Paolini hoopt op mildheid bij uitspraak cocaïne-zaak
foto: Sirotti
donderdag 3 maart 2016 om 14:38

Paolini hoopt op mildheid bij uitspraak cocaïne-zaak

Luca Paolini keert mogelijk sneller terug in competitie dan gedacht. Aanstaande vrijdag komt zijn zaak voor bij het UCI Tribunaal in Geneve. De Italiaan ziet zijn kans schoon, omdat Katusha onlangs géén schorsing kreeg naar aanleiding van de positieve test van zowel Paolini als Eduard Vorganov.

Mogelijk in actie tijdens Gent-Wevelgem
De 39-jarige Italiaan staat nog altijd op non-actief en er hangt hem een schorsing van twee tot vier jaar boven het hoofd. Hij weigert zich daar echter bij neer te leggen. Paolini heeft meermaals aangegeven cocaïne te gebruiken voor zijn verslaving aan slaappillen. Die medicatie maakte hem namelijk minder helder. De Italiaan beweert bij hoog en laag dat hij cocaïne nooit in competitieverband heeft gebruikt en daar zit de maas in de wet. Als advocaten Marco en Federico Cecconi aan kunnen tonen dat Paolini de partydrug enkel buiten de koersen om gebruikte, is het volgens UCI-regel 10.2.3 niet strafbaar. In dat geval is Paolini vrij om te koersen en kan hij zijn titel in Gent-Wevelgem zelfs verdedigen. Mocht rechter Ulrich Haas toch anders oordelen, dan zit de carrière van Paolini er effectief op.

Paolini: ‘Verlost van problemen’
In een open brief aan het Italiaanse wielermagazine Bicisport verklaart Paolini dat hij is veranderd. “Ik kan weer lachen. Niet alleen met mijn mond, maar ook van binnen. Alles in het leven gebeurt met een reden. Het cocaïne-verhaal heeft me geholpen om een probleem op te lossen dat me al jaren bij mijn keel had. Dat kan ik accepteren”, stelt de Italiaan, die na zijn positieve test twee weken lang in een kliniek in Verona zat. Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad van afgelopen zaterdag postte hij nog een foto op Twitter. “Twee uur kijken naar Omloop Het Nieuwsblad heeft me weer op de rollers gezet. Misschien keer ik in maart wel terug, stay tuned.”

Uitspraak in zaak-Katusha geeft hoop
De bebaarde Italiaan werd na de vierde etappe in de jongste Tour de France betrapt op cocaïne gebruikt, maar Paolini zelf zegt dat dit nog in zijn systeem zat nadat hij de partydrug naar eigen zeggen voor het laatst op een trainingskamp gebruikte net vóór de Tour. Omdat zijn ploeg Katusha met Vorganov binnen twaalf maanden een tweede betrapte renner in haar midden had, riskeerde het een collectieve schorsing van een maand. De Russische ploeg ontsprong de dans, omdat de UCI oordeelde dat in het geval van Paolini er geen intentie was om de sportprestatie te beïnvloeden en het enkel op recreatieve basis genomen was. Door die uitspraak hoopt ook Paolini op een milde straf, waardoor hij op korte termijn zijn rentree kan maken.

Ekimov verwelkomt, Kristoff niet
Mocht Paolini vrijspraak krijgen, dan is Katusha bereid om hem opnieuw in de armen te sluiten. “Hij is een erg ervaren renner en kan voor elk team – niet noodzakelijk Katusha – een groot wapen zijn. Luca is Luca, een fantastische renner”, zei teammanager Viatcheslav Ekimov onlangs. Katusha-kopman Alexander Kristoff was tijdens de ploegenpresentatie echter uitgesproken: “Uiteraard kan je in een peloton geen mensen toestaan die partydrugs gebruiken.” Paolini had bij Katusha nog een doorlopend contract tot het einde van dit jaar. Omdat hij nog altijd op non-actief staat, is dit contract nog steeds van kracht.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2016 14:55
Op die leeftijd, met een verslaving aan slaappillen nog dit niveau halen en zelfs (misschien) de zwaarste koers uit de afgelopen jaren winnen. Het gaat natuurlijk helemaal nergens over. Zelfs al zou dat gedeelte van het verhaal bizar genoeg kloppen, dan vind ik het nog totaal ongeloofwaardig dat een topsporter cocaïne gebruikt als upper -wat toch afbrekend werkt en altijd 'vervuild'/versneden is met stoffen waarvan je maar moet raden wat het is- en niet het net zo makkelijk te verkrijgen methylfenidaat oid gebruikt. Klinkklare onzin!

