Patrick Van Gansen blijft actief als ploegleider en begint rechtszaak
foto: Patrick Van Gansen / Facebook
zaterdag 15 juni 2019 om 06:30

Patrick Van Gansen blijft actief als ploegleider en begint rechtszaak

Patrick Van Gansen blijft actief als ploegleider van de vrouwenploeg Health Mate Ladies. Dat laat de Belgische ploegbaas weten in een statement. Van Gansen wordt door negen oud-rensters beschuldigd van ongepast en seksueel intimiderend gedrag. Hij kondigt aan een rechtszaak tegen de negen te beginnen om zijn naam te zuiveren.

Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond, deed een oproep aan Van Gansen om zich voorlopig aan de kant te houden. “Op uitdrukkelijke vraag van de renners van onze ploeg zal ik ook de komende tijd verder als ploegleider opereren. De ploeg gaat tot het einde van het seizoen zeker verder”, zegt Van Gansen. Na dit seizoen overlegt hij met de sponsoren of UCI-ploeg Health Mate Ladies doorgaat.

Laster en eerroof
Daarnaast begint de 54-jarige Van Gansen een rechtszaak tegen de negen rensters die hem openlijk beschuldigen van intimidatie en ongepast gedrag. Hij heeft daarvoor een advocaat in de arm genomen. “Om mijn naam te zuiveren besliste ik om een strafrechtelijke klacht in te dienen wegens laster en eerroof. Eerstdaags zal deze klacht bij de bevoegde diensten ingediend worden”, aldus Van Gansen.

Via een uitgebreid artikel in Cyclingnews kwam de zaak aan het rollen. Daarin kwamen Esther Meisels, Sara Mustonen en Chloë Turblin aan het woord over hun ervaringen met hun voormalig ploegmanager. Vervolgens kwam een open brief met dezelfde strekking van vijf rensters, waaronder Tara Gins. Later voegde ook Liz Hatch zich daarbij. De negen rensters zijn inmiddels vertrokken bij Health Mate Ladies. Van Gansen ontkende vanaf het begin alle aantijgingen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.