Pascal Ackermann spurt naar winst in openingsetappe Ronde van Polen
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 3 augustus 2019 om 18:33

Pascal Ackermann spurt naar winst in openingsetappe Ronde van Polen

De eerste etappe in de Ronde van Polen is een prooi geworden voor Pascal Ackermann. De sprinter van BORA-hansgrohe bleef in de straten van Krakau onder meer Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen voor. Morgen zal hij als leider van start gaan in de tweede etappe.

Zaterdag ging de Ronde van Polen van start met een nagenoeg vlakke etappe rondom Krakau, de op één na grootste stad van het land. Het was een uitgelezen kans voor Fabio Jakobsen om voor het eerst te winnen in zijn kampioenstrui, maar dan moest de Nederlander wel eerst afrekenen met sprinters als Fernando Gaviria en Pascal Ackermann.

Drie coureurs vormen de vroege vlucht
Vroeg in de etappe kozen er drie coureurs het hazenpad. Het peloton ging daar direct mee akkoord, en dus vormden Jakub Kaczmarek, Adrian Kurek en Charles Planet de kopgroep. Al snel werd duidelijk dat zij geen schijn van kans maakten om uit handen te blijven uit het peloton, waar meerdere ploegen het tempo bepaalden.

Kurek valt uit de kopgroep, peloton maakt zich op voor sprint
De maximale voorsprong van drie minuten bleek niet genoeg te zijn. Zeker niet nadat Kurek ten val kwam na een bergsprint en zich terug moest laten zakken in het peloton. De overgebleven Kaczmarek en Planet stribbelden nog lang tegen, maar werden weer teruggepakt met nog vijftien kilometer te gaan.

Deceuninck-Quick-Step ment het peloton – foto: Cor Vos

Onrust in het peloton
Met nog een aantal lokale omlopen in Krakau voor de boeg, werd het onrustig in het peloton. Luis Ángel Maté en Jesper Hansen kwamen ten val, waarna beiden de wedstrijd verlieten. Ook Mark Cavendish kwam niet aan sprinten toe: de Brit kwam in de laatste kilometers ten val.

Ackermann wint
In rap tempo reden de sprinttreintjes vervolgens naar de finish. Jumbo-Visma kwam in de slotkilometer vroeg op kop, waarna Danny van Poppel de sprint aanging. De Nederlander werd vroeg overrompeld door Pascal Ackermann, die de zege naar zich toetrok. Tweede werd Fernando Gaviria, derde Fabio Jakobsen. En Van Poppel? Die besloot de wedstrijd als vijfde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.