Ik kan de gedachte van een bloedtransfusie niet uit mijn hoofd krijgen. Moet meteen aan de broer van Michael Boogerd denken hierbij.
3 maart 2016 14:57
Wat mij betreft is Paolini lang genoeg niet actief geweest in het peloton en mag hij weer opstappen en rijden. Volgens mij is dit vooral een persoonlijk probleem en heeft het weinig met wielrennen te maken. In ieder geval weinig met prestatiebevorderend.

Dat Paolini tijdens de race aan de coke zit lijkt me onwaarschijnlijk al is alles mogelijk natuurlijk! Ik zie het in dit geval meer als een alcohol verslaving, voor jezelf ook niet goed maar heeft weinig te maken met wielrennen. Verschil zit hem erin dat je met coke kortstondig iets dieper kan gaan en met alcohol val je zachter :D
3 maart 2016 15:29
Katusha is niet gestraft vanwege zijn gebruik dus wat dat betreft ben ik het er mee eens dat Paolini ook geen straf verdient. Anders is het meten met twee maten.
3 maart 2016 15:33
ook ik geloof nog steeds geen bal van de verklaring van Paolini. coke snuiven tegen de sufheid van een slaappillenverslaving? echt niet. inderdaad klinkklare onzin. zeker omdat coke maar uiterst kort werkzaam is. wat de waarheid is, zullen we nooit gaan weten denk ik. feestbeest en/of bloedtransfusie, zeg het maar, maar het verhaal van Paolini zelf is gewoon kul.
3 maart 2016 16:09
Het verhaal is en blijft vreemd natuurlijk maar een coke verslaving (wel of niet gerelateerd aan de sufheid van slaappillen) is gewoon goed mogelijk, waarom niet? Los daarvan zijn bloedtransfusies tegenwoordig goed op te sporen... (toch? weet even niet meer zeker).

Maar goed ik draag hierin dezelfde mening als destijds bij Tom Boonen, niet slim maar prima! Of had Tornado Tom ook een bloedtransfusie genomen vlak voor zijn klassieker periode?
3 maart 2016 16:38
Marakus, bij Boonen was ik er tegen als nu bij Paolini, daarin zijn de zaken eender.

Echter heb ik toch een soort rare compassie bij Paolini en om heel eerlijk te zijn... mis ik hem in koers.
3 maart 2016 17:09
Ik denk dat paolini er wel eens zonder schorsing vanaf kan komen, gezien de eerdere uitspraak over de schorsing van katusha. Is dit terecht? Feit blijft dat hij een verboden middel gebruikt heeft. Ik zou er dan ook geen enkele moeite mee hebben als hij wel een schorsing krijgt, al vind ik 2 tot 4 jaar wel te lang voor zijn cocaïne gebruik
3 maart 2016 17:36
Free Paolini!
4 maart 2016 06:23
Blijft een lulverhaal van Paolini. De bloedtransfusie is ook voor mij een realistischere verklaring. Mooi figuur, maar het is mooi geweest Luca. Doei..
4 maart 2016 07:02
Zou mooi zijn als ie er in gent welgevem weer bij is
4 maart 2016 07:46
Mij maakt het allemaal niks uit zolang hij maar zsm terugkeert.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.