Persman Katusha: “Paolini is in shock”
foto: Sirotti
vrijdag 10 juli 2015 om 22:54

Persman Katusha: “Paolini is in shock”

Om 19.30 uur kreeg Katusha bericht van de UCI: Luca Paolini is positief bevonden op het gebruik van cocaïne. Om 20.00 uur zou de wielerunie het naar buiten brengen. “De feiten zijn er en we moeten hem sowieso naar huis sturen”, zegt persman Philippe Maertens tegen Sporza.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Hij is meteen vertrokken”, gaat Maertens verder, “ook om te vermijden dat hij gelyncht zou worden door 800 mensen. Paolini is in shock. Hij zegt dat hij nooit cocaïne heeft gebruikt. Maar ze hebben het gevonden, dus het is daar.” De veteraan van Katusha heeft het recht om in beroep te gaan en de B-staal aan te vragen.

“Als ook het B-staal positief is, moet hij volgens de teamregels ontslagen worden. Er volgt dan ook een schorsing van zes maanden door het UCI, denk ik. Maar de ploeg houdt van Luca Paolini. In het slechtste geval ontslaan we hem en nemen we hem volgend jaar terug in dienst, bij wijze van spreken. Maar dat is vooruitlopen op de zaak.”

De Italiaan houdt echter vol dat hij niks gebruikt heeft, aldus Maertens. “Hij had geen verklaring voor de positieve test. Hij gebruikt geen cocaïne. Dat is een product dat misschien 48 uur in je lichaam aanwezig blijft. Dat wil zeggen dat hij in de Ronde van Frankrijk cocaïne zou gebruiken. Het is een product dat je buiten competitie mag gebruiken. Maar in de competitie gaan ze het niet gebruiken. En hij zegt dat hij het ook buiten competitie niet gebruikt.”

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2015 22:56
Mooi verhaal dit.
10 juli 2015 22:58
Een overdosis gehad, waardoor ie in shock is??
10 juli 2015 23:03
Hij is helemaal van de coke
10 juli 2015 23:03
Ontwenningsverschijnselen!
Wel fijn dat ie onschuldig is en dat het team hem volgend jaar gewoon weer in dienst wil nemen.
10 juli 2015 23:04
Blijft natuurlijk een raar verhaal. Het kan enerzijds zijn dat hij een verslaving heeft een buiten competitie wel gebruikt. Vervolgens zich nu niet kon inhouden.

Anderzijds. Waarom zou een mens in een van de belangrijkste fases in z'n leven coke gebruiken? Het heeft geen enkel sportief effect en wordt op zeker gedetecteerd
10 juli 2015 23:05
Overigens is het gebruik van cocaïne uiteraard volstrekt illegaal, zowel in de sport als daarbuiten. Benieuwd of de Franse justitie hem ook nog een bezoekje brengt.
10 juli 2015 23:08
Hopen maar dat dit goed komt.
10 juli 2015 23:09
@Turtlehead.
Waarom denk je dat die snel is vertrokken. Paolini zal niet meer in Frankrijk kunnen koersen denk ik, want dan grijpen ze hem. Bovendien als hij echt coke heeft gesnoven voor de koers, dan heeft Katusha wel boter op het hoofd, want die moeten dat toch zien of merken.
10 juli 2015 23:17
Ik geloof in zijn onschuld. Waarom zou een 36 jarige renner dat risico nog willen nemen.
10 juli 2015 23:20
38 jaar
10 juli 2015 23:23
Je zou toch zeggen dat hij op zijn minst het moet hebben gemerkt als hij coke in zijn lijf had. Ook als het per ongeluk in zijn lichaam is gekomen, moet hij hebben gemerkt dat er iets niet helemaal normaal was.
10 juli 2015 23:26
Ik las net een interessante tweet van Thijs Zonneveld : wat nou als hij in de winter coke heeft gebruikt en het nu in zijn bloed zit.....
10 juli 2015 23:28
@spruch
Hoe krijg je zoiets per ongeluk in je lichaam? Het zit toch niet in komkommers? ;)
10 juli 2015 23:34
Jammer zeg.
Wat een lariekoek dat hij er niets van wist, net zoals Christoph Daum zeker....
Het is stom, maar ontkennen is nog stommer. Dit is niet een verhaal van een paar procentjes testosteron te veel. Katusha moet ook beter weten, door gelijk met zo'n reactie te komen. Het lijkt Astana wel.
10 juli 2015 23:38
Tja, zelfs als doping scepticus kan ik hier wel om lachen. Dit is natuurlijk nooit een dopinggeval, maar eerder een uit de hand gelopen feestje.

