Onopgemerkte val leidt tot open brief CEO Soudal Quick-Step over veiligheid: “Kunnen dit niet negeren”
Jurgen Foré, de nieuwe CEO van Soudal Quick-Step - foto: Cor Vos
woensdag 26 maart 2025 om 09:07

Onopgemerkte val leidt tot open brief CEO Soudal Quick-Step over veiligheid: “Kunnen dit niet negeren”

Na Milaan-San Remo raakten de wielerfans niet uitgesproken over de epische strijd tussen Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Filippo Ganna, maar in de achtergrond waren er vooral zorgen om Martin Svrček. De Slowaak kwam ten val in de afdaling van de Cipressa, maar dit bleef aanvankelijk onopgemerkt. Het is voor Jurgen Foré, CEO van Soudal Quick-Step, reden om aan de bel te trekken.

Dit doet de Belg, die bij Soudal Quick-Step het stokje heeft overgenomen van Patrick Lefevere, in een open brief. “Martin crashte in de afdaling van de Cipressa toen hij aansluiting zocht bij het peloton. In een technische bocht ging hij over de vangrail en viel hij zo’n drie meter naar beneden. Hij was helemaal alleen en er waren geen auto’s in de buurt die hem konden gezien hebben”, citeert Sporza.

“Gelukkig was hij bij bewustzijn en riep hij om hulp via de ploegradio. Onze ploegleiders hadden meteen de reflex om de wagen te stoppen en terug te lopen. Na 500 meter vonden ze hem en konden ze hem verzorgen.”

” We lezen dat soort berichten té vaak”
De vicewereldkampioen bij de beloften in Zürich liep bij zijn val wel meerdere zware blessures op. “Omdat Martin een jonge, getalenteerde, maar nog niet zo bekende renner is in ons team, krijgt het bericht niet veel aandacht. Maar dat moet het wel krijgen. We lezen dat soort berichten té vaak.”

Martin Svrček – hier op archiefbeeld – ligt voorlopig in de lappenmand – foto: Cor Vos

Het is voor Foré reden om zich uit te spreken. “Ik wil niet met een beschuldigende vinger naar de organisatie wijzen. Het was een valpartij die tot stand kwam door verschillende factoren. Maar ik kan ook niet stil blijven. Akkoord, het is een wedstrijdincident. Maar ik kan het niet negeren en voortgaan. We moeten beter doen om dergelijke ongevallen in de toekomst te vermijden.”

Technologie omarmen
De teammanager weet ook wat de wielersport kan doen, om de veiligheid in koers te verbeteren. “Laten we technologie omarmen. Zo kunnen we bijvoorbeeld nooit meer een wedstrijd afwerken zonder communicatie met de renners”, benadrukt hij. “Oortjes zijn een cruciale bron van informatie voor de renners, waardoor ze in staat zijn om hulp te roepen.”

Dat er iets moet gebeuren, staat volgens Foré wel vast. “Na drie maanden in het seizoen heeft ons team drie renners in de ploeg die maandenlang in de lappenmand zullen liggen. Daarom wil ik de nadruk nog eens leggen op de ernstige gevolgen van elke val. Dit keer waren het ‘gelukkig’ maar gebroken beenderen, maar helaas soms ook gebroken dromen en carrières.”

De zes punten van Foré
  1. Beperken van het aantal versnellingen, breedte van het stuur en de posities van de shifters. Ook betere veiligheidscontroles op het parcours, met name op gevaarlijke punten.
  2. Nooit meer koersen zonder ploegcommunicatie.
  3. Het invoeren van een trackingsysteem binnen de koers waarmee elke renner op elk moment gevolgd kan worden. Mét directe feedback.
  4. Verbeterde helmen en beschermende kleding, zelfs ten koste van de aerodynamica als het moet. Te beginnen op training.
  5. Vaker afwerken van dezelfde lussen, om zo de veiligheid in het peloton te garanderen.
  6. Alle stakeholders moeten hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.