Teambaas Tarteletto-Isorex: “Ik betaal niet meer voor een uitnodiging”
foto: Marcel Koch
woensdag 2 januari 2019 om 17:00

Teambaas Tarteletto-Isorex: “Ik betaal niet meer voor een uitnodiging”

Peter Bauwens, teammanager van het Continentale Tarteletto-Isorex, wilde met zijn team graag deelnemen aan de Bredene Koksijde Classic. Geen probleem, zo bleek: mits het aanschaffen van een VIP-pakket van 1.850 euro. Notabene 850 euro meer dan een jaar geleden. Bauwens reageert verbolgen. “Hier heb ik echt geen zin meer in.” Een kleine maand geleden trok Bauwens ook al aan de alarmbel. Organisator Bert Pattyn is niet onder de indruk.

Vrijdag 22 maart 2019 staat de Bredene Koksijde Classic, vorig jaar nog de Handzame Classic, op de agenda. Een 1.HC-wedstrijd op de UCI-kalender. En dus hebben in principe ook continentale teams startrecht, weliswaar als ze een wildcard krijgen van de organisator.

“We hebben de twee Belgische teams (Tarteletto-Isorex en Cibel Cebon, red)  uitgenodigd”, vertelt organisator Bert Pattyn aan WielerFlits. “Weliswaar mits aankoop van een VIP-pakket. Dat klopt. Zo werkt het nu eenmaal. De kleinere teams moeten in wedstrijden van dat niveau een financiële inspanning leveren om startrecht te verkrijgen.”

Van 750 euro naar 1850 euro
Maar Peter Bauwens is woedend. “Twee jaar geleden kostte zo een VIP-pakket 750 euro. Vorig jaar werd dat plots 1.000 euro en nu wordt dat zomaar opgetrokken tot 1.850 euro. Wordt dat in 2020 dan 2.500 euro? Oké, teams hebben plichten, maar ook rechten. Dit loopt de spuigaten uit en die praktijken moeten stoppen.”

Bauwens zocht vervolgens steun bij de Belgische Wielerbond. “Maar bij Belgian Cycling kreeg ik te horen dat de organisatoren van 1.HC-wedstrijden zelf beslissen welke continentale teams ze uitnodigen en aan welke voorwaarden dat gebeurt. Ik sta hier machteloos bij.  Tarteletto-Isorex telt acht profs. Als we al in eigen land niet welkom zijn… Tot vorig jaar ben ik nog meegegaan in dat verhaal, maar nu is het genoeg geweest. Bovenop mijn jaarlijks budget kan ik straks 25.000 euro extra ophoesten om te mogen koersen. Dit is onhoudbaar. Weet je, toen ik vanmorgen de mail van Pattyn las, had ik zin om de stekker er uit te trekken.”

Tarteletto-Isorex geen noodzaak
Pattyn lijkt niet echt onder de indruk van de heftige reactie van Bauwens. “Let wel, ik snap meneer Bauwens zijn frustratie wel ergens. Maar hij moet nu ook niet denken dat de evenaar door zijn navel loopt. Los daarvan vind ik het absoluut niet aangenaam om zien dat hij achter mijn rug een mail van mij naar de topmensen binnen Belgian Cycling doorstuurt en dat hij mij aanvalt in de pers. Voor mij is de deelname van Tarteletto-Isorex – met alle respect voor de ploeg! – geen noodzaak, hoor. Er staan voldoende buitenlandse ProContinentale teams in de rij.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.