Onzekere Adam Yates was bang om eindklassement te verliezen: “Heeft jaren door mijn hoofd gespookt”
foto: Cor Vos
zondag 16 juni 2024 om 17:43

Onzekere Adam Yates was bang om eindklassement te verliezen: “Heeft jaren door mijn hoofd gespookt”

Adam Yates was tijdens de slottijdrit allesbehalve zeker van zijn eindzege in de Ronde van Zwitserland. “Ik hoorde de tijdsverschillen met João (Almeida red.) en wist dat hij nog ging versnellen, ik kon dat niet meer.” Toch stelde de 31-jarige Brit zijn eerste plek in het eindklassement zeker. Hij werd tweede in de daguitslag op een negental secondes achter zijn ploegmaat en voornaamste concurrent Almeida.

“Het is zeker een van de mooiere overwinningen in mijn carrière”, opent Yates zijn flash interview. “Met nog twee kilometer te gaan was ik er niet zeker van dat ik mijn voorsprong in het klassement kon behouden. Ik hoorde de tijdsverschillen met João en wist dat hij nog ging versnellen, ik kon dat niet meer. Ik zat op mijn limiet dus ik probeerde mijn snelheid te houden. Gelukkig was dat genoeg.”

De interviewer vraagt Yates naar zijn emoties omdat de Brit direct begint te analyseren. “Ik ben nog steeds buiten adem, het was echt een zware tijdrit. Iets dat ik lange tijd in mijn hoofd had, was dat ik tijdens de slottijdrit van Tirreno-Adriatico in 2019 op één seconde verloor. Dat heeft veel jaren door mijn hoofd gespookt, dus het is geweldig om eindelijk een rittenkoers te winnen met een slottijdrit.”

Eerder dit seizoen kwam Yates zwaar ten val, toch voelt de overwinning in Zwitserland niet per se zoeter voor de renner van UAE Emirates. “Op het moment van de val wist ik niet hoe lang het zou duren om terug te komen. Gelukkig duurde het niet te lang, ik ben daar heel dankbaar voor. Al geeft het winnen van koers altijd een goed gevoel. En om het podium te delen met João maakt het nog specialer”, sluit Yates af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.