Peter Sagan slaat dubbelslag in Ronde van Zwitserland

maandag 17 juni 2019 om 17:08
Peter Sagan slaat dubbelslag in Ronde van Zwitserland

foto: Cor Vos

De derde etappe van de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Peter Sagan. Na een relatief vlakke etappe van 162,3 kilometer naar Murten was hij de beste in een technische, licht oplopende finale over kasseitjes. Door de ritzege neemt de Slowaak ook de leiderstrui over van Kasper Asgreen.


Lindeman in de kopgroep
Bert-Jan Lindeman koos ervoor om mee te springen in de vluchtersgroep van de dag. De Nederlander van Jumbo-Visma kreeg Willie Smit (Katusha-Alpecin), Ryan Anderson (Rally-UHC) en Simon Pellaud (Zwitserse selectie) met zich mee. De vier kregen ruim vier minuten voorsprong.

Door kopwerk van BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step werd het verschil steeds wat kleiner. Bij de eerste passage aan de finish in Murten was de voorgift van Lindeman en co nog anderhalve minuut. Twintig kilometer voor het einde kreeg ritfavoriet Peter Sagan te maken met pech, maar hij kon snel verder en sloot ruim voor de finale weer aan in het peloton.

Pellaud als laatste gegrepen
Lindeman liet zich na de laatste tussensprint van de dag, die hij zelf wist te winnen, uitzakken in het peloton. Zijn medevluchters hielden iets langer stand. Pellaud (vanaf 2020 in dienst van Androni Giocattoli-Sidermec) werd als laatste vroege aanvaller gegrepen op zes kilometer van de meet.

Technische finale
In de slotkilometer trok Deceuninck-Quick-Step de sprint aan voor Elia Viviani, maar het was Jasper Stuyven die in de technische finale als eerste door de laatste haakse bocht ging. In zijn wiel zaten Peter Sagan en John Degenkolb. De Slowaak ging op 150 meter als eerste de sprint aan en won ook.

Waar Sagan de buitenbocht nam (verhard), koos Elia Viviani voor de kortere weg over de kasseien. De Italiaan kwam echter ruim tekort om Sagan nog te verslaan. Viviani werd tweede, voor Degenkolb.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.