Oud Giro d’Italia-renner Dirk Bellemakers dankzij wielerlessen succesvol in zakenwereld
Foto: Raymond Kerckhoffs
Raymond Kerckhoffs
donderdag 15 mei 2025 om 07:34

Oud Giro d’Italia-renner Dirk Bellemakers dankzij wielerlessen succesvol in zakenwereld

Ride In 2013 reed Dirk Bellemakers de Giro d’Italia. Het shirt waarmee hij die ronde reed hangt tegenwoordig als dankbaar relikwie vlak bij de ingang van zijn prachtige bedrijf Belisol Eindhoven. De Brabander eindigde na dat seizoen zijn professionele wielercarrière. Inmiddels is hij succesvol zakenman. In het voorjaarsnummer van RIDE Magazine in de rubriek Man & Fiets vertelt hij hoe hij de ideologieën uit de wielerwereld in zijn eigen zaak heeft geïmplementeerd.

Zijn zes jaren als profwielrenner blijken voor Dirk Bellemakers de ideale leerschool om een eigen bedrijf te runnen. De fiets heeft niet alleen zijn karakter gevormd, maar het presteren in de topsport heeft hem ook inzichten gegeven hoe je het maximale rendement uit een team haalt. Daarom klinkt in Eindhoven iedere ochtend om kwart over zeven niet een werkbel, maar de tune van de Champions League. Ten teken dat er ook op de werkvloer iedere dag opnieuw topprestaties moeten worden gerealiseerd.

De sfeer van de topsport is direct te proeven wanneer je bij Belisol Eindhoven binnenstapt. Naast de ingang staat de gouden fiets die Harrie Lavreysen kreeg van de Nederlandse Loterij na zijn successen tijdens Parijs 2024, maar waar de vijfvoudig olympisch kampioen zelf (voorlopig) geen plek voor heeft.

Bellemakers realiseerde zich al op jonge leeftijd dat hij qua prestaties geen tweede Michael Boogerd was, maar dat hij in de marge van de toppers wel een aardig stukje kon meefietsen. Juist omdat hij zo nuchter in de sport stond, liet hij zijn studies aan de MBO en HBO (commerciële economie) nooit verwateren. “Al was het wel vreemd dat je op de zondag de Amstel Gold Race rijdt en de volgende dag weer gewoon naar school gaat.”

Bij de bescheiden Belgische profformatie Landbouwkrediet kreeg Bellemakers een mooi programma voorgeschoteld en dankzij een contract bij Lotto-Belisol in 2013 reed hij ook een grote ronde. “Achteraf is het vastleggen van mij het beste wielercontract dat Belisol ooit heeft gesloten”, zegt hij met een kwinkslag.

Toch zat de Brabander in zak en as toen hij in september 2013 een telefoontje van teammanager Marc Sergeant kreeg. Hoofdsponsor Lotto wilde meer Belgen in het team, waardoor een contractverlenging er voor de Nederlander niet in zat. “Het was te laat om nog onderdak te krijgen bij een andere ploeg. Ik was 29 jaar en had zelf gedacht nog een aantal jaren te fietsen. Één ding werd me toen wel duidelijk; ik wilde in mijn leven nooit meer afhankelijk zijn van een baas.”

Toch kijkt hij vooral met trots terug op zijn actieve jaren in het wielrennen. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Al was het na het stoppen wel een zoektocht wat ik verder met mijn leven wilde doen.”

Ontdekkingsreis
“Het was een ontdekkingsreis, waarbij ik niet de luxe had om niks te doen. In het voorjaar van 2014 werd ik door Belisol gevraagd of ik geen interesse had om hun filiaal in Eindhoven over te nemen. Wat weet ik nu van kozijnen, deuren en schuifpuien, vroeg ik mezelf af. Ik ging er niet op in, maar ze bleven het aan mij vragen. Uiteindelijk besloot ik naar Hasselt te gaan om te vertellen dat ik het niet zou doen. De oprichter van het bedrijf Eugène Alen hield echter een enorm inspirerend verhaal en wist mij alsnog om te praten. Uiteindelijk reed ik naar huis en had ik een bedrijf met zeven man personeel in Eindhoven gekocht in een business waar ik totaal geen verstand van had.”

Bellemakers hield zich vast aan de principes en werkwijze van de topsport. De wielerploeg werd een metafoor voor zijn kozijnenbedrijf. Zijn personeel was de belangrijkste verbinding naar klanttevredenheid, zoals de wielrenners dé schakel van een ploeg naar succes zijn. “Hoe kan je het personeel het best laten renderen? Die vraag stel ik me nog steeds voortdurend en dan kijk ik terug naar de jaren dat ik zelf wielrenner was.”

“In een wielerploeg is iedereen bezig om de renners optimaal te laten presteren. Bij ons moeten de monteurs iedere dag opnieuw prestaties leveren. Daarom hebben we iemand in dienst die ervoor zorgt dat iedere ochtend de bussen van de monteurs helemaal zijn ingeladen en klaar staan voor vertrek. Zoals voor een wielrenner voor een koers je fiets klaar staat, je banden zijn opgepompt en je eetzak is geprepareerd.

Dirk Bellemakers in actie – foto: Cor Vos

“Om kwart voor zeven komen de monteurs binnen en kunnen ze even een kop koffie drinken en bijpraten, waarna een half uur later de tune van de Champions League klinkt als teken dat ze moeten vertrekken. Maar ook als signaal dat ze op het hoogste niveau acteren en er gepresteerd moet worden.”

Waar een wielrenner het beste materiaal en kleding wil hebben, wil Bellemakers ook dat zijn monteurs goed zijn uitgerust. Tijdens de tweewekelijkse vergaderingen mogen monteurs nieuwe producten/materialen aandragen, die dan getest gaan worden. “Maar ook qua kleding heb ik gekeken naar het wielrennen. In de wintermaanden heeft iedereen thermokleding van Craft, terwijl ik voor de heetste zomerdagen ook koelvesten klaar heb liggen. In het begin werd daar een beetje lacherig over gedaan, maar nu zien ze de voordelen hiervan.”

Het hele interview is te lezen in het voorjaarsnummer van RIDE Magazine. Dit is nog te bestellen via:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.