Ook in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen zijn genoeg hoogtemeters te vinden
foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2024 om 13:14

Ook in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen zijn genoeg hoogtemeters te vinden

Net als bij de mannen, heeft de parcoursbouwer van de Ronde van Zwitserland voor vrouwen geen moeite gehad met het vinden van hoogtemeters. Op zaterdag 15 juni trappen Demi Vollering en co de vierdaagse rittenkoers af op de flanken van de Col de la Croix. Wat volgt is een aankomst bergop, een klimtijdrit en twee heuveletappes voor de puncheurs. De pret in Zwitserland duurt dus nog even voort, nadat zondag de definitieve beslissing in de mannenkoers valt.

De vierdaagse rittenkoers door het Alpenland opent met een aankomst bergop in Villars-sur-Ollon. Liefhebbers van de Zwitserse wielerkoersen zullen bij het horen van dit Alpendorp direct de link leggen met de befaamde Col de la Croix. Het is daarom niet gek dat het vrouwenpeloton vanuit de start direct vier kilometer aan klimwerk over deze col voorgeschreven krijgt. Na een afdaling en de beklimming van het eerste gedeelte van de Col de la Croix eindigt de openingsrit van slechts 58 kilometer op dezelfde plek als waar de rensters eerder gestart zijn.

Op dag twee zijn de rensters nog niet af van het Franstalige ski dorp Villars-sur-Ollon. Vanuit Aigle – de hoofdstad van het Europese wielrennen met het hoofdkantoor van de UCI – wacht een individuele rit tegen de klok van 15,7 kilometer. Het merendeel van deze tijdrit loopt in stijgende lijn. We kunnen opnieuw spreken over een aankomst bergop. Op dag drie en vier trekt het vrouwenpeloton richting het noorden.

De derde etappe gaat namelijk van Vevey naar Champagne. Over een parcours van 125,6 kilometer wachten 2.000 hoogtemeters en vier officiële beklimmingen met de top van de laatste klim (4,4 km aan 6,8%) op veertien kilometer van de streep. Op de slotdag blijft de karavaan in Champagne. De slotrit start en finisht namelijk in de gemeente in het kanton Vaud. Ook deze etappe is heuvelachtig te noemen, met twee officiële beklimmingen en meer dan 2.100 hoogtemeters. Maar voor wie smaakt de champagne in het gelijknamige dorp het lekkerst?

Vollering boekte in mei al veel succes in de Spaanse rittenkoersen – foto: Cor Vos

Met onder anderen Demi Vollering, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma aan de start, zijn veel grote namen in het hedendaagse vrouwenpeloton aanwezig in Zwitserland. Met name voor Vollering en Niewiadoma moet een goed klassement binnen de mogelijkheden liggen. Voor hen is het de laatste test in een rittenkoers voor zij de Olympische Spelen en de Tour de France Femmes gaan betwisten.

SD Worx-Protime heeft met Niamh Fisher-Black trouwens nog een vrouw voor het algemeen klassement binnen de gelederen. Met de 19-jarige Marion Bunel, winnares van de Alpes Gresivaudan Classic, staat nog een klimster in vorm aan de start. De Francaise van St Michel Mavic-Auber93 zou de eerste twee dagen wel eens kunnen verrassen.

De Ronde van Zwitserland voor vrouwen begint zaterdag 15 juni en is live te volgen op Eurosport 1 en 2, Eurosport.nl en Discovery+. De eerste twee dagen is de wedstrijd te volgen vanaf 10.30 uur. Op de laatste twee dagen start de uitzending om 15.00 uur.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.