Ondanks wel héél vroeg zegegebaar: Warre Vangheluwe verrast peloton in Duinkerke na spektakelslot
vrijdag 17 mei 2024 om 17:11

Ondanks wel héél vroeg zegegebaar: Warre Vangheluwe verrast peloton in Duinkerke na spektakelslot

Warre Vangheluwe heeft de vierde etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen na een spektakelslot. De jonge Belg van Soudal Quick-Step bleef nipt het peloton voor, maar bijna gooide een te vroeg zegegebaar nog roet in het eten. Sam Bennett (Decathlon AG2R) kwam net te kort, maar blijft wel leider.

Na drie vlakke etappes, was het voor het eerst tijd voor een beetje spektakel in de Vierdaagse van Duinkerke, die in werkelijkheid zes dagen duurt. Op het eerste gezicht leek het allemaal niet al te lastig, want in totaal moesten er slechts 611 hoogtemeters overwonnen worden. Ware het niet dat het finalerondje in en rond Pont-a-Marcq, dat vier en een halve keer afgelegd moest, bevat namelijk drie kasseistroken bevatte.

In totaal kregen de coureurs veertien sectoren voor de kiezen, goed voor twintig kilometer aan stuiterwegen. De drie stroken waren respectievelijk 700, 1000, 2600 meter lang. Na de laatste strook op het rondje, die van 2600 meter, was het in het finalerondje nog goed zeven kilometer naar de streep.

De nervositeit was bijgevolg nog iets groter dan de voorgaande dagen, en in de eerste zestig kilometer geraakte niemand in de vroege vlucht, ondanks verscheidene pogingen. Het grootste wapenfeit van de eerste koershelft was echter de valpartij van dsm-firmenich PostNL-renners Nils Eekhoff en Sean Flynn. Eekhoff moest even later zelfs opgeven.

Na een zestigtal kilometer waren Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step), Alexis Gougeard (Cofidis), Tomas Kopecky (Tour de Tietema-Unibet), Szymon Sajnok (Q36.5), Axel Narbonne (Nice Métropole Côte d’Azur) en Samuel Leroux (Van Rysel-Roubaix) dan toch de gelukkigen die een kloofje wisten te versieren. Al mag je dat ‘kloofje’ wel letterlijk nemen, want de vijf moesten nogal stevig knokken. Nooit was hun voorsprong groter dan twee minuten, en bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer flirtten ze zelfs opnieuw met de minuut.

Toch de vluchters?
In het peloton wisten ze ook dat in de finale, met het technische parcours vol kasseien, het lastig zou worden om nog veel terrein goed te maken. En dat bleek ook het geval. Een moegestreden Narbonne en Sajnok moesten overboord, maar de andere vier schakelden juist een versnelling hoger. Zo hadden ze bij het ingaan van de laatste tien kilometer toch weer een halve minuut.

Mede dankzij een sterke bochtentechniek op de kasseien, koos Kopecky op zo’n acht kilometer van het einde het hazenpad. Even leek hij in zijn eentje op zoek naar de overwinning, maar in de tegenwind kwamen de andere vier op zo’n vier kilometer van de streep weer terug. Helaas voor hen zat intussen ook het peloton niet stil. De ploegen van Milan Menten (Lotto Dstny) en Sam Bennett (Decathlon AG2R) hadden immers de handen in elkaar geslagen.

Onder de vod van de laatste kilometer kwamen ze heel dichtbij, maar dat was buiten Alexis Gougeard en Warre Vangheluwe gerekend. Gougeard ging solo, maar nadat Vangheluwe verstandig het bord van zijn medevluchters leegat, maakte hij op 700 meter van de streep de sprong.

Eens in het wiel van Gougeard aangekomen, wachtte een tactisch sterke Vangheluwe opnieuw geduldig, om daarna perfect getimed zijn sprint in te zetten. Vangheluwe leek te weerstaan aan het peloton, maar begon dan plots héél vroeg te juichen. Even was er onduidelijkheid of Sam Bennett hem nog voorbij was gegaan, maar de jonge Vlaming won met enkele centimeters voorsprong.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.