Parcours Ronde van Vlaanderen gepresenteerd: start in Brugge, gekende finale
foto: Cor Vos
donderdag 16 februari 2023 om 18:30

Parcours Ronde van Vlaanderen gepresenteerd: start in Brugge, gekende finale

De organisatie van de Ronde van Vlaanderen heeft het parcours bekendgemaakt voor de komende editie. Zoals bekend, zal de Vlaamse Hoogmis voor het eerst sinds 2016 van start gaan in Brugge. Aan de finale is niets gewijzigd: de Oude Kwaremont en Paterberg blijven de ultieme scherprechters. Ook het parcours van de vrouwenwedstrijd is onthuld.

De voorbije zes edities ging de Ronde van Vlaanderen van start in Antwerpen. De komende vijf jaar start de klassieker – bij de mannen – drie keer vanuit Brugge. “Het epicentrum van de start zal zoals in het verleden de combinatie Grote Markt en ’t Zand zijn”, zegt Nicolas Denys van organisator Flanders Classics. Na de start op de Grote Markt trekt het peloton tijdens de geneutraliseerde zone door Brugge. “De officiële start wordt na iets meer dan acht kilometer  op grondgebied Beernem gegeven. Zo doen we meteen het eerste Dorp van de Ronde aan.”

Vanuit Beernem begint het peloton aan een tocht van 273,4 km en wacht eerst een passage in Aalter, eveneens Dorp van de Ronde. Daarna gaat het richting Izegem, waar in juni het BK op de weg gereden zal worden. Het vierde en laatste Dorp van de Ronde is Zulte, waarna de Ronde een hele tijd op Oost-Vlaams grondgebied blijft voor de negentien hellingen en zes kasseistroken in de Vlaamse Ardennen.

Gekende finale
De Huisepontweg is na bijna 110 kilometer koers de eerste kasseistrook van de dag, gevolgd door de Korte Ast. Daarna trekt het peloton voor de eerste van in totaal drie keer naar de Oude Kwaremont. Aan de finale verandert niets. Na de tweede keer Oude Kwaremont, gevolgd door de eerste beklimming van de Paterberg, begint finale op zo’n 45 kilometer voor de finish echt met de Koppenberg. Via de Mariaborrestraat, Steenbeekdries, Taaienberg en Kruisberg/Hotond gaat het naar de derde passage over de Oude Kwaremont en de tweede keer Paterberg.

Vrouwenwedstrijd
De Ronde van Vlaanderen wordt dit jaar voor de twintigste keer verreden. Traditiegetrouw is Oudenaarde zowel start- als aankomstplek. De koers is 158 kilometer lang en bevat naast vijf kasseienstroken dertien hellingen. Het begint met de Tiegemberg, waarna de rensters via de Huisepontweg en Korte Ast naar onder andere de Molenberg, Berendries en Valkenberg trekken.

De vrouwenkoers moeten ook over de Koppenberg. En het vervolg is eveneens identiek: Mariaborrestraat, Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg/Hotond, Oude Kwaremont en Paterberg. Daarna wachten nog dertien kilometer naar de streep in Oudenaarde. Net als vorig jaar is de finish van de vrouwen na die van de mannen. De aankomst van de vrouwen wordt rond half zes verwacht, de winnaar bij de mannen zal ongeveer een uur eerder over de streep rijden op de Minderbroedersstraat.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.