Oudste nog in leven zijnde Belgische veldrittopper wordt vandaag 90
vrijdag 22 november 2019 om 13:55

Oudste nog in leven zijnde Belgische veldrittopper wordt vandaag 90

Wij durven het niet met honderd procent zekerheid stellen, maar de familie is overtuigd: oud-veldrijder Charles Vanhoutte, ooit winnaar in Gavere (1959) en Middelkerke (1963) is de oudste nog in leven zijn Belgische veldrittopper. Hij wordt vandaag 90. Een ideaal moment om een paar foto’s van toen uit het archief op te diepen.

Zondag wordt gecrost in Koksijde. De Duinencross werd voor het eerst georganiseerd in 1969, maar het veldrijden leeft in West-Vlaanderen uiteraard al langer. Eén van de absolute pioniers in dat verhaal is Charles Vanhoutte. De schoonvader van Rony Devos, momenteel ploegleider bij Tarteletto-Isorex en zelf ook geen onbegenadigd veldrijder in het begin van deze eeuw, maakte in de jaren ’50 en ’60 deel uit van het legendarische Flandria-team.

In het veld won Vanhoutte onder meer de crossen in Stene (1958), Gavere (1959) en Middelkerke (1963). En met de Noordzeecross heeft Vanhoutte nog steeds banden. “Dat is nog altijd een beetje mijn cross”, lacht Vanhoutte. “Vooral die overwinning in ’63 was een mooie. Ik herinner me het koersverloop niet perfect meer. Wel weet ik dat er ook in mijn tijd reeds veel toppers afzakten naar Middelkerke. Onder meer de Italiaan Renato Longo en de Duitser Rolf Wolfshol maakten hun opwachting. Ook Belgische kleppers als Firmin Van Kerrebroeck, René De Rey en Roger De Clercq waren van de partij. Door de sterke bezetting had de wedstrijd toen al de nodige uitstraling.”

90 jaar jong, maar nog steeds op de fiets

Publiekslieveling
Vanhoutte was in zijn periode een van de absolute publiekslievelingen. Technisch kon hij wedijveren met de allerbesten, maar hij was een trage starter. “Meestal zat ik in de beginfase ver achterop. Na een lange inhaalrace kon ik in de finale bijna altijd meespelen voor de zege. Ik had het geluk dat de crossen toen nog een stuk langer waren. Ik heb nog wedstrijden van bijna anderhalf uur afgewerkt. Er moest ook meer geploeterd en gelopen worden.”

In 1970 stopte hij als actief renner en werd de ‘leermeester’ van de ondertussen betreurde Norbert Dedecker. Hij startte ook een fietsenzaak op in Oostende. Vandaag is Vanhoutte 90 jaar jong en rijdt hij nog steeds met de fiets. “Tenminste, als het mooi weer is. En als het kan, ga ik de jongens van Tarteletto-Isorex, het team waarin Rony werkzaam is, aanmoedigen.”

Charles Vanhoutte – collage

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.