Opnieuw opschudding in de Vuelta: Geniez en Van Baarle botsen op official
foto: Sirotti
donderdag 6 september 2018 om 17:33

Opnieuw opschudding in de Vuelta: Geniez en Van Baarle botsen op official

De Vuelta a España is opnieuw negatief in het nieuws gekomen. Nadat in de zesde etappe al valpartijen ontstonden door niet aangegeven paaltjes en een te laag vliegende helikopter, botsten Alexandre Geniez en Dylan van Baarle na de finish van de twaalfde etappe op een niet oplettende official.

Op de beelden is te zien dat ritwinnaar Alexandre Geniez direct na de finish in botsing komt met de official, die op het laatste moment besluit over te steken. Van Baarle – die op dat moment vlak achter Geniez reed – kan de man vervolgens niet meer ontwijken, en komt hard ten val.

Dylan Teuns, die uiteindelijk als vierde eindigde in de daguitslag, valt ook nog over de onfortuinlijke Van Baarle heen. Het is nog niet duidelijk hoe het met de drie renners gesteld is.

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
6 september 2018 17:36
Heel bijzonder dat hij precies op het moment dat de renners finishen daar nog langs die fotografen moet rennen.
6 september 2018 17:43
Lijkt erop dat hij de snelheid van de renners verkeerd inschatte.
  6 september 2018 21:45
  Probleem was daarbij dat hij wegrende en dus überhaupt niet keek naar de renners. Wellicht heeft hij niet omgekeken om wat jij zegt, maar het Zag er gestresst uit alsof hij wel een probleem zag. Hij had beter kunnen stilstaan, in de fotograven groep kunnen springen (die veeel te breed was) of zelfs over dranghekken springen. Dit was het stomste om te doen.
  Sue Sue Sue die hap
6 september 2018 17:45
Wat een handige Harry zeg, om daar te rennen.
  7 september 2018 12:38
  Haha, ik vind hem leuk!
6 september 2018 17:52
Feitelijk zijn die fotografen op enkele tientallen meters na de streep nog wel wat belachelijker dan 1 man die niet op let.

