Opvallend: Van Gils pakt in tijdrit van vijf kilometer mogelijk meer UCI-punten dan ritwinnaar Tour de France
vrijdag 16 februari 2024 om 16:51

Opvallend: Van Gils pakt in tijdrit van vijf kilometer mogelijk meer UCI-punten dan ritwinnaar Tour de France

Eerst ging de Ruta del Sol van een vijfdaagse naar een driedaagse, daarna werd ook het complete slotweekend geschrapt. Bleef over: een tijdrit van net aan vijf kilometer. De moeite niet waard?  Toch wel. Triomfator Maxim Van Gils lijkt dankzij zijn zege namelijk meer UCI-punten te pakken dan de winnaar van een rit in de Tour de France.


De Ruta del Sol zou eigenlijk woensdag al beginnen, maar men moest de openingsrit schrappen omdat de benodigde politiediensten ingezet moesten worden bij boerenprotesten. Daarna volgde ook al snel de annulering van de tweede etappe. Het plan-B was een ingekorte driedaagse, die vrijdag zou beginnen met een individuele tijdrit. Kort voor de start van de chronoproef van bijna 5 kilometer in Alcaudete kwam echter het nieuws naar buiten dat er ook een streep zou worden gezet door het slotweekend.

Het kwam in de Ruta del Sol dus allemaal aan op vijf kilometer knallen tegen de klok. Maxim Van Gils had acht minuten en zeventien seconden nodig en was daarmee veruit de snelste. Hij pakte zodoende de dagzege, wat hem twintig UCI-punten opleverde. Klein bier, zou je zeggen. Maar omdat er geen ritten meer volgen, kroonde Van Gils zich ook meteen tot eindwinnaar van de ‘rittenkoers’, die van het 2.Pro-niveau is. Daardoor kreeg hij nog eens tweehonderd UCI-punten extra.

Het totaal aantal UCI-punten dat Van Gils in vijf kilometer verdiende, was dus 220. Opvallend genoeg is dat meer dan dat een ritwinnaar in de Tour de France krijgt. Die moet het namelijk doen met 210 punten. Het is nog wel de vraag of de UCI inderdaad alle punten uitkeert voor deze ingekorte editie van de Ruta del Sol.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.