Aan de andere kant... waarom ook ontkennen dat je het buiten competitie gebruik hebt? Omdat dat ook echt niet zo is en er dus een fout gemaakt is, of omdat je te snel ontkende en nu aan die ontkenning vast zit?
10 juli 2015 23:41
@turtlehead, volgens mij is het gebruik vaak niet illegaal, zodat gebruikers wel nog naar het ziekenhuis kunnen als er iets mis gaat dankzij het gebruik en geen angst hoeven hebben om vervolgd te worden. Bezit, verkoop en aankoop daarentegen is wel illegaal, maar dat gaat niemand kunnen bewijzen in het geval van Paolini.
10 juli 2015 23:41
Paolini schaart zich in ieder geval in het rijtje Boonen-Ullrich die ook niet van de party-drugs af konden blijven.
Eerste reactie is vrij standaard. Elke renner is shocked op het moment dat hij tegen de lamp loopt, of dat nu op cocaine of EPO is. Het ware verhaal komt wellicht de komende dagen al naar voren.
Gezien het feit dat cocaine ook een prestatiebevorderend effect kan hebben is de reactie van Katusha wel vreemd.
10 juli 2015 23:50
Misschien zat het wel in de biefstuk! Echter kunnen ook Russische dames in de bus zijn geweest met een 'dure' levensstandaard.
10 juli 2015 23:51
De persman kan wat mij betreft ook ontslagen worden....zelden grotere onzin gelezen..
10 juli 2015 23:53
@ LyndaLid
Hoezo feestje. Wat ik hier lees blijkt dat hij het onlangs heeft gebruikt (dus tijdens de Tour). Jij denkt dat ze de overwinning van Purito hebben gevierd met whisky en coke ? Kan ik me niet voorstellen. Ook de uitspraak van Maertens vind ik erg dubieus. Paolini wordt ontslagen, maar mag sowieso terugkomen. Hem wordt dus de hand boven het hoofd gehouden en volgens mij lees ik hier tussen de letters door dat er iets van bovenaf gedirigeerd is naar Paolini toe. Want het lijkt wel of ze zich schuldig voelen.
10 juli 2015 23:57
Persmensen praten vaak in superlatieven.
11 juli 2015 00:10
+1 Lynda
Dit lijkt geen doping - hoewel hij nog van de generatie is die de `Pot Belge` heeft meegemaakt. Een notoire verslaafde houd het niet uit tot 38 jaar en je moet wel een notoire verslaafde zijn om een drug te gebruiken waar je niet aan hebt in de belangrijkste wedstrijd van het jaar.
Cocaine is ook makkelijk opspoorbaar en het zou dus waarschijnlijker zijn als hij bij een kleinere wedstrijd dan de tour betrapt zou zijn. Hoe dan ook, dit is een gevolg van de jacht op doping, en daarin kunnen ook onschuldigen en grijze gevallen geschorst worden. Dus: als Paolini onschuldig is is dit de schuld van de notoire dopeurs, zoniet is het wel een hele domme ezel.
Hoe dan ook: als het een dopeur/verslaafde is had ik liever gehad dat hij op zinvolle doping betrapt was geweest, dat zou dit verhaal logischer maken.
11 juli 2015 00:12
@turtlehead
Gebruik van cocaïne is natuurlijk niet strafbaar. Laat staan sporen van cocaïne in je bloed. Alleen bezit en handel is strafbaar.
Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat iemand coke gebruikt tijdens de tour, en denk dus eerder dat hier iets fout is gegaan met de test/Paolini op een rare manier iets binnen heeft gekregen. Normaal ben ik de eerste die iemand veroordeelt, maar dit is gewoon een te raar verhaal.
11 juli 2015 00:34
Inderdaad onwaarschijnlijk dat hij dit tijdens de tour gebruikt. Makkelijk op te sporen, niet prestatiebevorderend. Of gewoon verslaafd, of wellicht een bloedtransfusie met bloed uit de winter of van iemand anders (kan dat?)? Dan is het wel even schrikken ja..
11 juli 2015 00:38
Ja pas op, ik zeg niet dat er niets aan de hand is. Maar ik kan lachen om het bericht an sich. Als er verder gegraven wordt en het blijkt inderdaad uit eerder afgetapt bloed te komen (geen idee of dat uberhaupt kan, ik praat nu gewoon anderen na) dan heb ik natuurlijk nul respect voor de kabouter.

Voorlopig lijkt daar echter geen aanleiding voor en doe ik aan die speculaties nog niet mee totdat er iéts meer bekend wordt. Ook het gebruik van de drug op zich interesseert me niet, moet ie zelf weten. Maar ik ben wel heel benieuwd hoe het in zijn bloed komt als ie zelf zo stellig beweerd het nóóit, dus ook niet buiten de competities om, gebruikt te hebben.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.