Het is nu vooral wachten op de UCI die met een omslachtige maatregel komen.
  6 september 2018 21:10
  UCI laat me niet lachen, die idioot die daar liep was misschien van de UCI.Deze man was volgens mij nog nooit bij een finish geweest.
  7 september 2018 02:09
  Het is nog nooit (of bijna nooit) verkeerd gegaan met die fotografen maar volgens mij is dat meer geluk dan wijsheid. Ziet er intens dom uit iig. Die guy die wegrent ook natuurlijk, lijkt mij echter een incident. Niettemin staat de organisatie er niet er lekker op door die incidenten. What's new in Spain tho?
6 september 2018 17:52
Er zou niet zoveel aan de hand zijn als de fotografen niet zo breed zouden staan. Vermoedelijk net zo breed als anders, maar de weg bood die ruimte deze keer nu eenmaal niet. Dikke faal van de organisatie, die zich allicht zal verschuilen achter de samenloop van de omstandigheden.
  6 september 2018 21:46
  Alle omstandigheden zijn door de organisatie bepaald dus nog steeds 100% verantwoordelijk
  6 september 2018 22:04
  Tsja, Mwielerfan... juridisch heb je waarschijnlijk gelijk, maar die gast met die bril (voor de val) mag van mij toch ook wel billenkoek krijgen.
6 september 2018 18:01
Gelukkig was er een (kleine) kopgroep, hier sprinten met het peloton zou levensgevaarlijk zijn. Hulde de organisatie !
6 september 2018 18:27
Heerlijk hoe z'n bril afvliegt, hij had volgens mij toch al een sterkere nodig.
6 september 2018 18:30
ongelooflijk slecht hoe smal dat weggetje was. dat kost van baarle de overwinning (dat en die hele smerige minimale uitwijkmaneuvre van geniez, waardoor van baarle aarzelde)
  6 september 2018 19:22
  Onzin ten eerste reed Geniez gewoon rechtdoor, ten tweede wordt de weg daar nog iets smaller en ten derde volgens mij had Van Baarle de benen niet meer om er langs te gaan!
  6 september 2018 21:51
  Van baal was net aan het aanzetten en kwam helemaal niet snel langszij. Terwijl geniez al aangezet had en van baarle ideaal in de slipstream zat. Als bij sterker of even sterk was geweest als geniez dan zou hij met een korte aanzet al een stuk naast geniez moeten komen.
  Conclusie dat hij zonder de wegversmalling zou winnen is echt wishfull thinking.
  Dan de versmalling, die had zn team gewoon moeten melden de laatste 10 km. Zorg dat je rechts zit want links... En 1km voor de finish weer melden als herinnering. Fout van ploegleider dat je zoiets cruciaals niet weet en/of doorgeeft
6 september 2018 18:38
Het zou ook niet zo snel zijn gebeurd als het niet zo'n belachelijk smalle prutsaankomst was geweest. Deze organisatie heeft al jarenlang boter op zijn hoofd. En kan zo doorgaan omdat de UCI vooral op papier bestaat.
6 september 2018 18:54
@right 'Kost van Baarle de overwinning + smerige uitwijkmanoeuvre van Geniez', dat is wel een erg gekleurde visie. Geniez is niet van zijn lijn geweest, heeft zich hoogstens breed gemaakt. Bovendien komt van Baarle een volle lengte tekort en is het vooral van Baarle zelf die zich de das omgedaan heeft. Primo door nodeloos krachten te verspillen als dat niet nodig was (alleen willen weggaan op enkele kilometers van de aankomst) en vervolgens in de laatste kilometer niet onmiddellijk mee te zijn met de vier en een extra inspanning te moeten doen om op het laatste aan te sluiten!
  6 september 2018 18:57
  Ook wel logisch dat ie een volle lengte tekort komt als ie nog in de remmen moet vlak voor de finish om een sandwich te voorkomen tussen de 'zich breed makende' Geniez en de plotseling wel heel erg smal wordende aankomststrook. Bij een iets bredere finish was ie er misschien nog wel langs gekomen denk ik.
  6 september 2018 19:11
  Van Baarle had nog wel ruimte, maar ging naar mijn idee te snel in de remmen. Niet genoeg afmaker om deze rit te winnen.
  6 september 2018 21:12
  Die sprint was foutloos van Baarle heeft het zelf verprutst met zijn idiote aanvallen.
6 september 2018 18:57
edit wf: niet doen
6 september 2018 19:03
Professioneel wielrennen is in feiten gewoon werk. Als je in het bedrijfsleven zo met je personeel omgaat staat direct de Arbeidsinspectie op de stoep. Ik denk dat ze direct de koers zouden stilleggen want de veiligheidsmaatregelen zijn ver onder de maat en daar waar er maatregelen zijn worden ze aan alle kanten genegeerd. Maar de renners zijn de slaven van de koers en hebben weinig rechten. En daar naast ook nog eens een bond (UCI) die niet voor hun rechten op komt. En dit alles anno 2018. Maar het blijft de mooiste sport.
6 september 2018 19:11
Tijdens de Tour had ik hier een keer opgemerkt dat elke dag een botbreuk (ga maar checken)) toch een beetje veel begon te worden... in hun drang naar spektakel en het opzoeken van steeds gekkere aankomstplaatsen gaan de organisatoren ooit een keer de rekening krijgen.... hier aankomen met een grotere groep, niet aan denken...
6 september 2018 19:27
Het is inderdaad niet handig om over te steken zonder achterom gekeken te hebben, maar de renners hadden ook wel erg weinig ruimte vanwege de fotografen. Normaal staan die er ook, maar beslaan ze maximaal de helft van de weg en nu was dat het grootste deel van de weg. Daar is dus niet erg goed over nagedacht. Zeker niet als de groep van 18 man bij elkaar was gebleven, dan hadden ze ook nooit allemaal door dat kleine gaatje gekund. Zorgen voor veiligheid geldt ook voor het gebied net na de finish en daar is hier duidelijk niet op gelet. Een vette onvoldoende voor de organisatie. Het zou hen sieren als ze de renners en hun teams zouden compenseren met een fikse bonus. (en dan nu niet alleen de ploegen van Geniez, Van Baarle en Teuns, maar gewoon alle deelnemende teams)
6 september 2018 19:48
UCI legt een boete op (bv 10.000 EUR) en dan was dit de laatste keer.
Geld gaat naar goed doel, bv de vakbond voor de wielrenners.
  6 september 2018 21:54
  Mag wel x 10 voor een organisatie waar miljoenen in omgaan
6 september 2018 20:04
Erg veel wijzer wordt men kennelijk niet.
6 september 2018 20:18
Was ook nog iemand van de Vuelta-organisatie...
Als van Baarle de Vuelta moet verlaten zou ik een flinke schadeclaim eisen.
  6 september 2018 21:55
  Nu ook. Kan waarschijnlijk twee weken niet echt presteren na zo'n val. Alleen een beetje knechten
6 september 2018 22:09
Als dit tien ruggen waard is zou Hoogerland rentenieren van die Tour.
6 september 2018 22:24
Wie verzint het ook om te finishen op een éénbaansweg er dan ook nog eens hekken langs te plaatsen(waarom geen idee want er stond geen hond langs de kant) dan ook nog eens net iets meer dan de helft(van het al veel te smalle fietspad) aan fotografen te geven die allemaal precies dezelfde foto nemen en er dan ook nog aan de 5 cm weg die er dan nog over is voor de renners een of andere blinde official te laten rennen.
Nooit begrepen waarom er überhaupt op dit soort aankomsten gefinisht mag worden en ook nooit begrepen waarom er altijd 100 fotografen na de finish staan die allemaal dezelfde foto maken.
  6 september 2018 23:42
  Omdat er 100 kranten zijn ...

  Voor de rest ben ik het eens met de kritiek. Er verandert echter nooit iets. Misschien moet iemand er eens een keer echt juridisch werk van maken.
7 september 2018 09:38
Wel mooi die last-second reactie van Geniez, eerst de schouder erin.
7 september 2018 09:54
Sorry maar hoe dom kan je zijn dit is echt ongelooflijk stupide. Ik hoop wel van harte dat zowel de renners als deze man het goed maken.. was toch een behoorlijk harde klap.

Wel apart dat die mensen op het eind staan te juichen ;-)
7 september 2018 10:52
Official heeft alleen pleister op zijn hoofd en arm in de mitella, zegt Ray Kerckhoffs via Léon de Kort.
  7 september 2018 12:35
  Dank voor deze info Jean

Om te reageren moet je ingelogd zijn.