Lotto Soudal reageert op geruchten over onrust binnen de ploeg
Het rommelt bij Lotto Soudal, de ploeg van John Lelangue - foto: Cor Vos
dinsdag 17 mei 2022 om 14:50

Lotto Soudal reageert op geruchten over onrust binnen de ploeg

Update Het rommelt bij Lotto Soudal. Valérie D’Haeze, Operations & Administration Manager en de rechterhand van algemeen manager John Lelangue, heeft namelijk ontslag genomen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Daarnaast wil ook Tim Wellens, een van de kopmannen binnen de ploeg, vertrekken. In een reactie aan WielerFlits bevestigt het team het vertrek van D’Haeze maar noemt een vertrek van Wellens ‘zeer voorbarig’.

D’haeze begon bij Lotto Soudal als logistiek verantwoordelijke, maar maakte in 2019 onder de nieuwe CEO John Lelangue promotie. Als Operations & Administration Manager werd ze na Lelangue de tweede persoon in de pikorde van Lotto Soudal. Ze werd intern gezien als de rechterhand van Lelangue. Eind vorig jaar verminderde haar macht al, nadat Yana Seel werd gepresenteerd als Chief Business Officer.

D’Haeze besloot maandag ontslag te nemen. ‘Tot frustratie van het gros van het personeel’, schrijft Het Laatste Nieuws. Met Tim Wellens dreigt er overigens een tweede sterkhouder te vertrekken bij Lotto Soudal. De 31-jarige Vlaming is einde contract en zou zijn carrière een nieuwe impuls willen geven. Wellens werd in 2012 prof bij Lotto Soudal en bleef zijn werkgever al die jaren trouw.

John Lelangue (uiterst rechts), met naast hem Tim Wellens – foto: Cor Vos

Wellens boekte in dienst van Lotto Soudal meer dan dertig overwinningen. Zo won hij onder meer twee etappes in de Giro d’Italia, twee ritten in de Vuelta a España, de Brabantse Pijl, GP de Montréal, twee keer de Eneco Tour, de Ronde van Polen, Tour of Guangxi, Ruta del Sol en Ster van Bessèges. Wellens kan rekenen op interesse van andere teams, zo meldt HLN, maar het is nog onduidelijk waar zijn toekomst ligt.

Lotto Soudal verkeert sportief overigens in zwaar weer. De ploeg staat er momenteel slecht voor in de UCI Team Ranking en bivakkeert onder de degradatiestreep. Veel renners hebben in hun contract een clausule waarin staat dat ze mogen vertrekken als de ploeg geen WorldTour-formatie meer is, zo meldt Het Laatste Nieuws. De grote vraag is dan ook of er aan het einde van het seizoen een leegloop zal plaatsvinden bij Lotto Soudal.


Update – ‘Vertrek van Wellens zeer voorbarig’

Woordvoerder Thijs Roelen bevestigt in naam van Lotto Soudal, in gesprek met WielerFlits, het vertrek van D’Haeze. “Valérie vertrekt inderdaad. Ze heeft bijna 17 jaar met veel inzet voor de ploeg gewerkt, maar neemt nu de persoonlijke beslissing om op zoek te gaan naar een andere uitdaging. Haar vertrek heeft niets te maken met wat dan ook binnen de ploeg.”

Roelen weerspreekt dat de invloed van Operations & Administration Manager D’Haeze vorig jaar verminderde nadat Yana Seel werd gepresenteerd als Chief Business Officer. “Haar rol en die van Yana zijn totaal verschillend. Yana houdt zich bezig met sponsoring en marketing, Valérie met operations en administratie.”

Ook een vertrek van Tim Wellens is volgens Roelen speculatie en vooral ‘zeer voorbarig’. “De ploeg is momenteel in gesprek met Tim, dus dat is zeker geen feit”, besluit de woordvoerder.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.