Patrick Lefevere over toekomst Bob Jungels: “Evaluatie na Luik”
©Cor Vos
maandag 4 maart 2019 om 11:37

Patrick Lefevere over toekomst Bob Jungels: “Evaluatie na Luik”

Interview Deceuninck-Quick-Step was de slokop tijdens het openingsweekend. Zdenek Stybar won de Omloop, Bob Jungels Kuurne-Brussel-Kuurne. Teammanager Patrick Lefevere vertelde ons gisteren hoe de switch van Jungels van de Ardennenklassiekers naar het Vlaamse werk tot stand is gekomen. 

Het was na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik van vorig jaar dat Bob Jungels naar de ploegleiding van Deceuninck-Quick-Step stapte met de vraag om in het voorjaar van 2019 ook in een aantal kasseiklassiekers van start te mogen gaan. Opmerkelijk, maar dan ook weer niet onlogisch, want Jungels won als belofte ooit Parijs-Roubaix.

“Als een renner van het niveau van Bob Jungels je dat komt vragen, dan moet en wil je dat zeker in overweging nemen”, vertelde Lefevere gisteren aan de teambus in Kuurne. “We waren er al snel uit om hem die kans te geven. Stel dat het niet lukt, kan hij altijd terug. En wat de Ardennenklassiekers betreft, hebben we bij de ploeg nog Julian Alaphilippe. En Enric Mas kan dat ook.”

Definitieve switch kan
De kans dat Jungels in de toekomst definitief de switch naar het voorjaar maakt, is volgens Lefevere echt een optie. “Het is nu nog te vroeg om daarover te oordelen. Pas na Luik-Bastenaken-Luik zal er een evaluatie gemaakt worden. Maar het is een feit dat Bob een paar kilo’s te veel weegt om in de langere rittenkoersen te kunnen duelleren met de pure ronderenners. Hij heeft al alles geprobeerd om af te vallen. Ook met hulp van diëtisten, maar hij geraakte maar niet op het niveau van de toppers die 60, 65 kilogram wegen. En we willen ook niet het risico lopen dat hij een anorexiapatiënt wordt.”

“Als alles goed blijft gaan, rijdt hij nu tot en met de Ronde van Vlaanderen. Daarna volgt nog Luik. De aankomst van de Waalse Pijl is sowieso iets te steil voor Jungels. Na Luik zetten we alles op een rijtje. Feit is wel dat hij op dit moment  in Vlaanderen nog wat ervaring mist. Zo merk je dat hij nog moeite heeft om zich te positioneren, om te wringen. Maar naarmate de wedstrijd vordert, komt hij toch naar voren omdat hij zo sterk is.”

Niet verrast door teamprestatie
Lefevere kwam ook nog even terug op het succes van zijn ploeg. “Uiteraard ben ik fier op de jongens en de manier waarop ze het dit weekend gedaan hebben. We kunnen met een gerust gemoed naar Parijs-Nice en Tirreno. Verrast ben ik echter ook niet. Ja, Terpstra is weggevallen, maar kijk eens naar de samenstelling van de ploeg van vorig jaar. Dat zijn stuk voor stuk renners die in een ander team ook kopman of beschermd renner zouden zijn…”

De triomf in Kuurne was voor de West-Vlaming overigens meer dan een stukje hardrijden van Jungels. “Het collectief was even belangrijk, denk ik. Zoals Yves Lampaert me daarnet in de bus vertelde: als de mannen die de achtervolging op Bob leidden even omkeken en ze zagen de blauwe garde zitten, dat neemt de lust toch wel wat af. Als je dan een tijdrijder en klasbak als Jungels hebt die het kan afmaken… Mooi. Laten we nu vooral niet achterover leunen, maar doorgaan op dit elan. Eens het niet meer van moeten is, gaat alles wat gemakkelijker. Kuurne was de dertiende van het seizoen. We zitten op schema.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.