Oranje boven op teamsprint tijdens Wereldbeker baan
foto: Tim van Hengel (archiefbeeld)
zaterdag 27 oktober 2018 om 07:54

Oranje boven op teamsprint tijdens Wereldbeker baan

Opnieuw heeft de Nederlandse selectie tijdens de Wereldbeker baanwielrennen goud gewonnen op de teamsprint. Net als afgelopen weekend in Frankrijk was in Canada de selectie van bondscoach Hugo Haak de beste. In het Mattamy National Cycling Centre in Milton werd ook het tweede treetje bezet door Nederlanders, want ook de sprinters van BEAT Cycling Club waren doorgedrongen tot de finale.

BEAT Cycling Club temperde aanvankelijk de verwachtingen, nadat de ploeg de Wereldbeker in Saint-Quentin-en-Yvelines oversloeg. Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos toonden zich in Milton echter meteen ambitieus en zagen in de kwalificatieronde de concurrentie de tanden stuk bijten op hun snelle 43.650. Uiteindelijk was alleen de nationale selectie van Nederland (Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee) sneller: 43.583.

In de eerste ronde schakelde BEAT de Polen uit, terwijl Nederland – waar Sam Ligtlee intussen plaats had gemaakt voor Jeffrey Hoogland – geen kind had aan Tsjechië. Op basis van hun tijden plaatsten BEAT en Nederland zich voor de finale. BEAT opende sneller met een snelle 17,3 van Van den Berg, maar dan kwamen de Nederlandse mannen op stoom; en aan de finish waren de rollen omgedraaid.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Nederland (Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee en Jeffrey Hoogland)
flag-nr2 flag-nl BEAT Cycling Club (Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos)
flag-nr3 flag-gb Groot-Brittannië (Ryan Owens, Philip Hindes en Jason Kenny)

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
27 oktober 2018 10:27
Het is net schaatsen, dat baanwielrennen.
27 oktober 2018 12:04
Weet iemand hoe het hier werkt met het samenstellen van selecties? Ik zie namelijk in de uitslag hier de nationale selecties van Nederland en GB, maar dus ook BEAT Cycling Club. In de meeste sporten is het toch vaak met landen tegen elkaar of clubs tegen elkaar, dus ben wel benieuwd hoe dat hier in nu elkaar zit.
    27 oktober 2018 22:07
    Zowel nationale bonden als commerciële teams hebben recht op enkele startplekken (indien genoeg UCI-punten: https://www.beatcycling.club/nl/blog/de-jacht-op-uci-punten/) in wereldbekerwedstrijden. Een renner die bij een commerciële ploeg staat geregistreerd kan echter ook een wereldbekerwedstrijd rijden voor de nationale selectie (in samenspraak met zijn ploeg). Dit gebeurt bijvoorbeeld om verschillende samenstellingen te kunnen testen op de teamsprint met het oog op de kampioenschappen.

    Op een EK, WK en OS rijden er namelijk enkel landenteams. Daarvoor worden dus de beste renners geselecteerd van zowel de nationale selectie als van commerciële teams.

    Uiteindelijk heeft de komst van de BEAT baanploeg dus het voordeel voor Nederland dat er twee keer zoveel sprinters op het hoogste niveau wedstrijden kunnen rijden en het niveau opdrijven richting de WK en Spelen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.