Parijs-Roubaix verplaatst naar eerste weekend van oktober
foto: Cor Vos
donderdag 1 april 2021 om 14:19

Parijs-Roubaix verplaatst naar eerste weekend van oktober

Update De kogel is door de kerk: Parijs-Roubaix gaat definitief niet door op zondag 11 april. De huidige coronamaatregelen in Noord-Frankrijk maken het onmogelijk om de ‘Hel van het Noorden’ te verrijden. De wedstrijden voor mannen en vrouwen zijn verplaatst naar het eerste weekend van oktober.

De prefect van de regio Hauts-de-France, Michel Lalande, maakte vorige week al zijn twijfels openbaar. Zijn regio zit in een vier weken durende lockdown, waarbij inwoners binnen een straal van tien kilometer rond hun woning moeten blijven. Le Parisien verkondigde daarna al dat Parijs-Roubaix definitief niet zou doorgaan, maar dat werd snel tegengesproken.

De organisatie verkende afgelopen week namelijk nog het parcours en bekeek de mogelijkheden om de toestroom van toeschouwers drastisch te verminderen, zodat de wedstrijd tóch op de oorspronkelijke datum van 11 april kan worden verreden. De beslissing over het wel of niet doorgaan werd daarom uitgesteld naar deze week.

Nieuwe datum 
De leden van de PCC (Professional Cycling Council) zijn nu op de hoogte gebracht van het nieuws. Er volgt later vandaag een overleg binnen deze organisatie om een nieuwe datum te vinden voor de kasseiklassieker. Daarbij worden ook vertegenwoordigers uit het vrouwenpeloton betrokken, aangezien er eveneens een nieuwe datum moet worden geprikt voor de vrouwenwedstrijd.

Vorig jaar ging Parijs-Roubaix ook al niet door vanwege de coronacrisis. Ook lijkt er een vloek te liggen op de vrouweneditie van de helleklassieker, die in 2020 voor het eerst georganiseerd zou worden. (1 april, 14.19 uur)

Vergadering van de PCC

De PCC bestaat uit de volgende leden: Agata Lang, Renato Di Rocco, José Luis Lopez Cerron, Viacheslav Ekimov en Bob Stapleton (aangewezen door het managementcomité van de UCI), Bernhard Eisel (lid van de atletencommissie van de UCI), Roger Legeay (uitgenodigd namens de PCC), Javier Barrio en Iwan Spekenbrink (namens de AIGCP), Christian Prudhomme en Richard Chassot (AIOCC) en Gianni Bugno (CPA).

Deze betrokkenen uit de wielersport zullen vanmiddag in gesprek gaan met vertegenwoordigers uit het vrouwenpeloton, om zo een nieuwe datum te vinden voor de mannen- en vrouweneditie van Parijs-Roubaix 2021.


Update

De UCI heeft in een persbericht laten weten dat de mannen- en vrouweneditie van Parijs-Roubaix zijn verplaatst naar het eerste weekend van oktober. De vrouwenkoers zal plaatsvinden op zaterdag 2 oktober, een dag later is het de beurt aan de mannen. De nieuwe data zijn inmiddels goedgekeurd door alle stakeholders binnen de wielersport.

“Het is voor de UCI en de wielergemeenschap belangrijk dat beide wedstrijden alsnog plaatsvinden in 2021”, aldus UCI-voorzitter David Lappartient. “Ik ben dan ook erg opgelucht met de nieuwe data. Parijs-Roubaix is een monumentale klassieker en bovendien staat dit jaar de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen op het programma. Het was dan ook essentieel om er samen uit te komen.”

Ook Christian Prudhomme, de grote baas van het organiserende ASO, is blij met de uitkomst. “We hebben het over een enorm populaire klassieker die zal worden uitgezonden in 190 landen. Miljoenen mensen volgen deze koers. Parijs-Roubaix is bovendien de trots van de Hauts de France-regio. Het maakt deel uit van onze geschiedenis.” (1 april 16.15 uur)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.