Omloop van het Houtland strikt acht WorldTour-teams
foto: Cor Vos
vrijdag 29 juli 2022 om 18:34

Omloop van het Houtland strikt acht WorldTour-teams

De Omloop van het Houtland zal dit jaar sterk bezet zijn. De organisatie kan voor de 75e editie rekenen op de komst van acht WorldTour-teams en enkele van de beste ProTeams. Onder anderen Intermarché-Wanty-Gobert, Lotto Soudal en Alpecin-Deceuninck zullen er op 21 september bij zijn.

De overige zes WorldTour-teams (naast Intermarché-Wanty-Gobert en Lotto Soudal) die meedoen aan de 1.1-wedstrijd, zijn DSM, Cofidis, BORA-hansgrohe, Israel-Premier Tech, BikeExchange-Jayco en Jumbo-Visma. Los van Alpecin-Deceuninck, reizen er zes ProTeams af naar Eernegem, de nieuwe startlocatie. Het gaat om Arkéa-Samsic, TotalEnergies, Sport Vlaanderen-Baloise, Human Powered Health, UNO-X en Bingoal Pauwels Sauces-WB.

UCI-punten
Het deelnemersveld wordt verder aangevuld met zeven continentale ploegen, waarvan vier uit België: Tarteletto-Isorex, Elevate p/b Home Solution-Soenens, Minerva en Geofco-Doltcini Materiel Velo.com. “De reden waarom we zoveel WorldTeams hebben? Ik denk dat sommige ploegen hun puntenaantal in de UCI-ranking nog wat willen optrekken om zo ook volgend seizoen zeker te zijn van hun plaatsje bij de topteams”, stelt Wouter Donck, de voorzitter van de organisatie.

Parcours
Over de nieuwe startlocatie zegt Donck het volgende: “Wij kregen meteen een positieve reactie toen we gingen polsen bij het gemeentebestuur van Ichtegem-Eernegem om als startplaats van onze koers te fungeren. Niet veel later was alles al in kannen en kruiken.” De nieuwe startlocatie betekent ook dat er een nieuwe route uitgekend moet worden. “Daar zijn we volop mee bezig. Wel is al geweten dat we drie plaatselijke ronden gaan afwerken in Eernegem met daarin de kasseizone van de Lookhuisstraat.”

“In Lichtervelde, waar traditioneel de eindmeet ligt getrokken, gaan we ook nog enkele plaatselijke lussen rijden. Het traject tussen beide punten zijn we nu nog exact aan het uittekenen”, aldus Donck. Vorig jaar ging de Nederlander Taco van der Hoorn – dit jaar nog tweede in de vijfde etappe van de Tour de France – met de zege lopen in Lichtervelde. Zijn landgenoot Danny van Poppel won de groepssprint voor de tweede plaats. Gerben Thijssen werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.