Patrick Lefevere: “De zege van Vangheluwe doet evenveel plezier als die van Alaphilippe”
foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2024 om 09:32

Patrick Lefevere: “De zege van Vangheluwe doet evenveel plezier als die van Alaphilippe”

Patrick Lefevere heeft de afgelopen dagen een aantal keren mogen juichen. Donderdag zag hij Julian Alaphilippe eindelijk nog een keer winnen, vrijdag zag hij de jonge Warre Vangheluwe zijn eerste profzege pakken. “Ik was de zenuwinzinking nabij”, vertelt de manager van Soudal Quick-Step in zijn column in Het Nieuwsblad.

“De Vierdaagse van Duinkerke is de Giro niet, maar geloof mij als ik zeg dat de overwinning van Warre Vangheluwe mij evenveel plezier doet als die van Julian Alaphilippe een dag eerder. Voor ons is Duinkerke een halve thuiskoers. De renners slapen dit weekend in Watou, op minder dan veertig kilometer van onze service course. (…) Lang verhaal kort: een beleefdheidsbezoek is uitgemond in een thriller die ik met de hartenklop heb gevolgd.”

“Onze Warre Vangheluwe bleef als enige over uit een kopgroep met vier, maar maakte toen de fout die groten als Tom Boonen en Julian Alaphilippe voor hem hebben gemaakt: hij juichte te vroeg. Er kwam een fotofinish aan te pas die duidelijk maakte dat hij nog net één millimeter overschot had op Sam Bennett, de snelste van het aanstormend peloton. Ik was de zenuwinzinking nabij en neen, daar had de naam van de nummer twee niet eens iets mee te maken (Bennett heeft een verleden bij Lefevere, red.).”

Zwaar verkeersongeval
Lefevere geeft in zijn column wat achtergrondinformatie over Vangheluwe. “Op zijn negende raakte hij betrokken in een zwaar verkeersongeval. Hij lag anderhalve week in coma en mocht drie jaar niet fietsen. Toen hij opnieuw begon, kampte hij met barstende hoofdpijn en vandaag manifesteren de gevolgen van zijn ongeval zich af en toe nog. Warre heeft soms problemen met intense concentratie. Of de aansturing van de hersenen naar de benen duurt een fractie langer dan normaal. Ook bergaf kan hij in de knoop slaan. Het is een probleem dat we aangepakt hebben en ondertussen goed kunnen managen.”

“Als coureur is Warre echt wel een talent. Toen hij vorig jaar bij de ploeg kwam, won bij bijna meteen Gullegem Koerse. Je kan zeggen maar Gullegem, maar doe het maar met tweehonderd coureurs aan de start die allemaal willen winnen. Warre is geen klimmer, maar daarnaast kan hij overal uit de voeten en mag je alles aan hem vragen. En hij kan het dus ook zelf afmaken”, vertelt Lefevere.

Alaphilippe
Tot slot verklapt de Belgische manager dat Alaphilippe in de gravelrit in de Giro eigenlijk nog een fietswissel had gepland, iets wat hem uiteindelijk de zege kostte. “Eigenlijk had Julian eerder al moeten winnen in deze Giro. In de graveletappe naar Rapolano Terme reed hij bewust met een 56-voorblad. Bedoeling was om voor de finale van fiets te wisselen, maar het ging zo snel dat daar geen tijd voor was. In de sprint tegen Pelayo Sanchez kreeg lichtgewicht Julian dat verzet natuurlijk niet rond.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.