Ook een schouderbreuk voor onfortuinlijke Annemiek van Vleuten

zondag 3 oktober 2021 om 11:40
Ook een schouderbreuk voor onfortuinlijke Annemiek van Vleuten

foto: Cor Vos

Gisteren werd al bekend dat Annemiek van Vleuten haar schaambeen op twee plekken heeft gebroken bij een zware valpartij in Parijs-Roubaix. Na aanvullend onderzoek in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem blijkt de Nederlandse ook last te hebben van een gebroken schouder.

De renster van Movistar kwam op een van de kasseistroken ten val. “Ik stond met goede moed aan de start, maar vond het wel spannend”, laat Van Vleuten weten op haar eigen website. “Ik heb ook wel lang getwijfeld of ik zou starten en had ook wel besloten dat ik het in april niet wilde doen, maar nu in oktober dacht ik dat ik het risico wel kon nemen. Dat heb ik helaas geweten. Voor de eerste strook zat ik achter een valpartij. Daar viel ik eigenlijk overheen.”

“Het was Katarzyna Niewiadoma die daar viel. Het was daar een groot gevecht om van voren te zitten op de eerste sectie. Ik kon wel verder, maar toen was mijn koers al gedaan. Daarop dacht ik: ik rijd wel lekker verder en nam rensters mee in mijn wiel. Ik wilde uitrijden om het een keer meegemaakt te hebben.” Net voor Carrefour de l’Arbre ging het echter helemaal mis. “Net voor de Carrefour de l’Arbre, met nog 15 kilometer te gaan, zat ik achter twee meiden van Parkhotel Valkenburg.”

“Ik baal dat ik niet gewoon ben afgestapt”
“Die gleden uit. Daardoor moest ik ook in de remmen en viel ik, een val waarbij ik dus mijn bekken op twee plekken heb gebroken en ook mijn schouder gebroken heb. Ik reed op dat moment gewoon om de finish te bereiken, maar nu baal ik heel erg dat ik niet gewoon ben afgestapt, want ik moet hier een hoge prijs voor betalen. Ik ben met de ambulance naar het Rijnstate Ziekenhuis gebracht. Het allerergste vind ik dat mijn seizoen zo eindigt en ik vond het heel erg om te horen dat ik aan mijn bed gekluisterd ben.”

Van Vleuten vlak voor haar valpartij – foto: Cor Vos

Inmiddels is bij onderzoek in het Rijnstate gebleken dat dat niet hoeft. Van Vleuten: “Er is geen operatie nodig. En drie weken plat liggen om mijn bekken aan elkaar te laten groeien, zoals ik eerst te horen kreeg, is ook niet nodig. Ik mag me voortbewegen met wat krukken. Dat zal nog wel lastig worden, want door de schouder kan ik bijna niks doen en zal op krukken lopen wel ingewikkeld worden.” Van Vleuten zal nog een tijdje in het ziekenhuis moeten verblijven.

“Ik had mezelf heel graag een leuke vakantie gegund”
Het is voor Van Vleuten een einde in mineur na een overigens wel zeer succesvol seizoen. “Voor nu moet ik even deze bittere pil verwerken, dat ik mijn seizoen zo moet eindigen. Het is een mooi seizoen geweest, waar ik graag van had willen nagenieten, maar nu ben ik weer in mineur. In plaats van mezelf opladen ga je weer een herstelperiode in. Natuurlijk zegt iedereen dat je daar weer sterker uitkomt, maar dat vind ik echt onzin.”

“Ik had mezelf echt heel graag een leuke vakantie gegund en dit heb ik echt niet nodig om er sterker uit te komen. En natuurlijk ga ik er wel tegenaan, maar ik merk wel dat de energie opraakt als je steeds terug moet komen na blessures en je je off-season moet wijden aan herstellen en alle plannen moet wijzigen. Wat helpt is dat ik nu een herstelplan heb en weer vooruit kan kijken.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.