Pello Bilbao de sterkste op steile slotklim in de Ronde van Slovenië, Aleotti blijft leider
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 15 juni 2024 om 15:08

Pello Bilbao de sterkste op steile slotklim in de Ronde van Slovenië, Aleotti blijft leider

Op de flanken van de Krvavec heeft Pello Bilbao op dag vier van de Ronde van Slovenië de concurrentie overmeesterd. In een strijd tussen de klassementsmannen toonde hij zich de sterkste bergop. Een sprint van een elitegroepje van vier man moest uitwijzen wie de ritzege zou grijpen. Daarin moesten Paul Double en Giovanni Aleotti genoegen nemen met de tweede en derde plek achter de de Spanjaard.

Dag vier van de Ronde van Slovenië was de dag waar de knikkers verdeeld zouden worden. Al in het eerste deel van de etappe werden de renners geconfronteerd met drie beklimmingen van de derde categorie, maar de slotklim van de dag, de klim naar Krvavec (11,7 km à 7,7%), vormde het spektakelstuk van de gehele rittenkoers. De klim is niet nieuw in de Ronde van Slovenië, maar nog nooit klommen de renners zo hoog als dit jaar.

Strijd om de bergpunten
De meerdere beklimmingen tijdens de vierde etappe maakten het een interessante dag voor enkele mannen om een gooi te doen naar wat bergpunten. Voor zeven man was het na zo’n tien kilometer tijd om op avontuur te gaan. Cyril Barthe (Groupama-FDJ), Johan Meens (Bingoal WB), Marcel Camprubí (Q36.5), Barnabás Peák (Adria Mobil), Michał Paluta (Santic-Wibatech), Tomáš Kalojíros (Pierre Baguette Cycling) en Mihael Štajnar (Ljubljana Gusto Santic) sloegen een gat.

Dit kon de leider in het bergklassement niet zomaar laten gebeuren. Davide Baldaccini (Corractec-Vini Fantini) versnelde gelijk en maakte het achttal compleet. Net op tijd om op de top van de Golo wat punten op zijn naam te schrijven. Mihael Štajnar pakte de volle buit, Baldaccini voegde twee punten bij zijn totaal. Inmiddels groeide de voorsprong van de mannen richting de vier à vijf minuten.

Stabiliteit
Naar mate de koers vorderde hield het peloton onder leiding van ploegen als EF Education-EasyPost en BORA-hansgrohe de achterstand stabiel. In de kopgroep ging de strijd om de bergpunten vrolijk verder. Op de top van de Topol en de Čepulje was Baldaccini wel scherp. Hij kwam tweemaal als eerste boven, wat hem uiteindelijk op veertien punten zette. Zo stond hij virtueel negen punten voor op zijn naaste belager.

De slotklim richting Krvavec begon langzaamaan te naderen. Het peloton realiseerde zich dit ook. Enkele ploegen zetten hun mannen op kop om de voorsprong te laten slinken. Aan de voet van de klim was het gat ten opzichte van de vluchters al gedaald richting de twee minuten. De winnaar zou niet van voren zitten. De grote namen in koers gingen strijden om de eindzege.

Bilbao versnelt
De kopgroep spatte al snel uit elkaar op de slotklim en slechts een trio wist nog enigszins stand te houden. Barthe, Meens en Paluta zagen het peloton – waar ook Mohoric kopwerk deed voor kopman Bilbao – met rasse schreden naderen. Op negen kilometer van de meet werd Meens als laatste aanvaller ingerekend door het peloton. Alessandro De Marchi en Jesús David Peña zetten zichzelf op kop voor kopman Filippo Zana.

Terwijl mannen als Jhonatan Narváez en Giulio Pellizzari overboord moesten, was het op ruim vier kilometer aan Pello Bilbao zelf. Hij kreeg Ben Healy, Giovanni Aleotti, Domenico Pozzovivo en Jesús David Peña met zich mee. Laatstgenoemde keek om en zag Zana op achterstand, waardoor hij zich liet uitzakken. Tevergeefs, want de Italiaan zat op de limiet. Hetzelfde gold voor Ben Healy. Zo bleef er een trio over aan de kop van de koers.

Dubbelslag
De verschillen bleven zeer klein en achter het trio wisten een flinke groep renners de krachten te bundelen. Voor Paul Double was dit een teken om op de pedalen te gaan staan en op jacht te gaan naar de leiders. De Brit wist de oversteek te maken. De laatste kilometer leek een strijd tussen vier man te worden, maar Giulio Pellizzari kwam nog héél dichtbij.

Uiteindelijk was het Pello Bilbao die met een machtige versnelling naar de winst wist te sprinten. De Spanjaard bleef Paul Double en Giovanni Aleotti drie tellen voor. Zo behield de laatstgenoemde wel zijn leiderstrui, maar ziet hij de man van Bahrain-Victorious naderen. Zondag wacht de laatste etappe van de rittenkoers in Slovenië.