Peter Sagan (33) kondigt afscheid als profwielrenner aan
foto: Cor Vos
vrijdag 27 januari 2023 om 07:31

Peter Sagan (33) kondigt afscheid als profwielrenner aan

Voor Peter Sagan zal 2023 zijn laatste jaar als fulltime-profwielrenner worden. Dat heeft de drievoudig wereldkampioen bekendgemaakt vanuit Argentinië. De Slowaak zal in 2024 nog wel enkele kleinere koersen rijden voor TotalEnergies, maar in de WorldTour zullen we hem niet meer zien. Hij richt zich volgend jaar op de olympische mountainbikewedstrijd in Parijs.

“Omdat iedereen het verdient om te weten, is het moment gekomen om te vertellen dat dit mijn laatste jaar als profwielrenner op de weg wordt”, zei Sagan in een videoboodschap. “Volgend jaar blijf ik zeker bij TotalEnergies en zal ik me focussen op het kwalificeren voor de olympische mountainbikewedstrijd. Ik zal een paar kleine wegwedstrijden doen, maar geen WorldTour-wedstrijden meer. Het is de bedoeling om de Olympische Spelen in goede vorm te bereiken. Daarna zien we verder.”

Cirkel rond op de mountainbike
Sagan maakte het nieuws bekend op zijn 33ste verjaardag, tijdens de rustdag van de Vuelta a San Juan waar hij momenteel actief is. Het gaat Sagan vooral om het plezier dat hij haalt uit het mountainbiken. “Ik wil nog plezier maken en daarom keer ik terug naar het mountainbiken”, vertelt hij op het persmoment.

“Daar ben ik mee begonnen en nu wil ik er ook mee eindigen. Het zou mooi zijn om mijn carrière op de Olympische Spelen in Parijs af te sluiten. Het is niet zozeer de bedoeling om een medaille te pakken. Dat is niet zo eenvoudig, want ik heb het al eens geprobeerd in Rio. Ik leg mezelf geen druk op, ik wil me vooral amuseren”, aldus de Slowaak.

Tour de France en Ronde van Vlaanderen
“Ik zou graag nog naar de Tour de France gaan omdat ik daar veel mooie momenten beleefd heb, maar het is moeilijk om daar nu veel over te zeggen. Het belangrijkste is in vorm raken”, kijkt Sagan uit naar zijn laatste profseizoen. Over de Ronde van Vlaanderen wil hij ook nog niet praten. “We zullen zien. Ik ga mijn best doen, maar in het wielrennen kan je niets voorspellen. Ik hoop in elk geval nog een mooie WorldTour-zege te boeken. Daar zou ik heel blij mee zijn, maar het gaat me niet op andere ideeën brengen. Ik stap er na dit seizoen sowieso uit.”

Peter Sagan behoort tot de beste wielrenners van van 21ste eeuw. Met drie wereldtitels op rij, zeven groene truien in de Tour de France, twaalf ritzeges in de Tour, vier ritzeges in de Vuelta, twee ritzeges in de Giro, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, drie keer Gent-Wevelgem op zijn erelijst… Noem maar op. Op zijn palmares staan meer dan 120 profoverwinningen.

In 2010 maakte hij zijn debuut in het WorldTour-peloton bij Liquigas. Daar koerste hij tot en met 2014, toen het Cannondale heette. Na twee seizoenen bij Tinkoff-Saxo vertrok Sagan naar BORA-hansgrohe, waar hij vijf jaar verbleef. Een avontuur op het hoogste niveau zat er niet meer in eind 2021, waarna de Slowaak aansloot bij het Franse ProTeam TotalEnergies.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.