Thibaut Pinot, Mark McNally, Jan-Willem van Schip, Reinier Honig
foto: Sirotti
zondag 9 september 2018 om 20:00

Thibaut Pinot, Mark McNally, Jan-Willem van Schip, Reinier Honig

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over Thibaut Pinot, Mark McNally, Jan-Willem van Schip en Reinier Honig.

Thibaut Pinot 96ste renner in bijzondere ranking

De ritzege van Thibaut Pinot in de Vuelta a España betekent dat hij zich in een bijzonder rijtje schaart. De Fransman van Groupama-FDJ is volgens cijfers van ProCyclingStats de 96ste renner die in elke grote ronde minstens één etappe heeft gewonnen. In 2012 en 2015 wist Pinot ritten in de Tour de France te winnen. Vorig jaar boekte hij een zege in de Giro d’Italia en nu schrijft hij een etappe in de Vuelta bij op zijn erelijst.


Mark McNally laat slotrit Tour of Britain schieten

Mark McNally laat de slotetappe van de Tour of Britain aan zich voorbij gaan. De 29-jarige Brit van Wanty-Groupe Gobert staat namelijk op het punt vader te worden. “Ik ga vandaag niet meer van start in de laatste rit van de Tour of Britain. Mijn vrouw Pia De Quint verwacht ons eerste kindje en een en ander is al begonnen. Ze heeft me nodig aan haar zijde”, schrijft McNally op Twitter. Gisteren maakte hij nog deel uit van de vroege vlucht, die uit handen bleef van het peloton. In de finale moest hij zich echter gewonnen geven tegen Ian Stannard, Nils Politt en Giovanni Carboni.


Van Schip wint tijdens Portugees baantoernooi

Jan-Willem van Schip eindigde vorige week nog op de vijfde plaats in de Antwerp Port Epic, maar schakelde nog geen week later moeiteloos over naar de piste. Onze landgenoot won gisteren namelijk het omnium tijdens de Troféu Internacional de Piste Anadia 2020, een internationale wedstrijd in Portugal waar naast het omnium ook wordt gestreden op de onderdelen koppelkoers, puntenkoers en scratch. Naast Van Schip stond er nóg een landgenoot op het podium – Cees Bol eindigde namelijk op de derde plaats.


Opnieuw zilver voor Reinier Honig op EK Stayeren

Reinier Honig heeft samen met gangmaker Jos Pronk de zilveren medaille behaald tijdens het EK Stayeren. In het Duitse Erfurt moesten zij het gisteravond in de finale afleggen tegen Franz Schiewer en Gerhard Gessler. Het brons ging naar Daniel Harnisch en Peter Bauerlein. Honig bemachtigde ook vorig jaar het zilver op dit onderdeel. Eerder op de dag schreef Nick van der Lijke samen met zijn gangmaker René Los het EK Derny al op zijn naam.

EK Stayeren
flag-nr1 flag-de Franz Schiewer – Gerhard Kessler
flag-nr2 flag-nl Reinier Honig – Jos Pronk
flag-nr3 flag-de Daniel Harnisch – Peter Bauerlein

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
9 september 2018 11:01
Wat voor verschil zit er tussen EK Derny en EK Stayeren?

Edit redactie: We hebben het aangevuld met een stukje uitleg
    10 september 2018 00:07
    Vroeg me ook af en zie geen uitleg erover
9 september 2018 13:17
Heeft hij een privé sponsor ofzo Reinier Honig ? Een officiële ploeg heeft hij zover ik weet toch niet meer nadat hij wegging bij Vorarlberg ?
9 september 2018 17:30
@xistnc
Het baanwielrennen komt er met Honig, Van Schip en van der Lijke, waarbij de laatste 2 zelfs hun onderdeel wonnen, maar weer op wielerflits bekaaid van af.
Die uitleg over Stayeren en Derny zie ik echter nergens uitgelegd. Het is simpel; het stayeren is achter de zgn. grote motoren waarbij de bestuurder rechtop staat om de renner zoveel mogelijk in de slipstream te brengen.De snelheid ligt iets hoger dan tijdens de dernywedstrijden. Het is een discipline die vroeger razend populair was en tegenwoordig in leven wordt gehouden door stayerminnende wielrenners.
Het EK derny wordt achter lichtere brommers gereden waarbij de bestuurder gewoon zit met zijn voeten naar buiten gedraaid om de wielrenner zoveel mogelijk beschutting te geven. Het niveau is hoger dan het stayeren, mede door het zesdaagsegebeuren nog altijd populair en geniet mede daardoor internationaal veel aanzien.
In Duitsland en Zwitserland is het niveau hoog wat blijkt uit het feit dat diverse Nederlandse specialisten als Yoeri Havik, Jesper Asselman nooit het EK konden winnen. Kenny de Ketele (neem aan welbekend uit het 6-daagse gebeuren) was de laatste bekende winnaar van het EK in 2015. Het is zodoende knap dat Van der Lijke eindelijk weer eens een Europese titel Derny voor Nederland binnenhaalt.
Puntenkoers waar Van Schip knap won is je waarschijnlijk wel bekend.
Mooi is van deze jongens dat ze tijd willen vrijmaken in hun wegprogramma om deze fantastische sport levend te houden!
Hopelijk besteedt wielerflits in de toekomst wat meer aandacht aan deze disciplines!
    9 september 2018 19:14
    Toevoeging, bij stayeren is er toch een rol achter de motor bevestigd waar de wielrenner zo dicht mogelijk tegenaan rijd?
    9 september 2018 21:39
    Thanks voor de uitleg. Ik kon die van WF zelf ook niet vinden.

    Maar los hiervan: het verschil tussen de twee essenties vind ik te klein om er echt goed een beeld van te hebben.
10 september 2018 00:32
derny vind ik niks, stayeren is met grote ronkende motoren die 80km/u gaan.
10 september 2018 07:21
Was Trentin vorig jaar niet de 100e renner met een zege in alle grote rondes? De Gendt maakte er een hele doelstelling van om de 100e te worden die Vuelta. Hoe kan Pinot dan de 96e zijn?
    10 september 2018 11:40
    Alleen individuele overwinningen vs. Individueel + team time trial
10 september 2018 12:46
Het is duidelijk op de foto. De breedste gangmaker wint.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.