Ackermann spurt naar winst in openingsrit Ronde van Slovenië

woensdag 19 juni 2019 om 16:37
Ackermann spurt naar winst in openingsrit Ronde van Slovenië

foto: Cor Vos

Pascal Ackermann heeft de openingsetappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. In Rogaška Slatina was hij overduidelijk de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Giacomo Nizzolo eindigde op de tweede plek, Simone Consonni werd derde.


De 26e editie van de Ronde van Slovenië begon met een relatief vlakke etappe van hoofdstad Ljubljana naar Rogaška Slatina. In de finale werd het parcours echter nog behoorlijk heuvelachtig met de klim naar Planina Pri Sevcini op 55 kilometer van de streep als scherprechter. In de beginfase sloegen drie renners de handen ineen. Aljaž Jarc, Matic Grošelj en Aleš Pirih vormden zo de vroege vlucht en zij pakten maximaal vierenhalve minuut op het peloton.

BORA-hansgrohe leidde lange tijd de achtervolging voor hun kopman Pascal Ackermann. Zodra er geklommen moest worden bij het ingaan van de laatste 65 kilometer gingen Grošelj en Pirih spoedig overboord in de kopgroep, waardoor Jarc alleen overbleef. Zijn voorsprong liep echter snel terug en op de top van de klim naar Planina Pri Sevcini had hij nog maar een minuutje over. In de afdaling wist een aantal renners de overstreek te maken naar de eenzame vluchter.

foto: Cor Vos

Een interessante kopgroep ontstond met daarbij ook Ildar Arslanov, Matteo Busato, Enrico Gasparotto, Sebastian Schönberger en Diego Ulissi. De aanvallers pakten een kleine minuut. Echter, in de laatste zes kilometer kwam alles weer samen. Daarop maakte het flink uitgedunde peloton zich klaar voor de eindsprint. Op tweeënhalve kilometer van de streep probeerde Žiga Ručigaj onder de spurt uit te komen, maar de Sloveen werd spoedig weer ingerekend.

Luka Mezgec ging de sprint van ver aan, op ruim vijfhonderd meter van de finish. Daarachter moest Pascal Ackermann door de wind een klein gaatje dichten. Maar toen de Duitse kampioen eenmaal de aansluiting had gemaakt in het zog van de Sloveen van Mitchelton-Scott, ging hij erop en erover. Giacomo Nizzolo en Simone Consonni strandden in het wiel van Ackermann en werden tweede en derde. De Duitser is tevens de eerste leider in de Sloveense rittenkoers.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.