Ook Georg Preidler biecht dopinggebruik op
foto: Cor Vos
maandag 4 maart 2019 om 08:17

Ook Georg Preidler biecht dopinggebruik op

Georg Preidler heeft toegegeven dat hij bloeddoping heeft gebruikt in zijn profcarrière. Dit deed hij in Oostenrijkse media. De renner van Groupama-FDJ is niet de eerste deze week, want eerder bekende ook Stefan Denifl al het gebruik van bloedtransfusie. Beide renners zijn betrokken in het Oostenrijkse dopingschandaal, dat onlangs aan het licht kwam.

Preidler is zondag naar de politie gestapt om dopinggebruik op te biechten. “Ik had mijn bloed afgetapt, maar nooit terug ingebracht. Maar alleen al de gedachte en de frauduleuze intenties zijn een misdrijf”, zegt hij in de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. “De afgelopen dagen waren een nachtmerrie. Ik kon niet slapen en niet eten. Ik weet niet of ik word veroordeeld. Ik weet niet of de dopingarts alles heeft gecodeerd. Maar ik kon niet langer leven met dit geheim.”

Volgens Preidler kwam hij in contact met de dopingarts doordat die zelf op hem afstapte. “Al mijn successen, zoals in de Giro, waren schoon. Ik was goed zonder doping en speelde nooit vals. Dat maakt je interessant.” Ze wisten hem te overtuigen; altijd zijn er immers de prestatiedruk en de zorgen over een nieuw contract. “En dan hoor je dat er wel meer sporters gebruiken. Dat neemt langzaamaan de drempel weg. Ze verzekerden me dat ik niet betrapt zou worden.”

Internationale aardbeving
“Je traint dag in-dag uit, maar je rijdt nooit voorop. Dan wil je meer. Bloeddoping vraagt ook niet veel moeite; ze komen naar je toe en nemen het af.” Onlangs nog overschreed hij de drempel. “Dat was mijn grootste fout ooit. Ik moet sorry zeggen tegen iedereen die zich bedrogen voelt. Het spijt me!” Hij zit er even doorheen. “De komende weken worden lastig. Maar ik ken de namen van de andere atleten niet. Maar ik kan me voorstellen dat er een internationale aardbeving volgt.”

Georg Preidler na zijn ritzege in de Ronde van Polen 2018 – foto: Cor Vos

Preidler begon zijn carrière in 2010 bij het Oostenrijkse RC Arbö Wels Gourmetfein en was vervolgens actief bij Tyrol Team en Type 1-SANOFI, voordat hij de overstap maakte naar Argos-Shimano. Daar zou hij tot en met 2017 rijden en onder meer deel uitmaken van de ploeg, waarmee Tom Dumoulin de Giro zou winnen. Sinds vorig jaar koerst hij voor Groupama-FDJ. Dit seizoen reed hij pas één koers, namelijk de Tour du Haut Var.

Denifl
Onlangs bleek dat ook Stefan Denifl het gebruik van bloeddoping heeft toegegeven. Zijn naam werd genoemd in het Oostenrijkse dopingschandaal, dat onlangs aan het licht kwam. Het draait in deze zaak vooral om de Duitse arts Mark Schmidt, die in het verleden actief was als ploegdokter van Gerolsteiner. De afgelopen jaren werkte hij in verschillende takken van sport, zoals atleten, voetballers en zwemmers. Maar ook langlaufers zijn in verband gebracht met bloeddoping.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.