Patrick Lefevere is trots: “We hebben onze mentaliteit en DNA laten zien”
foto: Cor Vos
woensdag 16 december 2020 om 16:31

Patrick Lefevere is trots: “We hebben onze mentaliteit en DNA laten zien”

Patrick Lefevere, ploegmanager bij Deceuninck-Quick-Step, heeft op de website van het team op het seizoen 2020 teruggeblikt. “Ik ben blij en trots op het team na een moeilijk jaar.”

Lefevere zag zijn ploeg goed aan het seizoen beginnen. “Sam Bennett en Dries Devenyns wonnen in Australië, Shane Archbold werd nationaal kampioen in Nieuw-Zeeland, terwijl Remco Evenepoel de eindzege pakte in San Juan en die lijn bij zijn terugkeer in Europa, in de Volta ao Algarve, wist door te trekken. Zoals altijd speelden we een hoofdrol in het Openingsweekend. Maar toen kwam de lockdown. We stonden voor een heel moeilijke situatie. Alsof iemand alles wat we in de winter hadden opgebouwd, met een hamer kapotsloeg.”

Uitdagende maanden
Het peloton kwam in een erg onzekere situatie terecht. “Niemand wist hoelang het zou duren: drie maanden? Vier, zes? Het was moeilijk voor de renners. Veel van hen konden niet buiten trainen en moesten binnenblijven. Maar we waren er voor ze en we hebben ze door de uitdagende maanden geholpen. Ze kwamen zelfs sterker terug dan voor de lockdown. Kijk alleen al naar de resultaten in de eerste weken.” Zo won de Deceuninck-Quick-Step twee etappes en het eindklassement in de Vuelta a Burgos.

“Jammer genoeg hadden we in deze eerste weken van het ‘nieuwe seizoen’ ook veel pech. Fabio Jakobsen, Yves Lampaert, Mattia Cattaneo en Remco waren betrokken bij valpartijen, waardoor ze een tijd aan de kant stonden. Zdeněk Štybar moest de Tour de France verlaten nog voor die was begonnen. Dus we moesten ons telkens aanpassen. Ik denk dat we trots kunnen zijn op de spirit die iedereen in de ploeg liet zien, ook al was dat niet altijd makkelijk. Die valpartijen maakten een groot verschil en ik denk dat we anders nog meer hadden bereikt.”

Alaphilippe won in Nice een Touretappe – foto: Cor Vos

Ondanks alles heeft de ploeg een geweldig seizoen gehad, laat Lefevere weten. “Onze Tour was fantastisch. Julian Alaphilippe won een etappe en reed weer in het geel, terwijl Sam ons de groene trui bracht waar we al jaren van droomden. Zijn start was zozo, maar de ploeg geloofde in hem en hij kreeg steeds meer vertrouwen. In de laatste week was hij niet te verslaan, met afstand de sterkste sprinter in de wedstrijd. Kijk alleen al naar zijn zege in Parijs, de kers op de taart. En hij kreeg een mooie beloning: om alleen op het podium op de Champs-Élysées te staan.”

Regenboogtrui
Een ander hoogtepunt voor de ploegmanager was de wereldtitel van Julian Alaphilippe. “Hij reed daar wel met de nationale ploeg, maar uiteindelijk is hij onze renner. Wij hielpen hem door de jaren bij zijn ontwikkeling en nu maakte hij zijn droom waar en pakte hij de regenboogtrui. Iedereen wist dat hij zou aanvallen en wanneer. En dan nog vloog hij weg op de laatste klim in Imola. Om hem zo emotioneel te zien, raakte me. Niet alleen mij, maar alle wielerfans ter wereld want deze rauwe emoties maken de sport nog mooier en menselijker.”

Daarnaast zag hij João Almeida vijftien dagen in het roze rijden. “Zijn ongelooflijke Giro was een ander hartverwarmend moment, om meerdere redenen. Eigenlijk wilden we daarheen met Fabio voor de sprints en Remco voor het klassement, maar door hun valpartijen moesten we onze plannen en verwachtingen aanpassen. Maar zelfs in die omstandigheden reed de ploeg geweldig. Ze gaven alles, ik herinner me nog goed hoe in een groep van twintig renners we nog vier of vijf jongens hadden. Ze lieten zien waar het in de spirit van de Wolfpack om draait.”

Almeida reed vijftien dagen in het roze – foto: Cor Vos

“Natuurlijk was het ongelooflijk om João zoveel dagen aan de leiding te hebben. Als debutant op het hoogste niveau maakte hij zoveel indruk, vocht hij hard en liet hij een zulke consistentie zien door in elke etappe bij de beste dertig te eindigen. Ik ben niet alleen trots en blij over de manier waarop de renners hebben gereden, maar ook dat toonden we dat iedereen in de ploeg de kans krijgt. En als ze die krijgen, kunnen ze rekenen op de onvoorwaardelijke steun van hun ploeg en de stafleden.”

Alles bij elkaar vindt Lefevere dat het een heel goed seizoen was. “Een waarin we onze mentaliteit en DNA etaleerden. We zijn aan de top gebleven en hebben het jaar wederom afgesloten als de meest succesvolle ploeg. Hopelijk verloopt volgend seizoen soepeler en doen we het nog beter.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.