Openingsrit O Gran Camiño geannuleerd na sneeuwval, Vingegaard behoudt drie seconden
foto: Cor Vos
donderdag 23 februari 2023 om 18:19

Openingsrit O Gran Camiño geannuleerd na sneeuwval, Vingegaard behoudt drie seconden

Update De eerste etappe van de O Gran Camiño is geannuleerd. In de finale van de rit begon het steeds harder te sneeuwen, waarna de wedstrijd met nog zo’n twintig kilometer te gaan werd stilgelegd. Er is geen winnaar en klassementsleider uitgeroepen. Wel behoudt Jonas Vingegaard de drie bonificatieseconden die hij pakte bij een tussensprint pakte.

Gianni Moscon (Astana Qazaqstan) en Sebastian Schönberger (Human Powered Health), twee van de vroege vluchters, reden in de finale samen met de overgestoken Vicente Hernaiz (Rádio Popular – Paredes – Boavista) net voor het peloton uit. Dat peloton zette de voet aan de grond toen het alsmaar harder begon te sneeuwen.

Tourwinnaar Jonas Vingegaard sprak even met de wedstrijdcommissaris, waarna de renners omkeerden. Zij reden terug naar finishplaats Sarria, waar de karavaan net wat eerder al over de streep was gekomen. Daar begon de zon op dat moment overigens weer door te breken.

De drie koplopers reden nog een stukje door, de laatste klim van de dag op. Uiteindelijk stopten ook zij, waarna ze in volgwagens stapten.

De podiumceremonie is opgeschort. Er is geen winnaar uitgeroepen. De jury moet nog beslissen of de resultaten van de berg -en tussensprints wel geldig zijn. Jonas Vingegaard won vroeg in de etappe de eerste tussensprint en pakte daarmee drie bonificatieseconden.

Update (18.19 uur):

De organisatie laat in een communiqué weten dat er geen rituitslag en algemeen klassement wordt opgemaakt. Alle renners starten vrijdag in dezelfde tijd, maar de donderdag vergaarde bonificatieseconden worden na afloop van de tweede etappe nog van de tijd afgetrokken. Vingegaard begint dus met een virtuele voorsprong van drie seconden op de meeste van zijn concurrenten aan de tweede etappe. Ion Izagirre heeft twee bonificatieseconden gepakt, terwijl Rohan Dennis eentje meesnoepte.

Vingegaard leidt door de gewonnen tussensprint in het puntenklassement, terwijl Francesco Gavazzi aan kop gaat in het bergklassement. Er wordt geen gele trui uitgereikt, noch een witte.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2023 15:12
Terecht het Bad Weather Protocol toegepast. Misschien wel iets te laat ......
    23 februari 2023 15:17
    Alhoewel het vanuit de renners schijnt te zijn gekomen die besloten niet meer verder te rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.