“Onderbetaalde” Spaanse bondscoach Mínguez dreigt met vertrek
foto: Sirotti
dinsdag 2 oktober 2018 om 14:55

“Onderbetaalde” Spaanse bondscoach Mínguez dreigt met vertrek

Alejandro Valverde mag zich dan wel hebben gekroond tot wereldkampioen, het rommelt binnen de Spaanse wielerfederatie RFEC. Bondscoach Javier Mínguez dreigt in een interview met Europa Press nadrukkelijk met een vertrek. “Ik kan niet verder gaan onder de huidige economische voorwaarden”, zo laat de succescoach weten.

Mínguez dreigt per 31 december op te stappen als keuzeheer. De oud-renner én ploegleider van onder meer BH en Vitalicio Seguros is ontevreden over zijn huidige salaris. “Er komt een moment waarop je moet zeggen: nu is het genoeg. Als er niks verandert, dan stop ik aan het einde van het jaar als bondscoach”, is hij duidelijk.

“Heb het bondscoachschap twee jaar lang gratis gedaan” 
Mínguez werd in 2013 aangesteld als bondscoach van de elitemannen. De Spanjaard laat weten in zijn eerste jaren helemaal geen salaris te hebben gekregen. Dit op vraag van José Luis López Cerrón, de voorzitter van de Spaanse wielerfederatie. “De eerste twee jaar heb ik het bondscoachschap gratis gedaan, omdat de Spaanse bond kampte met financiële problemen.”

Mínguez voelt zich echter bedrogen door Cerrón. “Hij zei me dat er geen geld was om me te betalen, maar waarom kregen de vrouwenbondscoach en de technisch directeur in die periode dan wél een jaarsalaris van 40.000 euro?”, vraagt hij zich af. In 2015 tekende Mínguez alsnog een jaarcontract van 25.000 euro. “Het is een schande dat een bondscoach 25.000 euro verdient. Kijk eens naar andere sporten. Ik weet dat de federatie economische problemen heeft, maar er zijn oplossingen”, aldus de Spanjaard.

“De verantwoordelijkheid ligt bij bondsvoorzitter”
Mínguez laat de deur echter nog op een kier. “Ik ga alleen maar door als mijn financiële eisen worden ingewilligd. Cerrón weet hoe ik erover denk, hij moet nu het initiatief nemen. Als hij mij vertelt dat er geen geld is, dan zal ik stoppen als bondscoach. Want ik weet dat het er wél is.”

Tijdperk Mínguez: vijf medailles, één wereldtitel 
Mocht Mínguez daadwerkelijk afscheid nemen als bondscoach, dan zal de Spaanse wielerbond na zes jaar weer op zoek moeten naar een nieuwe keuzeheer. Onder zijn leiding werden vijf medailles behaald. Zo veroverden Joaquím Rodríguez en Alejandro Valverde in 2013 zilver én brons op het WK in Firenze.

Een jaar later pakte Valverde opnieuw brons in Ponferrada. Op het WK in Qatar veroverde Jonathan Castroviejo een bronzen plak in de tijdrit. Afgelopen zondag volgde de bekroning voor Mínguez met de wereldtitel van Valverde.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
2 oktober 2018 15:17
Hij is bondscoach van alleen de elite mannen als ik het goed begrijp. Hij doet dus in totaal 4 wedstrijden per jaar? EK tt en weg, en WK tt en weg. En daar krijgt hij dan €25000 voor. Lijkt me snel verdiend, hij houdt waarschijnlijk redelijk veel tijd over om nog een baantje ernaast te doen.
    2 oktober 2018 15:22
    Daar gaat het hem niet om. Lees zijn beweegredenen eens ...

    Dit soort mensen, die twee jaar gratis voor je aan het werk gaan omdat je het moeilijk hebt als werkgever, moet je mijn inziens behouden voor de sport. En niet besodemieteren met “Er is geen geld meh.”
    2 oktober 2018 16:08
    Verder hoe groot is het Spaanse vrouwen wielrennen? Die hoeft echt niet 1,7x meer te vangen.
2 oktober 2018 15:26
Misschien wil de Portugese bond hem nog wel steunen?
2 oktober 2018 16:12
Bondscoach zijn in het wielrennen is denk ik de meest overschatte baan die er is. Laat gewoon iemand binnen de bond een selectie maken en een koerstactiek opstellen.

25.000 terwijl je helemaal niks hoeft te doen? Ze mogen mij bellen voor de helft.
    2 oktober 2018 20:04
    Zeggen ouders ook vaak over kunst: dat kan mijn kind ook.
2 oktober 2018 19:06
Laten gaan... zijn Vitalicio moest, in het ‘extra-sportieve’ niks onderdoen voor Kelme, Once en Banesto...
2 oktober 2018 19:21
Ach, de beste man is uit 1949. Die krijgt sowieso AOW.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.