Oprichter Aque Blue Sport furieus na missen wildcard Vuelta
dinsdag 10 april 2018 om 15:33

Oprichter Aque Blue Sport furieus na missen wildcard Vuelta

Vandaag maakte de organisatie van de Vuelta a España bekend welke formaties eind augustus mogen deelnemen aan de 73e editie van de ronde. Een van de ploegen die buiten de boot valt, is het Ierse Aqua Blue Sport. Dit tot ongenoegen van oprichter en eigenaar Rick Delaney, die op Twitter zijn gal spuwt over de gang van zaken. “Er heerst in het huidige wielrennen een ons-kent-ons-cultuur”, windt hij er geen doekjes om.

Vorig jaar was het juist de organisatie van de Spaanse ronde die Aqua Blue Sport de mogelijkheid gaf om te schitteren op het hoogste niveau. De Ierse formatie greep die kans met beide handen aan, met als hoogtepunt de knappe ritzege van de Oostenrijkse klimmer Stefan Denifl in de zeventiende etappe naar Los Machucos. Daarnaast wist de Britse sprinter Adam Blythe in de eerste rit in lijn naar Gruissan naar een derde plaats te sprinten. 

Ondanks deze adelbrieven, besloot koersdirecteur Javier Guillén om de Ierse ploeg voor de aankomende editie links te laten liggen ter faveure van de Spaanse ProContinentale-teams Caja Rural-Seguros RGABurgos-BH en Euskadi Basque Country. Het Franse Cofidis – al jaren één van de hoofdsponsors van de Vuelta – is de vierde en laatste ploeg die een wildcard wist te bemachtigen. 

Delaney ‘not amused’ met gang van zaken: “Via social media vernemen of we mogen starten”
Delaney is van mening dat de Vuelta-organisatie weinig respect toont voor zijn project. “Ik investeer miljoenen in de wielersport, en ik probeer het qua sponsoring op een andere manier te doen om de sport in leven te houden. In ruil daarvoor willen we alleen maar een kans op het hoogste niveau, om ons project te steunen en daarmee ook de wielersport. We krijgen die kans nu echter niet, waardoor we als ploeg ook geen financiering krijgen.”

Wat de grote baas nog meer tegen de borst stuit, zijn de in zijn ogen vage selectiecriteria. “Vorig jaar hadden we geen geschiedenis om op terug te vallen, maar kregen we enkele mooie invitaties. Nu hebben we die geschiedenis wél, maar krijgen we nauwelijks tot geen wildcards. Het huidige wielrennen kenmerkt zich door een mentaliteit van ons-kent-ons”, is de zakenman scherp.

Wat eveneens op weinig goedkeuring kan rekenen, is de algehele gang van zaken. “We krijgen niet eens een telefoontje dat we zijn gepasseerd. De teams moeten op social media ontdekken of ze mogen starten. We moeten ons daarom ook afvragen of we met een echte sport te maken hebben. Biedt de wielersport daadwerkelijk kansen?”, vraagt Delaney zich af.

