Patrick Lefevere: “Remco Evenepoel kan nog beter worden”

Patrick Lefevere: “Remco Evenepoel kan nog beter worden”

foto: Cor Vos

donderdag 15 december 2022 om 12:25
Ride

De grote vraag na zijn ‘boerenjaar’ is hoe Remco Evenepoel zich nog verder kan ontwikkelen. Zelf benadrukt de wereldkampioen regelmatig dat hij pas vijf jaar wielrenner is en dat hij deze zeges al realiseert twee jaar na dé val. Tekenend dat Evenepoel zelf overtuigd is dat hij nog fysieke stappen kan zetten.

“Toch denk ik dat hij al heel ver staat in zijn ontwikkeling”, is zijn ploegbaas Patrick Lefevere voorzichtig in een interview dat RIDE Magazine met hem had voor een tien pagina’s lange reportage rond Remco Evenepoel. “Al denk niet dat een jongen van 22 jaar volgroeid is. Fysiek en mentaal kan hij nog wat sterker worden en dan heeft hij straks ook nog de ervaring waar hij op terug kan vallen. In principe als hij gezond blijft, gaat hij nog beter worden.”

Ook zijn trainer Koen Pelgrim is geneigd te zeggen dat Evenepoel nog stappen kan zetten: “Normaal moet hij nog kunnen groeien, maar de stapjes worden steeds kleiner. Je ziet tegenwoordig dat jonge renners door betere training en voeding op jonge leeftijd al tussen hun zeventiende en negentiende levensjaar behoorlijke stappen zetten. Daarna wordt de marge kleiner.”

“Het wielrennen had in deze ontwikkeling nog een behoorlijke achterstand tegenover de meeste andere sporten. Kijk bijvoorbeeld naar het zwemmen. Daar zijn de meeste toppers rond de twintig jaar en ben je met 25 jaar al oud.”

Pelgrim vervolgt: “Vroeger werd je pas wielrenner rond je 22ste en kwam je rond je 27ste of 28ste tot de beste resultaten. Dat kwam vooral door de achterstand die er was op het gebied van begeleiding en niet door de pure, fysieke groeimarge. Tegenwoordig zijn de wielrenners op veel jongere leeftijd veel serieuzer bezig met de sport. Daardoor ontwikkelen zij zich sneller dan de oudere garde. Daarom zetten deze talenten nu de grote stappen voor hun twintigste en zijn de groeimogelijkheden in de jaren daarna kleiner.”


Het volledige artikel lees je in het winternummer van RIDE. Dit 172 pagina’s dikke wielermagazine staat vol met verhalen waar wielerliefhebbers het warm van krijgen. Hier kan je het magazine alvast even doorbladeren. Bestel hem nu online voor slechts € 9,95 en krijg jouw RIDE binnen enkele dagen thuisbezorgd.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone