Patrick Lefevere: “Eisen van Julian Alaphilippe waren niet onoverkomelijk”
©Cor Vos
zondag 2 juni 2019 om 19:00

Patrick Lefevere: “Eisen van Julian Alaphilippe waren niet onoverkomelijk”

Interview Julian Alaphilippe en Patrick Lefevere postten het gisteren allebei op hun social media. De Franse springveer blijft twee jaar langer bij Deceuninck-Quick-Step. WielerFlits had deze morgen een gesprek met de 64-jarige West-Vlaming. “Natuurlijk was het financiële aspect essentieel in dit dossier. Maar daarnaast had Alaphilippe geen zotte eisen. Hij wilde alleen dat ook Dries Devenyns verlengde.”

Onze felicitaties. We vermoeden dat je gisteren je belangrijkste dossier van 2019 met succes hebt afgerond. Hoe zwaar was de bevalling?
Julian Alaphilippe staat eerste in de World Ranking. Als je zie hoe hij door het voorjaar raasde (de Fransman won negen keer, waaronder Milaan-San Remo, de Waalse Pijl en de Strade Bianche, red), dan mag je wel zeggen dat dit misschien mijn belangrijkste dossier was.”

“Hoe moeilijk het is gegaan? De wet van vraag en aanbod, hé. Natuurlijk was het financiële aspect essentieel. Ik noem echter nooit bedragen en dat ga ik ook nu niet doen. Maar het ging niet over een paar euro’s. Het was niet gemakkelijk, nee. Maar moeilijk gaat ook.”

Speelden andere factoren een rol in de onderhandelingen?
“Niets dat onoverkomelijk was. Het zal zeker niet in mijn nadeel gespeeld hebben dat we Julian altijd goed begeleid hebben. Hij is nu toch al even bij ons (zes jaar, red), we stonden altijd klaar om hem te helpen en hem de nodige steun te geven. En hij heeft hier een stevige ploeg rondom hem.”

Heeft hij daar extra eisen rond gesteld?
“Dat gebeurt steeds minder de laatste jaren. Tenzij je iemand hebt die een grote ronde wil winnen. Maar Julian had maar één sportieve voorwaarde: hij wilde absoluut dat Dries Devenyns bijtekende. Daar ben ik graag op ingegaan. Ik ben trouwens al een tijdje rond met Dries, er moet alleen nog een handtekening gezet worden.”

Met het verlengd verblijf van Alaphilippe is Deceuninck-Quick-Step sowieso al gewapend voor 2020 en 2021. Maar ik kan me voorstellen dat er nog werk gemaakt moet worden van enkele andere belangrijke dossiers…
“Ik heb heel wat jongens die einde contract zijn. Tim Declercq moet nog afgerond worden. Maar daarnaast liggen nog interessante dossiers op mijn bureau. Ik denk maar aan Philippe Gilbert, Enric Mas, Florian Sénéchal, Zdenek Stybar, …”

Cor Vos © 2019

Wat Zdenek Stybar betreft, volgens betrouwbare bronnen kan die ploegmaat worden van Greg Van Avermaet bij CCC. Ook Yves Lampaert wordt daar genoemd.
“Wat Yves betreft, wordt dat toch een moeilijk verhaal, vrees ik. Die ligt nog een jaar onder contract bij mij. Maar iedereen is te koop, hé. Elk contract kan afgekocht worden. Daar word ik alleen maar beter van. Wat Zdenek Stybar betreft, dat zou zo maar kunnen dat er interesse is.”

Ben je tussendoor ook bezig met extra inkomende transfers?
“Absoluut. Momenteel wordt een aantal jongeren getest. Maar dat zie ik voorlopig niet als prioritair. En nee, ik ga daar geen namen op plakken. Ik heb geen zin om slapende honden wakker te maken.”

Heb je Marcel Kittel eigenlijk al gehoord sinds hij zijn contract bij Katusha-Alpecin verbrak?
“Nee. Ik zag gisteren een video op Instagram opduiken. Blijkbaar kwam Kittal nu pas voor het eerst buiten, op een mountainbike. Geef die jongen nog wat tijd. Wat als hij mij belt? Dan zal ik heel vriendelijk zijn.”

Even terug naar de actua. Lang geleden dat Quick-Step nog eens een grote ronde verliet zonder ritzege(s).
“Jullie zijn sterk in statistieken, weet ik. Ik niet zo. Blijkbaar zou het geleden zijn van in de Vuelta 2015. Maar het had anders kunnen lopen. Die declassering van Elia Viviani was niet terecht. Die overwinning is ons afgepakt. Daarnaast kreeg hij vijftig strafpunten in het puntenklassement. Dat is niet bevorderlijk voor de ‘moral’. Stel dat dat niet gebeurd was… Het had anders kunnen eindigen.”

Plots verschenen berichten dat Viviani niet meer zeker zou zijn van zijn Tourselectie…
“Dat is flauwekul. De Tour was zijn hoofddoel dit jaar. De Giro bijzaak. Het was trouwens voorzien dat hij die niet zou uitrijden. Elia is momenteel al op hoogtestage in functie van de Tour. Nee, persoonlijk zie ik het verband niet.”

Veel keuze heb je ook niet. Jakobsen lijkt ons nog te jong om voor de leeuwen gegooid te worden in de Tour.
“Er zijn nog jongens van 22 die de Tour gereden hebben. We konden Fabio laten starten en hem na tien dagen naar huis sturen. Maar dat idee is nog niet in mij opgekomen. Nog eens: als alles blijft zoals het nu is, verandert er niets. Viviani rijdt de Tour. Maar je weet natuurlijk nooit. Zoals het ook niet voorzien was dat Sénéchal gisteren zijn sleutelbeen zou breken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.