Opmerkelijk! Laurens ten Dam en Thomas Dekker zaten in Amerikaanse cel voor Unbound
foto: Lian van Leeuwen
donderdag 6 juni 2024 om 10:58

Opmerkelijk! Laurens ten Dam en Thomas Dekker zaten in Amerikaanse cel voor Unbound

Laurens ten Dam en Thomas Dekker beleefden een wel zeer opmerkelijk avontuur in aanloop naar Unbound. Tijdens een trainingsrit voor de prestigieuze gravelwedstrijd werden de twee voormalige profs opgepakt wegens ‘onfatsoenlijk gedrag’ en brachten vervolgens negen(!) uur door in de cel.

“Een dag nadat Thomas was geland, werden we keurig netjes geboeid en in een politieauto naar de gevangenis van Marietta gereden”, begint Ten Dam in zijn podcast Live Slow Ride Hard. “Wat was er gebeurd? We reden naar onze vaste supermarkt en komen aan op de parkeerplaats… Is die supermarkt gewoon met de grond gelijk gemaakt. Er was een tornado geweest. Hierdoor waren de supermarkt en het warenhuis gewoon verdwenen.”

Een opfrisbeurt leidt tot arrestatie 
En dus moesten Ten Dam en Dekker overschakelen op een plan-B. “We zouden dan maar gaan lunchen bij de Mexicaan. Het was nog best vroeg. We hadden een trainingsrit van drie uur achter de rug en inmiddels wel flinke honger. Het was half twee in de middag. Ik wilde even een kleine koude douche nemen en Thomas gooit dat water over me heen. We stonden tussen de autodeuren, ons even schoon te douchen. Hoor ik ineens een man heel hard schreeuwen. Maar wij wilden ons gewoon even opfrissen voor de Mexicaan.”

“Ik voelde hem eigenlijk al aankomen. Er waren heel veel mensen in dat restaurant. Ineens stonden er vijf politieauto’s. Die man die naar ons had geschreeuwd, stond er ook en zei: ‘hiervoor moet je de gevangenis in’. Het was eigenlijk een typische redneck. Ze focusten zich eerst volledig op Thomas. Die werd gefouilleerd en kreeg toen boeien om. Dus ik dacht: kak. Toen moest ik me ook omdraaien en werd ik ook geboeid.”

Vijf pistolen en een oranje pak
“Ik durfde niks te doen”, vult Dekker aan. “Ik had vijf pistolen op me gericht, ook al hadden die mensen een IQ van een garnaal.” Ten Dam probeerde de boel nog te sussen. “Ik dacht, ik kan misschien weerwoord bieden, maar deze mensen luisterden daar niet naar.” En dus moesten Dekker en Ten Dam mee naar het bureau en belandden ze zelfs achter slot en grendel. “Het was denk ik een plek van vier bij vier, zonder ramen en met een ijzeren wc. Een klein wasbakje, dat was het.”

De twee Nederlanders werden vastgehouden voor ‘ongewenst gedrag’ in de openbare ruimte. “We kregen nog wel wat te eten, onder een dekentje, want we hadden het inmiddels wel koud. Het duurde allemaal erg lang en er werden vingerafdrukken genomen. We moesten ook nog een oranje pak aantrekken, we waren echt inmate Laurens en inmate Thomas. Het is daar echt niet toegestaan. Het botste wel met mijn waarden”, aldus Dekker.

“In de aanklacht stond dat wij elkaar met waterflessen besproeiden als twee gay cyclists”, zegt Ten Dam. De renners moesten een borg van 185 dollar betalen en later bleek dat ze niet meer voor de rechter hoefden te verschijnen. Wel liepen ze pas tien uur na de arrestatie de gevangenis uit.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.