roglic.
6 april 2018 17:22
Volgende week lezen we weer,
Primôz breekt contract open en verlengt tot 2022
6 april 2018 17:22
Altijd mooi als iemand van de vroege vlucht wint!
6 april 2018 17:25
Heeft Landa ergens 20 sec tijdstraf gekregen? Stond voor etappe 20 sec voor Ion, en nu opeens 4 sec erachter (waarvan 4 via boni Ion). Roglic ijzersterk, die gaan ze er niet meer af krijgen. Zou me niet eens verbazen wanneer Roglic morgen puntjes op i zet met ritzege.
6 april 2018 17:26
@horsm, Ze komen morgen niet boven de 600 meter uit, dus dat is niet echt hooggebergte.
6 april 2018 17:29
@horsm
Echt hooggebergte heb je niet in Baskenland, tenzij je Navarra (de streek van Indurain) meerekent. Maar dat doen alleen de meest fanatieke Basken.
6 april 2018 17:31
Als hij zich zo blijft ontwikkelen zou Roglic wel eens de opvolger van Valverde kunnen worden als dé wereldtopper qua klassementen in kleine rondes.
6 april 2018 17:34
Of de nieuwe Spilak

Maar wat een topper zeg die roglic
6 april 2018 17:36
En de (zwaar ondergebruikte) klimmen (Bagargui, Larrau, Burdincurutcheta, Ahusquy, Arnosteguy) in Frans Baskenland natuurlijk. En Monte Oiz in Baskenland zelf (waar de Vuelta dit jaar ook heengaat) is fietstechnisch ook hooggebergte.
6 april 2018 17:39
@chefspijker
Dat lijkt idd fout
Op de site vd organisatie staat Landa gewoon als 2de
https://www.itzulia.eus/Classification/1/0
6 april 2018 17:45
Roglic rijdt alles en iedereen op een hoop dit rondje - wat een klasbak.
Eerste achtervolger in AK op meer dan 2min, ongekend.
Morgen wordt spektakel, zin in!
6 april 2018 17:46
Dit is een kleine ronde binnen de kleine rondjes die vooral gebruikt wordt als voorbereiding. Dan krijg je geen Mollema of Uran of een Nibali van voren en anderen starten er niet eens. Nibali zegt het treffend, andere koersen zijn belangrijker. Dus dat Roglic hier waarschijnlijk gaat winnen van mannen van zijn nivo die wel van dit rondje een doel hebben gemaakt zegt helemaal niets over een grote ronde. Dat is echt nog steeds heel ander werk dan dit en voor mannen met inhoud voor drie weken. Die mannen hebben bijna allemaal nog niets laten zien op Nibali en Valverde na. Roglic is niet van dat hors categorie nivo.
6 april 2018 17:46
Zo zo, we hebben kenners van het Baskenland hier - ben onder de indruk. Spreken/verstaan jullie ook Baskisch? ;-)

Roglic zal nog voor vele zeges zorgen, met zijn supertijdrit, redelijke sprint, en goed heuvelop rijden. Maar hoe lang nog voor TLJ? Gelukkig wordt hun begroting vergroot. Hoewel, als Gesink stopt scheelt dat ook een hele hoop natuurlijk. ;-)
6 april 2018 17:50
Quote:
Dit is een kleine ronde binnen de kleine rondjes die vooral gebruikt wordt als voorbereiding.

Die volgens vele (oud)renners die zwaarste is van de belangrijke WT-rondjes van een week.
6 april 2018 17:54
Mollema lijkt nog op te kunnen schuiven naar de vierde plek. Jammer dat hij niet mee kon.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.