Het is overigens niet de eerste keer dat de Ier zijn ongenoegen uit. Enkele dagen geleden was hij al uitermate kritisch op de organisatie van de Tour of California, nadat bekend werd dat zijn ploeg – ondanks de aanwezigheid van Amerikaans kampioen Larry Warbasse – naast een wildcard greep voor de rittenkoers.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
10 april 2018 15:41
Liep ook al enorm te brullen afgelopen week na het missen van Californië. Dat vind ik ook een gotspe. In dit geval... tja. Ik zie ze graag, en de overwinning van Warbasse in Zwitserland zal ik niet snel vergeten. Als er maar 4 wildcards zijn te vergeven dan is de kans wel redelijk groot dat je ernaast piest met ik weet niet hoeveel PCT teams. En dat dat klote is dat kan ik wel begrijpen!
10 april 2018 15:45
Denifl won die rit in Asturias waar Froome het wiel van zijn knechten niet kon houden. Een dag voor zijn positieve test.
10 april 2018 15:49
Het is natuurlijk ook best bizar dat je na een goed debuutseizoen beloond wordt met veel minder wildcards. Botte pech door de nieuwe PCT-status van enkele Spaanse en Amerikaanse ploegen, maar iets van selectiecriteria zou best mogen.
10 april 2018 15:55
Van mij hadden Burgos en Euskadi zich wel eerst mogen bewijzen in de kleinere koersen dit jaar om dan volgend jaar misschien een wildcard te krijgen, maar dat gold eigenlijk ook voor Aqua Blue Sport vorig jaar. Ik hoop nu vooral dat die Spaanse PCT's de stenen uit de straten rijden om Guillén zijn gelijk te bewijzen.
10 april 2018 15:55
Ze moeten bij de UCI is beginnen met het instellen van maximaal 2 wildcards voor het organiserende land.
10 april 2018 15:57
Tja en zo waren er vorig jaar genoeg PCT-ploegen die hun wenkbrauwen fronsten toen Aqua Blue als nieuwe ploeg (en zonder echt grote namen) meteen een wildcard voor de Vuelta kreeg.
10 april 2018 16:04
Dat er helaas afvallers moeten zijn, valt te snappen.
Maar absurd is dat de teams 'op social media moeten ontdekken of ze mogen starten'.
Waardeloze communicatie-skills en schijnbaar vage selectiecriteria, niet passend in een gezond topsportklimaat.
10 april 2018 16:04
En heeft hij ook argumenten waarom zijn team een wildcard zou verdienen?
Alleen Euskadi - Murias is wellicht zwakker dan Aqua Blue en zo zijn er ook genoeg teams die veel sterker zijn die ook geen wildcard hebben gekregen.
Trieste sneer van een trieste meneer.
10 april 2018 16:25
Dit is echt weer typisch Calimerogedrag van een eigenaar van een klein wielerploegje. Alsof het zo raar is dat de vueltaorganisatie kiest voor Spaanse teams Ivp een Iers ploegje... op deze manier kunnen jonge Spaanse talenten ervaring opdoen in een grote ronde. Gevalletje ik ben klein en jij bent groot en dat is niet eerlijk. Zucht
10 april 2018 16:50
Volkomen terecht. Cofidis mag al jaren naar de vuelta en de tour maar laat eigenlijk nooit iets zien dat hun uitverkiezing begrijpelijk maakt. Het is de zak geld van de sponsor die telt blijkbaar. Ben ik niet zo van, die willekeur.
10 april 2018 17:00
Eigenlijk brand hij zijn eigen vingers om zo te reageren via soc.media. iets wat hij andere verwijt? ;) :p

Denk echter wel dat hij een punt heeft. Cofidis hoeft bijvoorbeeld nooit wat te doen omdat zij de sponsor mee hebben. Euskadi rijd dus ver ook niet erg sterk, maar krijgen ook "zomaar" een uitnodiging. Vorig jaar was meer dan goed, dus widcard had echt niet raar geweest in mijn ogen ;)
De hele wielercultuur is inderdaad gebouwd op "ons kent ons". Laatste jaren heeft ook bewezen dat transparantie ook meer gewenst is. Zolang je goede connecties hebt maken je uitslagen niet uit dus? Een Amerikaans kampioen wil je in California zien toch? Eveanals Frans kampioen in de Tour en G.Martin wil heel frankrijk ook zien.... Dus echt heel gek vind ik zijn verhaal ook weer niet, echter zit fout niet bij te organisatoren, maar wellicht meer bij UCI?
10 april 2018 17:03
De selectie van Cofidis is echt wel drie keer sterker dan die van Acqua Blue. Wat ik persoonlijk nogal raar vind is dat je gaat zeiken over een ons-kent-ons mentaliteit nadat je een paar weken geleden aan het zeiken was omdat de aanwezigheid van de Amerikaans kampioen niet genoeg was voor een wildcard voor ToC.
10 april 2018 17:04
Er moet gewoon zsm een promotie/degradatieregeling komen tussen de World Tour en Proconti teams. Elk jaar 2 nieuwe World Tour teams (vervangen) en minder wild cards bij de grote rondes en je probleem is opgelost.
10 april 2018 17:19
De ploeg van deze schreeuwlelijk heeft dit seizoen nog helemaal niéts laten zien. Ze mogen blij zijn dat ze vorig jaar uberhaupt een kans kregen.
10 april 2018 17:28
Mja, ergens kan ik zijn mening wel begrijpen (ik spreek niet over de manier waarop hij die verkondigt) wel volgen... Met bijv. Blythe, Fenn, Dunne, Warbasse, Hansen, Brammeier en Denifl hebben ze toch wel namen die voor wat animo kunnen zorgen.
10 april 2018 17:52
Of de b-ploeg van Cofidis werkelijk sterker is, is nog maar de vraag. Vroeger hadden ze nog jaren Moncoutie die aanvallend reed in de Vuelta.
10 april 2018 17:56
Al die namen verwacht ik niks van terwijl er misschien wel een jonge verrassende Spanjaard rijdt bij burgos of euskadi. Bovendien is het absurd om de vuelta te verwijten dat ze het Spaanse wielrennen willen stimuleren. Nu er eindelijk voor het eerst sinds jaren meer dan 2 prof ploegen zijn. België heeft er iets van 5 oid, nl 3.
Wat een arrogantie ook. Waar meent deze ***** recht op te hebben?
10 april 2018 18:05
Zo vaag zijn die selectie criteria niet. In 9 van de 10 gevallen gaat het om teams die een band hebben met het land waar de koers gehouden wordt. Bij de afgelopen klassiekers in Vlaanderen zie je veel wild cards voor Belgische teams. Je verwacht het niet.

