Opmerkelijk korte rit van 42 kilometer in Ronde van Zwitserland: “Geen rustdag, geen volwaardige bergrit”
foto: Cor Vos
vrijdag 14 juni 2024 om 09:23

Opmerkelijk korte rit van 42 kilometer in Ronde van Zwitserland: “Geen rustdag, geen volwaardige bergrit”

Wie vanmiddag de tv aanzet om de Ronde van Zwitserland te kijken, hoeft pas in te schakelen om 15.00 uur. Door de vele sneeuwval van de laatste weken in de Alpen, moest de organisatie de hoge Nufenenpas schrappen en de zesde etappe flink inkorten. Gevolg? Een korte rit van slechts 42,5 kilometer, inclusief een slotklim naar Blatten-Belalp.

De geplande start in Locarno kan niet doorgaan, evenals de beklimming van de Nufenenpas (14 km aan 7,9%) dus. Dat zou het ‘dak’ van de Ronde van Zwitserland zijn, maar Moeder Natuur heeft anders beslist. Een alternatieve bergetappe bleek ook niet mogelijk, waardoor de etappe nu pas start in Ulrichen, aan de voet van de afdaling van de Nufenenpas. Er blijft zo een bijzonder korte en explosieve rit over van ruim 42 kilometer, met finish op de slotklim naar skigebied Belalp (5,8 km aan 8,8%).

“Dat wordt een ritje dat ik ga voelen. Een uur all out. Misschien dat ik in de ochtend al een uurtje ga rijden om mezelf wat op te warmen”, aldus Maxim Van Gils (Lotto Dstny) in Het Nieuwsblad. Zijn landgenoot Cian Uijtdebroeks is minder enthouasiast. “Nu krijgen we een super punchy gevecht van een uur. […] Zo kort, zo explosief, neen, dat is niet mijn ding.”

Afbeelding

Tom Pidcock durft het te vergelijken met een veldrit, die normaal gesproken ook maar een uur duurt. “Ik vind het vooral jammer dat die grote klim eruit is”, zei de Brit in de Vlaamse krant. “Het had zo’n mooie rit kunnen zijn, nu vind ik het vooral verraderlijk. Het is geen rustdag en het is geen volwaardige bergrit. Eigenlijk is het vooral tijdverspilling.”

Voor de sprinters wordt het ook nog doorpoten, want de tijdslimiet bedraagt maar 10%, waardoor zij naar verwachting zes of zeven minuten mogen verliezen op de winnaar.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.