BORA-hansgrohe kondigt vertrek Pascal Ackermann aan, ook Peter Sagan gaat weg

donderdag 29 juli 2021 om 10:58
BORA-hansgrohe kondigt vertrek Pascal Ackermann aan, ook Peter Sagan gaat weg

Ackermann - foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe neemt aan het eind van het seizoen afscheid van sprinter Pascal Ackermann en drievoudig wereldkampioen Peter Sagan. Dat bevestigde het Duitse WorldTeam. Sagan is op weg naar TotalEnergies, bevestigden diverse bronnen onlangs al aan WielerFlits.

Ackermann trekt na vijf seizoenen de deur achter zich dicht bij BORA-hansgrohe. In die periode won de Duitse sprinter onder meer grote eendagskoersen als de Prudential RideLondon-Surrey Classic en Eschborn-Frankfurt en pakte hij de paarse puntentrui in de Giro d’Italia van 2019. “Ik ben heel dankbaar voor de tijd die ik bij de ploeg heb doorgebracht en dat men mij de ruimte gaf om mij te ontwikkelen tot sprintkopman”, vertelt de 27-jarige renner in een persbericht van het team.

“De carrière van een profrenner is echter eindigt en in die tijd wil ik graag meer ervaring opdoen en mijzelf steeds blijven ontwikkelen. Daarom heb ik besloten om een andere weg in te slaan, een beslissing die voor mij allesbehalve makkelijk was. Ik wil graag de hele ploeg bedanken, maar vooral mijn ploeggenoten die altijd in mij hebben geloofd. Ik wens jullie het allerbeste”, aldus de sprinter, die op weg is naar UAE Emirates. Zijn transfer moet nog officieel worden beklonken, maar dat mogen ploegen pas vanaf 1 augustus doen.

Sagan: ‘Beginnen aan een nieuw hoofdstuk in mijn carrière’
Ook voor Sagan heeft zijn avontuur bij BORA-hansgrohe vijf jaar geduurd. De Slowaak kwam in 2017 als wereldkampioen over van Tinkoff en behaalde mooie successen in zijn periode bij de Duitse ploeg. Zo werd hij in 2017 voor de derde keer wereldkampioen, won hij grote klassiekers zoals Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem en voegde hij nog twee groene truien uit de Tour de France toe aan zijn toch al indrukwekkende garderobe. Dit jaar veroverde hij voor het eerst in zijn carrière de puntentrui van de Giro d’Italia.

“Na lange en uitvoerige gesprekken met mijn eigen management en na onderling overleg met de ploeg, kwamen we echter tot de beslissing dat het het beste was dat ik mijn periode bij het team zou afsluiten en aan een nieuw hoofdstuk in mijn carrière zou beginnen. Verandering is onderdeel van het leven en van groei. Ik ben ervan overtuigd dat BORA-hansgrohe succesvol blijft, ik wens de ploeg het allerbeste toe voor de komende seizoenen”, licht de 31-jarige Slowaak zijn vertrek toe.

Sagan – foto: Cor Vos

Denk: ‘Tot het einde toe met Peter onderhandeld’
BORA-hansgrohe was met beide renners wel in onderhandeling voor een nieuw contract geweest, laat ploegmanager Ralph Denk weten. “Wat Peter betreft, hebben we tot het einde onderhandeld. Ik kan natuurlijk niet in details treden, maar beide partijen werkten constructief aan oplossingen en wilden allebei samen de toekomst in. Wij hebben ons echter ook ontwikkeld als ploeg en willen de ontwikkeling voortzetten. We namen al een aantal strategische beslissingen en uiteindelijk besloot Peter dat een andere optie beter aansluit op zijn ideeën.”

Ook Ackermann had een nieuw aanbod van de ploeg op zak, maar besloot uiteindelijk een andere weg in te slaan. Ploegmanager Denk: “Hij werd prof bij onze ploeg en ik denk dat we veel hebben bijgedragen aan zijn ontwikkeling tot een van de beste sprinters van het peloton. We hadden graag met hem verder gewerkt, maar hij vond dat het tijd was voor iets nieuws. Een verandering van spijs kan soms goed uitpakken, dat begrijp ik wel, maar ik had hem liever ook de komende jaren bij ons gezien.”

Volgens Denk heeft zijn ploeg enkele uitdagende jaren voor de boeg. “We zijn constant aan het evalueren, want stilstand betekent achteruitgang. We hebben vorig jaar om verschillende redenen niet al onze doelen bereikt, maar onze lat ligt dan ook heel hoog. Daarom zijn we al begonnen om ons naar de toekomst toe te reorganiseren. Daarover wordt de komende weken meer bekend.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair