Oostenrijks OM: Preidler gebruikte doping sinds Giro 2017
Preidler op kop voor Dumoulin in de Giro 2017 - foto: Cor Vos
donderdag 19 september 2019 om 07:08

Oostenrijks OM: Preidler gebruikte doping sinds Giro 2017

Georg Preidler gebruikte op regelmatige basis bloeddoping en groeihormonen sinds de Giro d’Italia van 2017, stelt het Openbaar Ministerie van Innsbruck volgens het Oostenrijks persbureau. Dat was in de tijd dat Preidler in actie kwam voor Team Sunweb. De Oostenrijker hielp destijds Tom Dumoulin bij zijn eindzege in de Giro.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

Preidler biechtte het dopinggebruik in maart 2019 op. Hem hangt een celstraf van zes maanden tot vijf jaar boven het hoofd. Hij wordt beschuldigd van fraude inzake Operation Aderlass, het grote dopingschandaal rondom dokter Schmidt. Het OM vindt namelijk dat Preidler fraude heeft gepleegd door zich niet te houden aan de anti-dopingregels van de UCI. Een boete van ongeveer 250 duizend euro dreigt. Preidler mag nog in beroep gaan tegen de beschuldigingen.

Volgens de openbaar aanklager gebruikte Preidler op regelmatige basis bloeddoping en nam hij groeihormonen. Dat zou begonnen zijn tijdens de Giro d’Italia in het voorjaar van 2017, tot zijn dopingbekentenis. Preidler gaf zelf in zijn bekentenis aan dat hij pas na zijn Sunweb-tijd benaderd werd. “Al mijn successen, zoals in de Giro, waren schoon”, zei de Oostenrijker.

Giro-winnaar Tom Dumoulin reageerde na die bekentenis van zijn ex-ploegmaat dat hij zich ‘verraden voelde’. Vanaf 2018 kwam Preidler uit voor Groupama-FDJ, waar hij per direct vertrok toen het nieuws bekend werd. De Oostenrijker is door de UCI al voor vier jaar geschorst vanwege zijn dopinggebruik. Hij raakte daarbij veel uitslagen kwijt. Datzelfde gold voor zijn landgenoot Stefan Denifl, die ook aan bloeddoping deed in dezelfde zaak.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.