Spaanse teams in de Vuela is dan ook zeer raar idd. Je zou toch eerder verwachten dat ze een wildcard geven aan een team uit Ierland ofzo.
10 april 2018 18:22
@Kingston; Dus het standaard kiezen voor teams uit eigen land, is ondanks renners en uitslagen compleet logisch en normaal?

Cofidis en Euskadi prestreren compleet niets en "verdienen" standaard een uitnodiging?

Deze constatering zou louter opgaan als ELK land een eigen ronde heeft?
Deze gedachtengang is precies wat het wielrennenkapot maakt en "vriendjespoloitiek" in de hand speelt toch?
10 april 2018 18:27
Misschien moet hij dan ook sponsor worden van een grote ronde net zoals Cofidis bij de Vuelta en Gazprom bij de Giro. Dan mag hij volgend jaar wel mee.
Natuurlijk is het logisch dat de organisatie van de Vuelta Spaanse teams voortrekt is voor de Spanjaarden zelf veel leuker om naar Spanjaarden te kijken dan naar Ieren. Zou leuker voor ons zijn als er natuurlijk meer gekeken wordt na kwaliteit van de teams, maar ja wat doe je eraan.
10 april 2018 18:27
Cofidis heeft ook best wat jaren navarro opgesteld. En is sowieso al die jaren bij de top3 van pct
10 april 2018 18:31
Wij willen toch ook dat een ronde leeft op de plek waar hij gehouden wordt? Anders krijg je alleen maar woestijn races.
Plek 1-18 zijn bovendien al voor de wereldtop. Dat plek 19-22 deels naar locals gaan is juist mooi. Als er geen wildcards in tennis waren kon er soms maar 1 nl er meedoen aan zo'n toernooi. Wil je dat dan?!?
10 april 2018 18:55
“Vorig jaar hadden we geen geschiedenis om op terug te vallen, maar kregen we enkele mooie invitaties. Nu hebben we die geschiedenis wél, maar krijgen we nauwelijks tot geen wildcards.
Het huidige wielrennen kenmerkt zich door een mentaliteit van ons-kent-ons”

Die twee statements bijten elkaar volgens mij ontzettend....


Daarnaast is het lekker arrogant en/of naïef om te denken dat je de enige bent die centjes uitgeeft..

Plus, het is wel weer mooi laat om hierover te beginnen... Toen er twee extra Spaanse proconti's uit de grond werden gestampt zag je dit al van verre aankomen.
10 april 2018 20:50
Op zich zou ik het geen verkeerde regel vinden om te stellen dat een team uit de PCT slechts 1 grote ronde op een jaar mag rijden. Cofidis heeft de Tour al, laat dan eens een ander de Vuelta rijden (al denk ik dan aan Manzana, niet aan Aqua Blue), Cofidis is uiteraard een solide ploeg, maar die ga je ook absoluut niet missen als ze niet meedoen.
10 april 2018 21:12
Mocht ik baas van Aquablue zijn zou ik Roche, D. Martin en Mullen halen. Naast Dunbar die ze al hebben. Als je van hen toezegging krijgt voor volgend seizoen, krijg je sowieso een uitnodiging.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.