Oostenrijkse ploeg van Hermann Pernsteiner wil ProTeam worden in 2025
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
dinsdag 23 april 2024 om 19:45

Oostenrijkse ploeg van Hermann Pernsteiner wil ProTeam worden in 2025

Interview Het Oostenrijkse continentale Team Felt Felbermayr gaat een ProTeam-licentie aanvragen voor 2025. De ploeg heeft verschillende ex-profs in haar rangen, zoals Riccardo Zoidl, Tom Wirtgen, Sebastian Schönberger en Hermann Pernsteiner.

Het is Pernsteiner zelf die vanuit de Tour of the Alps, waar hij aan het werk was met de nationale selectie van Oostenrijk, zijn verhaal doet aan WielerFlits. “Vorig jaar in juni kreeg ik te horen dat ik niet bij Bahrain Victorious mocht blijven. Ik wilde koste wat kost in de WorldTour blijven, maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik kreeg nergens nog een contract, en dus moest ik op zoek naar alternatieve opties.”

De voormalige nummer tien uit de Giro d’Italia werd benaderd door Daniel Repitz, die met het continentale Team Felt Felbermayr ambitieus is. De ploeg bestaat al sinds 2008 en zet wel vaker in op renners die een stapje terug zetten van een hoger niveau.

“Blij met deze kans”
“Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik hier de kans kreeg. Het is een ploeg met grote ambities. Als alles goed gaat, gaan we volgend jaar een ProTeam worden. Het is een goed én belangrijk project voor het Oostenrijkse wielrennen. Als we die stap kunnen maken, zou dat er in de toekomst misschien voor kunnen zorgen dat de jonge Oostenrijkse renners niet in dezelfde situatie als ik hoeven te belanden. Ook renners die misschien niet het grootste talent zijn bij de jeugd, kunnen in een ProTeam als dit rustig groeien richting WorldTour.”

Pernsteiner reed ooit top 20 in de Giro – foto: Cor Vos

Dat bleek in het verleden lastig voor Oostenrijkse renners. “Oostenrijk heeft niet meteen een grote markt voor wielrennen. Er zijn niet veel sponsors die in de sport willen investeren. Daarom moet je als Oostenrijker al extra sterk zijn om als prof aan de slag te kunnen. BORA-hansgrohe heeft gelukkig wel veel Oostenrijkers onder contract, maar daarnaast was er echt een extra ploeg nodig om de sport van de grond te krijgen.”

In afwachting van de aanvraag voor de ProTeam-licentie, wil de ploeg ook dit jaar al voor een mooi programma gaan. “We hebben tot nu toe vooral 2.2-koersen gedaan, maar binnenkort staat met de Tour of Hellas een mooie 2.1-wedstrijd op het programma. De grote doelen liggen in juni en juli, wanneer de Ronde van Oostenrijk wacht. Ik hoop dat we ook een uitnodiging krijgen voor rondes als de Czech Tour en de Tour de Luxembourg. Dat zijn ideale koersen om ons te tonen.”

Ambitieus
Ook zelf blijft Pernsteiner ambitieus. “Mijn niveau is nog altijd goed. Ik ben misschien niet meer de renner die zelf voor goede eindklasseringen kan gaan in grote rondes, maar ik kon de vorige jaren wel goed werk verrichten voor mijn kopmannen. Ik denk dat ik dat nog altijd kan, als ik in vorm ben.”

“Vorige week reed ik in de Tour of the Alps niet rond met supervorm. Ik was twee weken ziek aan het einde van maart, waardoor ik een achterstand heb opgelopen. De Tour of the Alps moest me helpen om weer op een heel goed niveau te komen, en dan wachten er nog mooie maanden met Team Felt Felbermayr. Daarna zou ik nog graag twee à drie jaar doorgaan. Zeker als we een ProTeam worden, wil ik mijn schouders onder dit project blijven zetten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.